понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияИзследват безплатно по нов метод пациенти с хроничен хепатит

Изследват безплатно по нов метод пациенти с хроничен хепатит

Апарат от нов тип спестява биопсията на пациенти с хронични хепатити. България не разполага с такава технология, затова Fibroscan-Echosens бе предоставен безвъзмездно за ползване в следващите няколко месеца, съобщават от пациентската организация „Хепактив“. Става дума за неивазивен метод на изследване, който определя степента на фиброза на черния дроб и е широко разпространен в цял свят.

Fibroscan не замества биопсията, но служи като „второ мнение“ и за сравнение на досегашни резултати. В момента апаратът се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за безвъзмездно ползване за няколко месеца. Методът е на принципа на ехографията, но е сравнително нов, коментира Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. За пациентите изследването ще бъде безплатно. От него ще се възползват хора с хронични хепатити, при които има риск от увреждане на черния дроб, но и при други заболявания, които влияят на този жизнено важен орган.

Самото изследване се осъществява като се подава импулс от повърхността на кожата към черния дроб. Скоростта на вълната се измерва чрез ултразвук и е пряко свързана с плътността на черния дроб, което от своя страна отразява степента на фиброзата. Колкото по-плътен е черният дроб, толкова по-голяма е степента на фиброзата. За да се запишете за преглед е желателно да имате направена биопсия, за да могат да бъдат сравнени данните от биопсията с тези от изследването с апарата Fibroscan-Echosens.

Броят на пациентите, които могат да бъдат прегледани е съобразен с капацитета на обслужващия кабинет, така че на ден могат да бъдат преглеждани до трима души. Прегледите се извършват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, вторник и петък между 14.00 ч. и 16.00 ч. и са безплатни. Поради изключително натоварения график на проф. Антонов е възможно да се наложи изчакване, така че е необходимо да предвидите повече време за провеждане на изследването.

Записването за преглед се осъществява на имейл: silvana@hepactive.org. Всеки, който желае да си запише час за преглед трябва да изпрати на посочения имейл двете си имена, като в последствие ще получи потвърждение за датата и часа на прегледа.

СНИМКА: ХЕПАСИСТ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -