четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСъстоянието на зъбите разкрива вътрешни болести

Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести

Зъбите и езикът дават богата информация за други здравословни проблеми. Въпреки че емайлът и дентинът се отличават с най-голяма твърдост, те са свързани с тялото чрез кръвоносната, нервната и лимфната системи и всяка промяна в него се отразява на зъбите“, категоричен е д-р Венцислав Стоев, зъболекар и психолог, привърженик на холистичната медицина.

Пародонтитът е комплексно заболяване

То зависи от състоянието на организма и особено от алкално-киселинното равновесие, т.е. от калциево-фосфорната обмяна. Психичното ни състояние, стресът също имат значение, тъй като адреналинът (хормон на стреса) в организма и от това се увреждат зъбите, респективно костите. Организмът извлича калций, за да възстанови своето алкално-киселинно равновесие, най-напред от челюстите и костите. „Изследване на руския учен д-р П. Евдокименко доказва чрез метода на сцинтиграфията, че консервантите от съвременните храни се натрупват най-много в челюстите, в ставите на коленете и в черния дроб. До същите изводи са достигнали и негови американски колеги. Ето защо пародонтозата, проблемите на ставите и черния дроб са свързани до голяма степен с консервантите, смята зъболекарят.

Кариесът е проява на нарушен баланс на микроорганизмите

Означава също увеличена киселинност в устата (може да идва от стомаха, т.е. да има гастрит) или понижен имунитет. Когато са засегнати шийките на няколко зъба, това означава, че нивото на киселинността в организма е повишено. „Забелязал съм, че при пациенти със сериозно разрушаване на кучешките зъби обикновено има и увреждане на черния дроб. При силно засегнати шести и седми зъб – на стомаха.

Предните зъби според китайците са свързани с белите дробове, а мъдреците – със сърцето. Това не означава непременно, че ако мъдреците се разболеят, боледува и сърцето, но когато някой от вътрешните органи има проблем, се отразява и на зъбите“, смята д-р Стоев. Като психолог той умее да се справя и със страха на пациентите. „Той беше причината да защитя магистърска степен по клинична психология, да изучавам хипноза и хипнотерапия – разказва зъболекарят. Имах пациентка с дентална фобия – най-високата степен на страх. Тя не смееше да влезе в кабинета. Разговарях с нея по метод, известен в психологията като „падаща стрела“. Тя си спомни, че когато била на 8-9 г., я завели насила на зъболекар, който бил груб и я ударил. След като ми разказа случката, ме погледна изненадана, че още помни това.“ Д-р Стоев подчертава, че фобията е причина пациенти да търсят зъболекар само при спешност. Това води до тежко състояние на зъбите им и много от зъболекарите се отказват да ги лекуват. Най-добре е лечението при тях да започне постепенно. Като и определянето на характера на пациента е от значение.

Има пет основни характера, всеки със свое предразположение към болести

При т. нар. кинестетичен характер например, потиснатата агресия буди стомашночревни болести и рак на дебелото черво. При консервативния характер се наблюдават обикновено белодробни проблеми. От гледна точка на нашата професия, състоянието на зъбите им се определя от отношението им към стреса. Най-изявени кариеси се срещат при консервативния характер. В един човек обикновено има комбинация от петте характера, като два доминират. Те зависят от детството, от психиката, от социалната среда. От комбинацията между тях се определя заболеваемостта на хората, предразположеността към определени оплаквания. Това обяснява факта защо някои болести, които протичат с епидемичен характер, засягат едни хора, а други остават здрави. Имунитетът при едни характери е по-висок, отколкото при други. При абстрактния характер например имунитетът е много нисък. Този тип хора са се откъснали от тялото си, избягват контактите, живеят в собствен свят, имат предразположеност към повече заболявания и се лекуват по-трудно, обяснява докторът.

Храната е важна за здрави зъби

Добре е да се избягват рафинираните захари и брашна, съветва д-р Стоев. Децата трудно ще ги откажем от сладкото, но препоръката му е винаги след като хапват десерти, да измиват зъбите си. „Не съм привърженик на диетите, което също е свързано с холистичния подход, защото всеки характер има потребност от различна храна. Доказано е, че не може човек да отслабне, ако не промени нещо в психиката си.“ По отношение на хигиената на зъбите зъболекарят съветва пациентите си да си купуват от аптеката таблетки за оцветяване на плаката, да ги смучат като бонбон, после да изплакнат устата си и да мият зъбите, докато оцветяването изчезне. Вертикалните движения са за предпочитане, но ако не се измива плаката, колкото и вертикални движения да се правят, не се получава. Друг полезен съвет е усещането след измиване на зъбите да е като след изпиване на сок от лимон те да скърцат. Ако не усещате нещо подобно, това означава, че в пастата няма достатъчно калциев карбонат, а точно той води до измиването им.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -