събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИзтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит

Изтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит

Зъбите могат да се усещат като изтръпнали при различни състояния. Ако в зоната на изтръпването са умъртвени, макар и лекувани, биха могли да се появят подобни усещания. Те не са нормални и обикновено са знак за започващ процес на възпаление. Такова изтръпване може да се получи и при дълбок кариозен дефект, при който пулпата е въвлечена в хронично възпаление.

Преди изострянето на това възпаление, което се проявява със силна нощна или спонтанна болка, може да се усещат периодични изтръпвания с различна продължителност. Ако зъбите са живи и дори без кариозно увреждане, такова изтръпване може да е знак за развитие на пародонтит. Обикновено се съпровожда с кървене от венците. Ако зъбите са здрави и липсва пародонтит, такова изтръпване може да е резултат от стрес, който предизвиква стискане и скърцане на зъбите. То може да се прави през деня като реакция от напрежение, но може да бъде и нощно скърцане, което може да не е осъзнато.

Изтръпване на зъбите може да се получи и като следствие от възпаление на синусите. Това става обикновено след прекаран грип или по времето на катар на горните дихателни пътища. Може да се получи след травма на зъбите. Не е задължително травмата да е силна и драматична. Може да бъде след късане на конци с предните зъби, вреден навик да се стиска молив, химикалка или друг предмет, при отхапване на твърда храна, при сдъвкване или отхапване на случайно попаднал твърд предмет в храната и други.

Изтръпване на зъбите може да се появи като начало на развитие на абсцес около корена на зъба. Може да бъде и резултат от увреждане на ставата. Причина за такова усещане може да бъде и засягане на лицевия нерв. За да се открие причината за това необичайно усещане, са необходими прегледи от лекуващия лекар и от лекар по дентална медицина. Лекарят трябва да изключи синусна инфекция, състояния, свързани със засягане на лицевия нерв, и евентуално да се провери дали няма недостиг на витамин В12.

Лекарят по дентална медицина трябва да изключи развиващ се кариозен процес, евентуално пулпит или периодонтит, започващ абсцес или пародонтит. Трябва да се проверят и темпоромандибуларните стави. Ако се установи стискане и дневно и/или нощно скърцане със зъби,трябва да се изработят специални шини, които предпазват от търкане на зъбите.

Накрая бих препоръчала замисляне върху наличието на съществуващ стрес. Борбата с такъв стрес е трудна и тъй като обикновено отстраняването на външните причини за него е почти невъзможно, правилният подход изисква нов поглед към собствената личност и истинските ценности, намиране на нови опорни точки и мобилизиране на духовните сили, които всеки от нас притежава.

Проф. Милена Пенева, ръководител на катедрата по детска дентална медицина към Факултета по дентална медицина в София, национален консултант по детска дентална медицина

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -