вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗащо расте третата сливица при децата

Защо расте третата сливица при децата

Носните прегради на всички хора по земята са изкривени, но в различна степен. Няма перфектни носове, освен ако не са оперирани. Това каза председателката на Българското ринологично сдружение доц. Диляна Вичева, която работи в клиниката по Уши, нос и гърло в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив.

Тя обясни, че много често изкривяванията са генетично заложени или по рождение. Но в значителен брой от случаите те са резултат от травма в детството. Понеже носът е изпъкнала част на лицето, малчуганите падат и се удрят. Органът съдържа много хрущяли и високо съдържание на вода и се получава удар-трамплин, при който няма кръвотечение или насиняване, но все пак вече има травма. За жалост много родители я неглижират, но структурите на носа са изкривени, а това води до неприятни последици като синуити и растеж на третата сливица при децата. Това обикновено се установява впоследствие, когато започнат проблемите, каза доц. Вичева.

Имали сме случаи на толкова силно изкривена преграда, при която задръжката на секрет е толкова голяма, че предизвиква оток под очите, посочи тя. В такива случаи се прави риносептопластика, за да се възстанови нормалното дишане на пациента и през двете ноздри.

За да се постигне желаният ефект, е много важна ролята на хирурга, но и на пациента в постоепаритивния период, когато се махат плаките, а всеки ден се прави щателен назален лаваж. Носът е много богато кръвоснабден и ако не се изчиства добре след интервенцията, има огромна опасност от сраствания и проблеми с дишането за пациента. Слагат се редица мехлеми за изчистване на носните половини след операцията. В противен случай се опорочава работата на хирурга и пациентът казва: „След операцията станах по-зле!“

Ринолозите залагат на функционалната хирургия, защото за тях най-важното е да се запази функцията на носа, който притопля, зачиства и овлажнява въздуха, обогатява го с кислород и го праща към белите дробове. Това устата не може да го направи.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -