вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолест ли е чувството за задух?

Болест ли е чувството за задух?

При недостиг на въздух не означава непременно, че човек трябва да е болен. Най-често това е израз на психо-емоционална възбуда, стрес или преумора. Това лесно може да се провери, ако се използват някакви билкови екстракти или успокоителни лекарства, направи се почивка или се занимавате с физически упражнения. Ако това чувство отшуми, причината е една от по-горе изброените.

Алергии, лекарства са сред възможните причини

При по-продължителна изява на оплакванията е необходимо да се обърнете към личния лекар, който да ви насочи към съответния специалист. Чувството на недостиг на въздух може да бъде причинено от повишено кръвно налягане, ускорен пулс, което налага консултация с кардиолог.

Когато причината не се дължи на сърцето, трябва да се насочите към белодробен специалист, който може да направи изследвания на дишането и др. Не бива да се забравя, че алергии или определени медикаменти за кръвно налягане и сърце, антибиотици и някои други фактори могат да причинят нарушение в дишането.

Ако посочените проблеми не се установят, едно упорито затруднение на поемането на въздух трябва да се изяснява и с изследване на щитовидната жлеза или нарушения в нервно-мускулната система на гръдния кош. От казаното дотук се вижда, че причините за този проблем могат да бъдат много разнообразни, но при всички случаи се налага изясняването му докрай. За тази цел основна роля играе личният лекар. 

Д-р Борислав Ацев е кардиолог в болница „Св. Екатерина“

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -