вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТези билки и добавки променят лабораторните резултати

Тези билки и добавки променят лабораторните резултати

Билки, витамини, минерали и всякакви полезни съставки под формата на хранителни добавки стават все по-популярни през последните години. Доста по-малко известно е обаче, че те могат да променят лабораторните резултати и по този начин лекарят ще направи погрешна оценка на здравословното състояние, казва д-р Пламена Хараланова от лаборатория „ЛИНА”, която е специалист по клинична лаборатория с дългогодишен опит.

Най-често става дума за подсилване на имунитета, но и за регулиране на кръвното, на кръвна захар, както и за решаване на различни проблеми. Все по-широката употреба се дължи на желанието на хората да заменят в определени случаи лекарствата с нещо, което е по-малко вредно или пък да подсилят ефекта от медикаментите. Има обаче няколко неща, които е важно да знаете, ако сте решили да ползвате някакъв вид добавки – все едно дали са билкови, растителни екстракти или витамини, минерали и други вещества.

Билки и добавки може да са опасни, смесени с лекарства

Добавките не подлежат на строга регулация

Билковите продукти (в голямата си част) не са лекарства и затова не подлежат на строгите регулации, които се прилагат към медикаментите. От тях не се изискват доказателства за ефективност и безопасност от клинични проучвания, преди да бъдат пуснати на пазара. Няма задължение на производителя да бъдат подробно проучени и описани всички възможни взаимодействия и странични ефекти.

Растителните продукти безспорно имат своите ползи и място в здравословния начин на живот. В практиката с ид-р Хараланова обаче установява, че наред с полезните свойства на билковите продукти и добавки, става свидетел и на нежелани  ефекти. Те могат да доведат до повлияване на много лабораторни тестове, използвани за диагноза и проследяване на различни състояния. Оттам има риск от погрешна интерпретация и неправилна оценка на състоянието.

Как да се пазим от фалшиви лекарства в интернет

Влияние върху показатели на кръвосъсирването

В лабораторията лекарката среща често неочаквани промени в коагулационните тестове на пациенти. Става дума за изследвания, които показват дали има нарушения в съсирваемостта на кръвта. Те са много важни и се назначават за контрол на лечението с различни медикаменти, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци. Особено през последните две години, заради пандемията от COVID- 19, употребата на антикоагуланти рязко се увеличи (коронавирусът води доста често до тромбози).

Пак по тази причина, а и за общо предпазване от вируси, бележи ръст и търсенето на естествени имуностимулатори. В реалния живот често попадаме на хора, които вземат предписаните им антикоагуланти с билкови добавки като женшен, гинко билоба, чесън, джинджифил, алое вера и др. Това обаче може да доведе до промени в коагулационните тестове, които пациентите изобщо не свързват с приема на добавки. Получава се изненада, когато въпреки липса на промяна в дозировката на противосъсирващите медикаменти, се наблюдава необосновано отклонение в коагулационните тестове.

Сега д-р Хараланова целенасочено разпитва своите пациенти и често открива, че те приемат поне една от споменатите добавки. Понякога открива леки отклонения в тези изследвания и при хора, които не приемат антикоагуланти, но проверяват тези лабораторни показатели по друг повод, например предстояща операция. Този ефект може да настъпи след различен период от началото на приема на добавките, зависи от продължителността и количествата, които се приемат.

Билки влияят на ефекта от лекарства за сърце, тромби и кашлица

Какво да направи пациент, който не иска да се откаже от растителните препарати?

Много важно е да се уведоми лекуващия специалист, че приемат тези билки. Освен това се препоръчва редовно да контролират показателите, свързани с кръвосъсирването. Ако се установи промяна, която не е желателна и не може да се обясни с промяна на терапевтичната схема, билките да бъдат преустановени, докато стойностите се нормализират, а повторното им включване да бъде обсъдено със специалист.

Внимателно с препарати, които съдържат желязо

Продължителният прием на храни, богати на желязо или други микроелементи, могат да доведат до повишаване на техните концентрации в кръвта, което не винаги е желан ефект, посочва още д-р Хараланова. Често срещаме грешката, че се прави изследване за определяне на концентрацията на желязо в кръвта, докато се провежда лечение с препарати, в които има желязо, или витаминни комбинации, в които то е включено. го съдържат, да. Важно е да се знае, че изследването трябва да се направи поне 2 седмици след прекратяване на лечението. Това изискване важи и за изследване на витамините В12, фолиева киселина и др.

Хранене при анемия – как да си набавим желязо и витамини

Канелата също води до скок на желязото в кръвта

„Ако се върнем към храните, които могат да повлияят концентрациите за желязо в кръвта, бих дала един интересен пример от нашата практика. По повод на завишени стойности на желязо в кръвта, разговаряхме с наша пациентка, която твърдеше, че не приема под никаква форма желязо или добавки, които го съдържат. Спомена, между другото, в края на разговора ни, че от години всяка сутрин приема по 1 супена лъжица канела в своето капучино“, разказва друг случай д-р Хараланова.

Канелата има доказани положителни ефекти върху въглехидратния метаболизъм и се използва от доста хора за регулиране на кръвната захар, кръвното налягане, дори на теглото. Тя също така е много богата и на желязо, което не е много известен факт. Обикновено препоръчваните дневни количества са по-ниски. В посочения случай, след преустановяване на приема на канела от жената, нивата на желязото й се нормализираха.

Канелата с още една полза – пази от деменция

Какво трябва да знаем преди изследване за щитовидната жлеза

Приемът на добавки, съдържащи зелени водорасли, могат да повлияят тестовете за оценка на функцията на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Някои добавки могат да повлияят метода, с който се анализират определени тестове – например биотинът, който се съдържа в много продукти, рекламирани за здрава коса, нокти и кожа. В по-големи количества той повлиява редица тестове, определени с диагностични методи, използващи биотин в методологията си. Когато пробата се анализира с друг метод, може да се получи съвсем различен резултат. Това е една от възможните причини за противоречиви резултати от различни лаборатории.

8 симптома за болести на щитовидната жлеза

Билките също могат да са вредни или токсични

Билковите екстракти или концентрати обикновено са комбинации от няколко активни съставки, като техният  ефект и взаимодействия с други лекарства и вещества в организма не са добре проучени. Така понякога е възможно крайният резултат да не е в полза на здравето. Д-р Хараланова е наблюдавала в подобни ситуации смущения в чернодробната функция, изразяваща се в завишаване на чернодробните ензими – АСАТ, АЛАТ, алкална фосфатаза, ГГТ.

Куркума от пазара с високо съдържание на олово

С тревога бих споменала eдин случай, при който установихме неочаквано висока концентрация на олово при една от нашите пациентки. Тя сподели, че прави изследването по повод засилен косопад и лесна уморяемост, а всички други хормонални и дерматологични причини за състоянието ѝ били отхвърлени. В разговора се установи, че от 6 месеца всеки ден приема куркума, която закупува в насипно състояние от търговец на подправки на един пазар. Две седмици след прекратяване на приема ѝ, направихме ново изследване, което показа двойно по-ниски концентрации, които обаче все още не се бяха нормализирали.

15 ползи от куркума и куркумин

Въпреки многобройните полезни качества на често използваните билки и подправки от растителен произход, те могат да съдържат и токсични вещества, натрупани от околната среда. Както стана ясно, те могат да бъдат замърсени дори с тежки метали. Това става по време на отглеждането им, както и в хода на процесите, свързани с тяхното съхранение и обработка. Натрупването на тежки метали в почвата, водата и въздуха, което е резултат от неправилно управление на отпадъците и от бързата индустриализация и урбанизация на селскостопанските райони, също може да е причина. Препоръката е хората да купуват добавки само от доказан производител, да не ги приемат прекалено дълго време, а когато се налага да ги съчетават с лекарствени средства, винаги да съобщават за техния прием на лекуващия лекар и на лабораторния специалист.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -