понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика8 симптома за болести на щитовидната жлеза

8 симптома за болести на щитовидната жлеза

Умора, отпадналост и раздразнителност, суха кожа, неясни болки в тялото – има редица симптоми, които могат да показват, че не всичко е наред с щитовидната ви жлеза. Тъй като те са неспецифични и лесно може да се отдадат на някакви случайни причини, добре е знаем и тази възможна причинно-следствена връзка. Ето кои са най-честите признаци.

1. Постоянна умора, загуба на енергия

Заболяването на щитовидната жлеза пряко влияе на енергийното ниво и настроението като цяло. При хипотиреоидизъм и хашимото пациентите почти винаги усещат загуба на сила, хронична умора и апатия. Не става дума за временна преумора, а за трайно състояние, което се наблюдава в продължение на седмици и месеци.

2. Емоционална нестабилност

Това е много специфичен проблем при заболяванията на щитовидната жлеза. Човек е склонен към депресивни настроения, плаче и се засяга лесно. Може също да е по-избухлив от обичайното. Обикновено е трудно това да се осъзнае и изтълкува като проблем, свързан с щитовидната жлеза. Повечето хора си мислят, че просто са преуморени, че напоследък другите не се държат добре с тях. Дори не си помислят да споделят с лекар това си състояние! 

Всъщност емоциите се управляват от биохимията в организма, а жлезата участва в толкова много процеси, че неминуемо се отразява и на усещанията ни. 

Кои симптоми издават проблеми с щитовидната жлеза?

3. Паметта отслабва, трудно се концентрираме

Намаляването на капацитета на щитовидната жлеза, което се случва при хипофункция, хашимото, често влошава способността ни да се концентрираме и да запаметяваме нови неща. Човек се разсейва, качеството на умствената му работа пада, става по-трудно да помни.

4. Промени в сърдечния ритъм

Нарушения в работата на щитовидната жлеза може да провокира намаляване на сърдечната им честота или пък обратно – сърцето започва да се свива много по-интензивно. Усещаме го като ускорен пулс, макар и само на моменти, или пък “прескачане” на сърцето. Щитовидните хормони влияят пряко на сърцето, затова такива оплаквания не са изненада. По-важното е да ги разпознаем като симптом, свързан с жлезата.

Тиреоидит е възпаление на щитовидната жлеза

5. Промяна в теглото

При намалена функция често се наблюдава осезаемото наддаване на тегло (при хипотиреоидизъм, хашимото) или необяснимо отслабване (хипертиреоидизъм, Базедова болест). Ако това се случва, без да сме променили навиците си на хранене, е ясен сигнал да проверим щитовидните си хормони. 

6. Сухи коса и кожа

Някак неочаквано косата ви е станала много суха и чуплива. Кожата ви също е суха и сърби. Подобни симптоми често се оказват признак за дисфункция на щитовидната жлеза. Ноктите могат да станат чупливи и върху тях да се появят обемни надлъжни ивици.

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

7. Неясни болки в тялото

Необяснимите болки в тялото може да бъдат свързани с хипотиреоидизъм.

8. Чувствителност към промяна в температурата

При проблеми с щитовидната жлеза много характерна е непоносимостта към студено. Такива хора зъзнат и се увиват дори при лек хладен полъх. Може да реагират също и със свръхчувствителност към топлина. Подобни реакции се свързват със заболявания на щитовидната жлеза, които „нарушават“ способността на организма за регулиране на телесната температура.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -