събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТиреоидит е възпаление на щитовидната жлеза

Тиреоидит е възпаление на щитовидната жлеза

Тиреоидитът е възпаление на щитовидната жлеза. Среща се сравнително рядко (около 3% от всички болести на щитовидната жлеза), обикновено зад него се крие автоимунно заболяване като хашимото. Други възможни причини са бактериални, вирусни инфекции, определени медикаменти, травми. Видовете тиреоидит са акутен, субакутен и хроничен.

В повечето случаи възпалението на жлезата се развива в рамките на автоимунно заболяване. Има обаче и други причини за възникване на този проблем – бактерии, наранявания, определени медикаменти или лъчетерапия. Общото е само възпалителният процес, иначе става дума за различни заболявания. Според типа на протичането им, те може да се разделят на три групи:

  • Акутно възпаление на жлезата: слузест тиреоидит (чрез бактерии), неслузест тиреоидит (след наранявания, лъчетерапия и терапия с радиоактивен йод)
  • Субакутно възпаление на жлезата: тиреоидит на Карвен (чрез вируси), тих тиреоидит
  • Хронично възпаление на жлезата: хашимото, тиреоидит пост партум (след раждане), тиреоидит заради медикаменти.

Симптоми според вида на възпалението на щитовидната жлеза

симптоми на болести на щитовидната жлезаАкутно възпаление на жлезата: При него се наблюдават силни болки, видим оток на мястото, зачервяване и локално повишаване на температурата (хипертермия) в областта на щитовидната жлеза. Лимфните възли са подути, пациентите се оплакват от затруднения в преглъщането и висока температура.

Субакутно възпаление на жлезата: За разлика от акутното възпаление, субакутното започва постепенно. При тиреоидита на Карвен болките са в областта на щитовидната жлеза, но може да се излъчват до челюстта, ушите, в цялата глава и дори в гръдния кош. Пациентите се чувстват отпаднали и слаби, имат затруднения с преглъщането, главоболие, болки в мускулите и температура.

Субакутното възпаление обаче може да протече и почти без оплаквания. Тогава се говори за тих тиреоидит. Възпалението на жлезата може да причини хиперфункция, която е свързана със симптоми като липса на апетит, загуба на тегло, нервност, безпокойство, горещи вълни и затруднения с концентрацията.

Хронично възпаление на жлезата: Тиреодитът пост партум, т.е. възпаление, което продължава по-дълго от седмица след раждането, първоначално се проявява с леко повишена функция на щитовидната жлеза и меки симптоми като вътрешно безпокойство, сърцебиене и умора. След около 6-8 месеца повишената функция преминава в понижена. Понякога се наблюдава и обратното – първо е хипофункцията, а после тя преминава в хиперфункция.

Възпаление, провокирано от медикаменти, заради терапия с интерферони (например при хепатит С), в две трети от случаите се проявява като намалена функция на жлезата (хипотиреоза), а една трета развиват хипертиреоза. Понякога повишената функция преминава в понижена. Тежестта на оплакванията зависи от степента на смущенията на функцията на жлезата. При хипотиреоза може да се стигне до умора, липса на енергия, напълняване, суха кожа и депресивни настроения. При хипертиреоза симптомите са вътрешно безпокойство, сърцебиене, свръхчувствителност към топлина, смущения в съня и загуба на тегло.

Лекарството за аритмии амиодарон също може да причини възпаление на жлезата. При съществуващо генетично предразположение медикаментът може да провокира както Базедова болест, така и хашимото. Продължителната му употреба по принцип би могла да провокира леко повишена функция на жлезата, която не дава оплаквания. Тя обаче може по-късно да премине в понижена функция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

Автоимунните заболявания тръгват от хроничен стрес 

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза

Емоции като обида и унижение разболяват щитовидната жлеза 

При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре 

Причини и рискови фактори за възпаление на щитовидната жлеза

При акутния бактериален тиреоидит причинителите обикновено са бактерии, които стигат до жлезата по кръвен път. Те често са от бактериални инфекции в гърлото, носа или ушите. Акутният тиреоидит се среща рядко. До тиреоидит заради лъчетерапия или лечение с радиоактивен йод се стига, когато пациентът лекува тумори в областта на гърлото (лимфоми). Тези терапии може да се отразят на щитовидната жлеза. В 1% от случаите тя може да се възпали.

Тиреоидитът на Карвен се развива две-три седмици след инфекция на горните дихателни пътища. Терминът „субакутен“ означава, че заболяването се развива по-бавно. Жените страдат от този вид възпаление 6 пъти по-често от мъжете. Тиреоидитът на Хашимото е най-често срещаната форма на автоимунно възпаление на жлезата. По неизвестни причини организмът започва да образува антитела срещу собствения орган, което води до хронично възпаление.

Следродилният тиреоидит е форма, която засяга около 4% от жените. Възпалението се развива 6 до 24 седмици след раждането. Според експертите това е вариант на автоимунно възпаление на жлезата. По време на бременността имунните и автоимунните процеси се потискат. В седмиците след раждането имунната система се възстановява и може да стане дори свръхактивна. Тази свръхактивност на жлезата може да премине в понижена функция 6 до 9 месеца по-късно. Може да отзвучи или да остане.

Диагнозата се поставя след сваляне на анамнеза – лекарят разпитва пациента подробно за оплакванията и симптомите, кога са започнали и какъв е интензитетът им. Опипва жлезата и назначава кръвни изследвания. Обикновено се проследяват стойностите на някои възпалителни маркери като С-реактивен протеин и бели кръвни телца. Изследват се и хормоните на щитовидната жлеза. Важен елемент от поставяне на диагнозата е прегледът с ехограф. Структурата на здравата жлеза е еднородна, а на болната – пъстра или рехава. Може да се наложи и вземане на биопсия. При подозрение за хашимото се проверяват и антителата.

Лечение на тиреоидит

Акутният тиреоидит се лекува с антибиотици. Охлаждащи компреси на мястото носят облекчение. Болкоуспокояващи като аспирин и диклофенак също потискат възпалението. Субакутният тиреоидит на Карвен в повечето случаи отшумява без лечение. Понякога се предписват аспирин (ацетилсалицилова киселина), а в тежки случаи кортизон (преднизолон). При следродилен тиреоидит, свързан с понижена функция, се дават хормони на щитовидната жлеза. При повишена функция може да се предпишат бетаблокери.

Протичане на болестта и прогноза

Акутното възпаление на жлезата отшумява напълно при правилно лечение. Ако заболяването е разрушило тъканта й значително, може да настъпи понижена функция на жлезата. При тиреоидита в следродилния период повечето жени оздравяват, но при някои се налага приемането на хормони. След половин година може да се опита спиране на лекарствата. При повечето жени функцията на щитовидната жлеза се нормализира след около една година. При около 10% от следродилния тиреоидит се развива хронично възпаление – по-точно хашимото.

Източник: Netdoktor

Свързани публикации

1 коментар

  1. Зравейте,статията е много полезнаи изчерпателна.Много често заболяванията на щитовидната длеза се предхождат от гърлобол, болки в ушите, както ожни заболявани докато в някакъв момент се прояви с всичките симтоми , които ни карат да отидемналекар и те ни заставят да приемаме синтетичните хормони, .Организмът предварително показва, че има проблеми с имунната защита, , има натрулпване на шлака, която е причина за честите ангини , болки в ушите или шум в ухото, акто и кожните заболявания. Всички те се лекуват отделно, докторите изписват антибиотици, които често увреждат дейността на стомашно-чревния тракт, водят до вагинална кандида и бяло течение, които пак се лекуват с антибиоти. Често се наблюдавачт смущениа цикъла на жените, както и кистина яйчниците, но лечението обиковено е отнова съ с синетичнихормони, .Всичките тези синтетични лекартсва се натрупват по кръвоносните съдове на човек и тялото ни не успява да ги изхвърли и се стига до ендокринолога. Аз също минах по този път, но когато състоянието миме стресна рязко отказах фармацефтичните лекарства и се обърнах към билките. В началото се лутах и експериментирах върху себе си различни билки Залагах на собствения си опит и познаня. Прочиствах от паразити, токсини и гъбичи не само вътрешно , но включително иушите. Сега приготвям мехлем за щитовидна жлеза, капки за щитовидна жлеза, за диабет, зачерен дроб и жлъчка, за пикочо-полова система, хормонален дисбаанс, миоми, , кисти и всичко е на билкова основа. Помогнала съм на много хорада захвърлят лекарствата и за щитовиднажлеза и за диабет и жени, които от години не могат дазабременеят да си имат свое детенце.. Телефонза връзка: 0878785001, емейл:bilki_mehlemi@abf.bg

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -