четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияЛевкоцити - кога се покачват или понижават в кръвта

Левкоцити – кога се покачват или понижават в кръвта

Левкоцитите са гръцкото название на белите кръвни телца. Те играят важна роля в организма, когато той трябва да се справи с различни болестотворни причинители. Изследването им се назначава при подозрение за налична инфекция.
Белите кръвни телца играят важна роля за отбраната срещу вируси и бактерии, но също и срещу чужди тела или дори собствена тъкан, която трябва да бъде отстранена. Има различни видове левкоцити, които играят различна роля:

Неутрофилни гранулоцити (50 – 70%)

Лимфоцити (25 – 40%)

Еозинофилни гранулоцити (1 – 5%)

Базофилни гранулоцити (0 – 3%)

Моноцити (2 – 8%).

Кога се налага изследване на левкоцити

Бактериалните инфекции са една от най-често срещаните причини за покачването на левкоцитите в кръвната плазма (левкоцитоза). Някои вирусни заболявания като варицела или грип пък може да доведат до временно падане на нивото им в кръвта (левкопения). Има и още много причини за промени в нивата на левкоцитите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кръвен тест хваща 5 г. по-рано рака на гърдата 
Какви са причините за сепсис? 
Какво разкриват основните елементи на кръвта 

Кои стойности са нормални

В кръвта на възрастните нормално се откриват между 4000 и 10 000 левкоцити на микролитър. При децата се измерват обикновено доста по-високи стойности. При новородените те може да стигнат до 30 000, при учениците до 13 500 левкоцити на микролитър.

Инфекции може да причинят покачването им до 30 000 и дори повече. Още по-високи стойности се откриват при заболявания на костния мозък като левкемия.

За покачването има различни причини. Понижаването им може да се наблюдава наред с другото и при имуносупресия – потискане на имунитета с медикаменти по различни причини, например с химиотерапия или при вирусни инфекции. Ако стойностите на левкоцитите паднат под 2000, има опасност да се развие инфекция.

Консултант проф. Михаел Шпанагл, Лаборатория по имуногенетика и молекулярна диагностика, Клиника на Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

2 коментара

  1. Бяха ми паднали левкоцитите и докторите от химиотерапията ми предписаха МАОЛО. С три капсули на ден с оригиналния Маоло ми се вдигнаха в норма и така изкарах до третото вливане. Но след това започна да пада хемоглобинът до 103 и доктора от химиотерапията ми каза, че ако не го кача, ще ми правят кръвопреливане, ако падне под 100. Тогава се обадих на доктора във фирмата, която разпространява Маоло и той ми препоръча да го увелича на максималната доза три пъти по две капсули или шест за деня, за десет дена. И за десет дена бавно се качи до 108. Направиха ми вливането, но по съвет от него продължих още десет дена с максималната доза и стигнах до 112. След това ми каза и намалих – един ден пет капсули един ден четири. Така още десет дена. И съм добре с него. И левкоцитите ми са добре. Не пия никакви други измислици от форумите или казал-рекъл, които нямат никакви документи доказващи разказаното, за разлика от Маоло. Много неща за него са качени в сайта му. Има и мнения и на лекари, също и изследвания, че не е вреден и т.н. Но е важно според мен да кажа, че за да имам този добър ефект и да нямах нито едно връщане от вливания е, че на всеки десет дена, между двете вливания си правех контроли на кръвта и в зависимост от тези междинни резултати си регулирах дозировката – нагоре – надолу и успях. За дозировката ми помагаше докторът от разпространителите на Маоло.

  2. Маоло действа и при болните с различни видове Лимфом, защото поддържа след химиотерапиите в норма левкоцитите им. Ако не е Маоло-то, болните левкоцити няма кой да ги поддържа в норма след лечебната химиотерапия и трябва пак нова химиотерапия.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -