При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре

PRINT
проф. Боян Лозанов

Хипотиреоидизмът – намалената функция на щитовидната жлеза, засяга около 10% от населението. Във възрастта над 65 г. честотата достига над 18%. Състоянието протича коварно – дава неопределена симптоматика като вялост, отпадналост, разсеяност, намалена памет и безсъние, казва проф. Боян Лозанов, ръководител на Клиниката по ендокринология в болница „Токуда“. Често пъти тези симптоми се приемат погрешно за невроза, преумора или възрастови промени.

Без лечение хипотиреоидизмът ускорява сърдечносъдови болести

Кое е коварното? Нелекуван, хипотиреоидизмът води до по-бързо и по-тежко развитие на сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, исхемична и съдово-мозъчна болест, както и до депресивни синдроми. При всеки осми пациент с депресивен синдром, диагнозата не е първично нарушение, а се дължи на намалена функция на щитовидната жлеза.

При хипотиреоидизъм се наблюдават хипертония с повишена долна граница, високи нива на серумния холестерол и триглицериди, дислипидемия, която е самостоятелен рисков фактор на атеросклерозата. Така намалената функция на жлезата води до преждевременно стареене на целия организъм, пояснява специалистът.

Лечението на Хашимото почва от червата и имунната система

Кога трябва да насочим вниманието към щитовидната жлеза?

Три пъти по-често се срещат нетипичните форми, които протичат маскирани като невроза или депресия. Затова за насочване към изследвания и консултация със специалист трябва да се прецизират рисковите групи. Това са лица, които имат близки роднини с вече доказано тиреоидно заболяване, жени с мастопатия, доброкачествени или злокачествени тумори на гърдата. Бременните жени също трябва да бъдат изследвани, защото бременността е рисков фактор. Тиреоидната патология може да се изрази с преждевременни аборти или раждане на непълноценен плод с изоставане в интелектуалното развитие. Не може да се реализира генетично определения интелектуален капацитет, ако функцията на щитовидната жлеза на майката е намалена. Особено при асистирана бременност е абсолютно задължително да бъде изследван тиреостимулиращият хормон (TSH) като най-точен показател. Концентрацията му не бива да бъде повече от 2,5 ммол при иначе нормална горна граница от 4 ммол. В противен случай има риск за бременността. При жените с ин витро това изследване е абсолютно задължително, а при другите бременни е препоръчително.

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

Изследването на TSH открива и леки субклинични форми

Нарушенията на щитовидната жлеза се отразяват върху половата и възпроизводителната функция. Затова и тази година Световният ден на щитовидната жлеза, който се отбелязва на 25 май, бе посветен на този проблем – бременност и инфертилитет.

Лечението на хипотиреоидизма е препоръчително винаги при надвишаване на препоръчителните стойности на TSH. Изследването му е най-чувствителният критерий за откриването дори на най-леките субклинични форми на хипотиреоидизъм. Нормално TSH е от 0,3 до 4-4,2 ммол. По време на бременността стойностите трябва да бъдат по-ниски от тази горна граница – 2,5 ммол през първия триместър, 3 ммол през втория и 3,5 през третия триместър.

Дори когато при пациент се открият леко завишени стойности на TSH – например 4,5 ммол, трябва да започне лечение, защото състоянието се отразява на мозъчната и сърдечната функция. Ако човекът иска да бъде продуктивен и работоспособен, трябва да бъде с нормален хормонален баланс. Спонтанно излекуване е възможно в много редки случаи. Има преходни форми на хипотиреоидизъм, наблюдават се обикновено в следродовия период.

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, което в 50% протича без отклонения във функционалната активност на жлезата, може тя да е само леко увеличена. Но в другите 50% има отклонения, по-често има хипотиреоидизъм, по-рядко хипертиреоидизъм. Това заболяване е хамелеон. Ако в един момент функцията е понижена, в следващия може да е повишена или обратното. Може да протича вълнообразно. Възможно са и периоди на ремисия, на успокояване на жлезата. Поради това е необходим по-чест контрол.

Проф. Боян Лозанов, „Токуда Болница София“

Свързани теми: Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм? 

Ракът на щитовидната жлеза нерядко се комбинира с тумор в гърдата

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза

Емоции като обида и унижение разболяват щитовидната жлеза 

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 58    Средно: 3.3/5]
При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре беше последно модифицирана от: септември 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *