събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре

При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре

Хипотиреоидизмът – намалената функция на щитовидната жлеза, засяга около 10% от населението. Във възрастта над 65 г. честотата достига над 18%. Състоянието протича коварно – дава неопределена симптоматика като вялост, отпадналост, разсеяност, намалена памет и безсъние, казва проф. Боян Лозанов, ръководител на Клиниката по ендокринология в болница „Токуда“. Често пъти тези симптоми се приемат погрешно за невроза, преумора или възрастови промени.

Без лечение хипотиреоидизмът ускорява сърдечносъдови болести

Кое е коварното? Нелекуван, хипотиреоидизмът води до по-бързо и по-тежко развитие на сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, исхемична и съдово-мозъчна болест, както и до депресивни синдроми. При всеки осми пациент с депресивен синдром, диагнозата не е първично нарушение, а се дължи на намалена функция на щитовидната жлеза.

При хипотиреоидизъм се наблюдават хипертония с повишена долна граница, високи нива на серумния холестерол и триглицериди, дислипидемия, която е самостоятелен рисков фактор на атеросклерозата. Така намалената функция на жлезата води до преждевременно стареене на целия организъм, пояснява специалистът.

Лечението на Хашимото почва от червата и имунната система

Кога трябва да насочим вниманието към щитовидната жлеза?

Три пъти по-често се срещат нетипичните форми, които протичат маскирани като невроза или депресия. Затова за насочване към изследвания и консултация със специалист трябва да се прецизират рисковите групи. Това са лица, които имат близки роднини с вече доказано тиреоидно заболяване, жени с мастопатия, доброкачествени или злокачествени тумори на гърдата. Бременните жени също трябва да бъдат изследвани, защото бременността е рисков фактор. Тиреоидната патология може да се изрази с преждевременни аборти или раждане на непълноценен плод с изоставане в интелектуалното развитие. Не може да се реализира генетично определения интелектуален капацитет, ако функцията на щитовидната жлеза на майката е намалена. Особено при асистирана бременност е абсолютно задължително да бъде изследван тиреостимулиращият хормон (TSH) като най-точен показател. Концентрацията му не бива да бъде повече от 2,5 ммол при иначе нормална горна граница от 4 ммол. В противен случай има риск за бременността. При жените с ин витро това изследване е абсолютно задължително, а при другите бременни е препоръчително.

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

Изследването на TSH открива и леки субклинични форми

Нарушенията на щитовидната жлеза се отразяват върху половата и възпроизводителната функция. Затова и тази година Световният ден на щитовидната жлеза, който се отбелязва на 25 май, бе посветен на този проблем – бременност и инфертилитет.

Лечението на хипотиреоидизма е препоръчително винаги при надвишаване на препоръчителните стойности на TSH. Изследването му е най-чувствителният критерий за откриването дори на най-леките субклинични форми на хипотиреоидизъм. Нормално TSH е от 0,3 до 4-4,2 ммол. По време на бременността стойностите трябва да бъдат по-ниски от тази горна граница – 2,5 ммол през първия триместър, 3 ммол през втория и 3,5 през третия триместър.

Дори когато при пациент се открият леко завишени стойности на TSH – например 4,5 ммол, трябва да започне лечение, защото състоянието се отразява на мозъчната и сърдечната функция. Ако човекът иска да бъде продуктивен и работоспособен, трябва да бъде с нормален хормонален баланс. Спонтанно излекуване е възможно в много редки случаи. Има преходни форми на хипотиреоидизъм, наблюдават се обикновено в следродовия период.

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, което в 50% протича без отклонения във функционалната активност на жлезата, може тя да е само леко увеличена. Но в другите 50% има отклонения, по-често има хипотиреоидизъм, по-рядко хипертиреоидизъм. Това заболяване е хамелеон. Ако в един момент функцията е понижена, в следващия може да е повишена или обратното. Може да протича вълнообразно. Възможно са и периоди на ремисия, на успокояване на жлезата. Поради това е необходим по-чест контрол.

Проф. Боян Лозанов, „Токуда Болница София“

Свързани теми: Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм? 

Ракът на щитовидната жлеза нерядко се комбинира с тумор в гърдата

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза

Емоции като обида и унижение разболяват щитовидната жлеза 

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -