четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕмоции като обида и унижение разболяват щитовидната жлеза

Емоции като обида и унижение разболяват щитовидната жлеза

В съвременното общество една от 10 жени има проблеми с щитовидната жлеза, най-често става дума за хипотиреоидизъм или понижена функция. Това заяви при гостуването си в София индийският проф. Аджит Кулкарни. Хипотиреоидизмът всъщност е защитен отговор на организма. Той обясни връзката между стреса, емоциите и заболяванията на жлезата от гледна точка на източната медицина.

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система. Тя обхваща и други жлези, които отделят различни хормони. Стресът засяга всички. Любопитно е колко задружни са те – нито една от жлезите не работи независимо и само за себе си, без да се интересува какво става с другите, поясни проф. Кулкарни. Всички те са взаимозависими. Когато една жлеза се разболее, другите се включват, за да поддържат колкото се може повече баланса в организма.

Негативните емоции се отразяват на биохимията в мозъка

Ако преживяваме негативни емоции, това се регистрира в мозъка, отразява се на неговата биохимия, а оттам и на целия организъм. В хипокампуса например се намира „кутията на паметта“. „Много хора не могат да забравят лошите моменти в живота си и страдат години по-късно. Нямат очи да видят хубавите неща, които им се случват днес, фокусирани са върху миналото. Помнят обиди, които са се случили преди 15 г.

Хипокампусът бива постоянно натоварван с тази негативна емоция. Гръбначният мозък предава цялата информация надолу по всички чакри“, разказва индийският професор. Хипофизата има контролиращи функции спрямо другите жлези. Тя произвежда кортизол. Той играе много важна роля в нашия живот, има противовъзпалително действие, контролира автоимунните процеси. Нивото му е директно свързано с нивото на стрес в организма.

Щитовидната жлеза пък има свой символичен език. „Прилича на пеперуда, а пеперудата преди да стане такава е била какавида. Никой обаче не иска да е какавида. Всеки иска свобода да реализира себе си, да удовлетвори стремежите и нуждите си. Жлезата обаче е здраво прикрепена на мястото си. Това ни дава познанието, че можете да имате свобода, но трябва да бъдете и дисциплинирани. Можете да имате и нещо ново, но трябва да поемете цената. Всяко нещо, което е прекалено в живота, се отразява на жлезата“, припомня древни мъдрости гостът от Изтока. Тя играе ролята на термостат в нашето тяло.

Ендокринната система е като мрежа от разпределителни центрове

Всяко съобщение идва, бива прието и предадено като комуникация по-нататък. Стресът може да бъде положителен и негативен. Щитовидната жлеза например твърде много страда от унижението като емоция, от мисли като „Аз никога няма да успея. Не съм достоен“. В съвременното общество хората се радват на много материални придобивки, но от друга непрекъснато имат усещането, че не получават това, което заслужават, че не ги признават достатъчно. Тази обща настройка се преживява от много хора като лично унижение. Човешката психика е с различна чувствителност. За много хора прагът на обидчивост е много нисък, те са прекалено раними. Преживяват стрес и обида в ситуации, когато друг не би се засегнал. При хиперфункция на щитовидната жлеза човек става по-агресивен в комуникацията към другите, а при понижената е функция е по-депресивен, отчайва се.

Нашето тяло е снабдено с добри механизми за внезапния стрес, но не и за хроничния, подчертава проф. Кулкарни. Когато човек е подложен на продължително напрежение, това изтощава първо надбъбречните жлези, които произвеждат адреналин.

Произвежда се повече топлина, ускоряват се катаболитните процеси, в тялото надделяват процесите на разграждане. Точно преди надбъбречните жлези да се изчерпат, което би довело до бъбречна недостатъчност, като компенсаторен механизъм се включва щитовидната жлеза, която се опитва да балансира.

Жлезата се опитва да ни принуди да забавим темпото

Тя има възможност да контролира механизма, затова започва да работи по-малко, за да притъпи активността на тялото. Така спасява тялото от тотално прегаряне. Включването на тази хипотиреоидна защита все пак означава, че нашето тяло контролира тези процеси, казва още проф. Кулкарни. Когато има хроничен и продължителен стрес, в крайна сметка имунната система се обърква. Така се стига до заболявания като тиреоидит на Хашимото и болестта на Грейв.

Хормоните на щитовидната жлеза имат важно значение и за биохимията на мозъка. Когато има смущение в нейното функциониране, се засяга и сивото вещество, променя се и биохимията на целия организъм. Точно тук солите на д-р Шуслер имат голямо значение за възстановяване на баланса.

Чисто анатомично зад щитовидната жлеза се намира ларинксът с гласните връзки

Те са нашата връзка с външния свят, комуникираме. Хората, които имат проблем с жлезата обикновено не могат да изразят себе си, с никого не споделят лошите моменти от миналото, но ги премислят отново и отново. Жлезата се влияе също и от това, че не споделяме. Друга емоция, към която тя е много уязвима, е чувството за изоставеност.

Поради напрегнатия начин на живот не намираме достатъчно време да обърнем внимание на близките си. Има значение и начинът на живот. Прекалената употреба на йод с храната, дефицит на селен и витамин D, разпространението на пестициди, консерванти, оцветители и т.н. в храна натоварват черния дроб.

Именно той е основната система за превръщане на хормона T4 в неговата активна форма T3. Ленивият и стеатозен черен дроб, както и употребата на алкохол блокират ефективността на процеса.

Свързани теми:

Трябва ли да се оперира възел на щитовидната жлеза?

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза

Защо пулсът често се ускорява?

Свързани публикации

1 коментар

  1. И когато човек се разстрои, щитовидната жлеза реагира по два начина или чрез свръхсекреция- състояние, познато на лекарите като хипертиреоидизъм или с намалена функция, познато като хипотиреоидизъм.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -