Трябва ли да се оперира възел на щитовидната жлеза?

PRINT

Възелът на щитовидната жлеза обикновено е доброкачествен тумор в 90-95% от случаите, казва д-р Александър Шинков от специализираната болница по ендокринология в София. Думата тумор на латински означава в превод бучка. Злокачествените образувания при възлите са съвсем малко. Освен това 80-90% от тях са т.нар. папиларен карцином – при тях рискът е нисък, а прогнозата – добра. В мнозинството си тези болни живеят още дълго време.

Квалификацията студен-топъл възел се базира на радиофармацевтиката и вече е остаряла, няма такава практическа стойност в наши дни, допълва д-р Шинков. Тя не играе роля за модерните диагностични методи като ехография или позитронно-емисионна томография, които се прилагат стандартно днес.

Какво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4

Студените възли са тези, които не натрупват ефективно йода

По-често такива дефекти за злокачествени. Когато се развие една злокачествена клетка в щитовидната жлеза, тя носи част от нормалните качества на обикновените клетки, но губи част от свойствата си. Един от тези дефекти е неспособността да захваща йода.

Ако е топъл възелът, значи натрупва йод, клетките са функционално пълноценни и най-вероятно образуванието е доброкачествено, пояснява ендокринологът. Само че ненатрупващи зони може да има и при болестта на хашимото и това не е свързано непременно със злокачественост, пояснява специалистът. Кистите на щитовидната жлеза са кухини, пълни с течност и естествено не натрупват йода, защото там няма клетки. Тоест една част от студените възли са доброкачествени и въобще не са възли, а пък една част от топлите възли могат да бъдат злокачествени. Болните често питат за топли-студени възли, защото им звучи по-простичко, но тази класификация днес не носи особено информация, казва д-р Шинков.

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

Кога се оперира възел на щитовидната жлеза

Не е задължително да се прави биопсия при откриване на възел. Ехографското изследване дава насока за размерите му. Ако възелът е голям – над 1,5 см, по препоръки би трябвало да се направи биопсия. Причините са две. Ако болният ще се оперира, добре е предоперативно да е ясно каква е находката. Второ – не всеки възел се оперира. Доброкачествен възел, макар и с големина 1,5 см, изобщо не е показание за операция. Човек може да бъде наблюдаван и да живее дори до 100 г. с такъв възел. По-малки възли може да бъдат оперирани, ако имат ехографски признаци, че образуванието може да е злокачествено или да стане такова.

Мотивите да се оперират възлите са следните: рискът, че може някой от тях да е злокачествен, рискът възелът да започне да произвежда хормони неконтролируемо. Операция се налага и ако възелът е много голям, защото шията не е място, където има много пространство той да се разположи. Има и психологически мотив – ако пациентът се тревожи от възела и предпочита да го махне.

„Злокачествените тумори на щитовидната жлеза в голямата си част се развиват бавно. Когато се установи възел, следим го през 6 или 12 месеца. Ако нещо се променя, правим биопсия. Винаги може да се преразгледа възможността за операция“, обобщава ендокринологът.

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Ина Димитрова

[Общо: 99    Средно: 3.2/5]
Трябва ли да се оперира възел на щитовидната жлеза? беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *