петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБолна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Щитовидната жлеза е малък орган с формата на пеперуда и тежи 10-20 г. Има важна роля за хормоналния баланс в организма. Произвежда тироксин – хормона, който който влияе за редица процеси в организма. Често отклонения в лабораторните резултати са първа индикация, че щитовидната жлеза може да боледува.  

Често първо се изследват стойностите на TSH – тироид-стимулиращия хормон или тиреотропин, който се отделя в хипофизата. Колкото по-малко работи щитовидната жлеза, толкова по-активно хипофизата се опитва да я подтикне към активност.  

Повишените стойности на TSH може да означават, че щитовидната жлеза не работи с достатъчно голям капацитет, т.е. произвежда по-малко хормони. Установи ли се хипофункция (хипотиреоидизъм), в повечето случаи се предписват хормонални таблетки, които компенсират недостига.

щитовидна жлеза хашимотоВ някои случаи ситуацията изисква по-задълбочена преценка. Стойностите на TSH са повишени, но пък тези на хормоните на щитовидната жлеза са нормални.

Възможно е тогава да има т.нар. латентна, скрита хипофункция. Пациентите често нямат симптоми, някои съобщават за оплаквания като умора, смущения в концентрацията или суха кожа.

Трябва да се има предвид обаче, че подобни оплаквания може да са свързани и с други неща, не само с щитовидната жлеза. Как подхождат лекарите в такива ситуации и защо само повишените TSH-стойности не са основание за диагноза, коментира ендокринологът от Мюнхен проф. Роланд Гертнер.

Проф. Гертнер, по какво се познава латентната хипофункция на щитовидната жлеза?

Често при рутинен преглед случайно се установява, че щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормони, но стойностите на TSH са леко повишени. Това може да е първи признак на хипофункцията й.

Хроничната умора може да е от щитовидната жлеза

Защо TSH е толкова важен показател?

TSH се образува от хипофизата. Тя реагира дори при лек дефицит на хормони на щитовидната жлеза, като леко повишава отделянето на TSH. TSH има задачата да стимулира жлезата да произвежда повече хормони. Нормално нивата на този хормон са между 0,4 и 4 mU/L.

Леко повишените стойности на TSH надежден маркер ли са за латентен хипотиреоидизъм?

имунна системаНе. Нивата на TSH може да са временно повишени, например след по-тежко физическо натоварване. Стойностите се покачват в рамките на деня и достигат своя пик в полунощ. Ако някой пости или е болен, отначало TSH спада, за да се покачи отново няколко дни по-късно. Някои медикаменти, съдържащи йод, потискат активността на щитовидната жлеза, като повишават нивата на TSH.

Влияние оказват и психотропните лекарства. Тоест нивата на TSH не са някаква постоянна стойност. Освен това зависи и от възрастта по някакъв начин. При деца и възрастните стойностите на TSH са малко по-високи. Поради това лесно може да станат грешки, ако лабораторните резултати се интерпретират прибързано.

Какви може да са последствията?

Стойностите на TSH сами по себе си не са основание за диагноза. Ако при първо измерване те са били над 4,0, добре е да се направи контролно изследване след 2-3 месеца. Добре е тогава отново да се провери и хормонът на щитовидната жлеза тироксин. Важно е кръвта за изследване да се взема сутрин. Ако хормонът отново е във форма, а TSH – леко увеличен, най-вероятно става дума за латентна форма на понижена функция.

Има ли изследвания, които да хвърлят допълнителна светлина?

В допълнение може да се проверят и антителата в кръвта. Ако те са в осезаемо количество, значи става дума за т.нар. тиреодитит на Хашимото. Това автоимунно заболяване е най-честата причина за хипофункция на жлезата. Доказването на антитела обаче дава само допълващи указания. Не означава автоматично, че вече е налице или се развива хашимото.

Голямо проучване в Германия с 3000 души показа, че при 2-3% от мъжете и 16% от жените имат антитела, но нормални стойности на TSH. Само при 2-3% от изследваните наистина се оказала латентна форма на хипотиреоидизъм. За съжаление все още често се среща малко прибързаното поставяне на диагнозата хашимото.

Кое е правилното лечение при хашимото

Ако диагнозата е латентен хипотиреоидизъм, трябва ли да се започне терапия веднага?

Леко повишени стойности на TSH не са риск за здравето. Затова е по-уместно в такъв случай да се изчака и да се проследяват стойностите през няколко месеца. Някои не се чувстват по-добре, ако в такъв момент започнат да пият хормони. Трябва да се лекуват пациентите, а не лабораторните стойности.

Кога се налага започването на медикаментозна терапия?

По принцип предписването на точната доза хормон става много внимателно. Дозата се повишава бавно. Ако се даде твърде голяма изведнъж, това повишава риска от остеопороза и сърдечносъдови заболявания. В медицинското списание Circulation холандски учени предупредиха, че свръхтерапирането повишава риска от внезапна сърдечна смърт.

Латентната форма винаги ли се развива до изявена хипофункция?

Не непременно. При леко повишени стойности на TSH между 5 и 10 mU/l само 30% от пациентите развиват изявена форма на заболяването след 15 г. Това показва голямо проучване от Швеция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -