петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТрябва ли да се оперира възел на щитовидната жлеза?

Трябва ли да се оперира възел на щитовидната жлеза?

Възелът на щитовидната жлеза обикновено е доброкачествен тумор в 90-95% от случаите, казва д-р Александър Шинков от специализираната болница по ендокринология в София. Думата тумор на латински означава в превод бучка. Злокачествените образувания при възлите са съвсем малко. Освен това 80-90% от тях са т.нар. папиларен карцином – при тях рискът е нисък, а прогнозата – добра. В мнозинството си тези болни живеят още дълго време.

Квалификацията студен-топъл възел се базира на радиофармацевтиката и вече е остаряла, няма такава практическа стойност в наши дни, допълва д-р Шинков. Тя не играе роля за модерните диагностични методи като ехография или позитронно-емисионна томография, които се прилагат стандартно днес.

Какво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4

Студените възли са тези, които не натрупват ефективно йода

По-често такива дефекти за злокачествени. Когато се развие една злокачествена клетка в щитовидната жлеза, тя носи част от нормалните качества на обикновените клетки, но губи част от свойствата си. Един от тези дефекти е неспособността да захваща йода.

Ако е топъл възелът, значи натрупва йод, клетките са функционално пълноценни и най-вероятно образуванието е доброкачествено, пояснява ендокринологът. Само че ненатрупващи зони може да има и при болестта на хашимото и това не е свързано непременно със злокачественост, пояснява специалистът. Кистите на щитовидната жлеза са кухини, пълни с течност и естествено не натрупват йода, защото там няма клетки. Тоест една част от студените възли са доброкачествени и въобще не са възли, а пък една част от топлите възли могат да бъдат злокачествени. Болните често питат за топли-студени възли, защото им звучи по-простичко, но тази класификация днес не носи особено информация, казва д-р Шинков.

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

Кога се оперира възел на щитовидната жлеза

Не е задължително да се прави биопсия при откриване на възел. Ехографското изследване дава насока за размерите му. Ако възелът е голям – над 1,5 см, по препоръки би трябвало да се направи биопсия. Причините са две. Ако болният ще се оперира, добре е предоперативно да е ясно каква е находката. Второ – не всеки възел се оперира. Доброкачествен възел, макар и с големина 1,5 см, изобщо не е показание за операция. Човек може да бъде наблюдаван и да живее дори до 100 г. с такъв възел. По-малки възли може да бъдат оперирани, ако имат ехографски признаци, че образуванието може да е злокачествено или да стане такова.

Мотивите да се оперират възлите са следните: рискът, че може някой от тях да е злокачествен, рискът възелът да започне да произвежда хормони неконтролируемо. Операция се налага и ако възелът е много голям, защото шията не е място, където има много пространство той да се разположи. Има и психологически мотив – ако пациентът се тревожи от възела и предпочита да го махне.

„Злокачествените тумори на щитовидната жлеза в голямата си част се развиват бавно. Когато се установи възел, следим го през 6 или 12 месеца. Ако нещо се променя, правим биопсия. Винаги може да се преразгледа възможността за операция“, обобщава ендокринологът.

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -