четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХранене8 причини за хапваме редовно мед

8 причини за хапваме редовно мед

Неслучайно лекарите предполагат да заменим захарта с мед. Този продукт е уникален, защото има толкова много полезни свойства. Медът ни кара да се чувстваме по-добре, дава красота и запазва младостта. Лечебните свойства на пчелния мед са известни още в древния Египет. Съвременната наука показва, че всяка капка мед съдържа 70 много важни за човешкото здраве вещества.

Въглехидратите в него (глюкоза и фруктоза) много по-лесно се абсорбират от организма в сравнение с обичайната захар. Те помагат за запазване на мускулната сила и за нормалния растеж. Това важи особено за децата.

Ензимите в меда стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Съдържащите се в меда белтъчини пък участват в образуването на хормоните. Неговите химични вещества регулират още дейността на нервната система, тъканното дишане и кръвта

Как помага медът?

Медът предпазва организма от рак и сърдечни заболявания. В него се съдържат мощни диетични антиоксиданти – флавоноиди. Лекарите казват, че ако сърдечноболен яде в продължение на 1-2 месеца до 50 г мед на ден общото му състояние задължително ще се подобри.

Медът в медицината е смятан за голям приятел на стомаха. Той може да лекува стомашна и дуоденална язва, гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт. При пептична язва, например се препоръчват по 30 грама мед сутрин, 40 г през деня и 30 г вечерта в продължение на 1,5-2 часа преди или 3 часа след хранене. Той се разтваря в топла вода. Медът има силен антисептичен ефект, и ако редовно хапвате от него на празен стомах сутрин, няма да се оплаквате никога от гастрит, холецистит или панкреатит. Той преминава бързо по стомашно-чревния тракт като убива вредните бактерии и микроби и така помага за заздравяване на раничките по стомашната лигавица.

Медът е незаменим в студа. Обикновено се разтваря в млякото (1 супена лъжица мед в чаша топло мляко) или се смесва с лимонов сок (сокът от половин-един плод на 100 г мед, разрежда се с вода). Мнозина прилагат и комбинацията на ряпа с мед. На върха на широката част на старателно измитата ряпа се изрязва дупка така че вътре да могат да се сипят 2 супени лъжици мед. Покрива се отгоре с плътна хартия и се оставя да престои 3-4 часа. Тази ряпа с мед се препоръчва по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти на ден преди хранене и преди лягане.

Медът помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Въпреки че и медът, и захарта, както сладък вкус и съдържа глюкоза и фруктоза, мед се смята за идеалната храна за черния дроб, тъй като съотношението на фруктоза и глюкоза в това е почти 12:59.

Медът носи облекчение при кожни заболявания и забавя процесите на стареене в тялото. При прилагането на меда върху засегнат участък на кожата се увеличава кръвообращението и лимфната циркулация. При рана тя все едно се измива с него и това унищожава попадналите в нея бактерии като стрептококи, стафилококи и т.н. Природният продукт може да се използва и като  козметично средство – с него се приготвя вода за измиване на лицето вечер (1 супена лъжица мед се разрежда с две чаши топла вода). Тази процедура го прави копринено и изглажда бръчките. Комбиниран с други полезни за кожата съставки, медэт има овлажняващо и подхранващо действие върху кожата.

Медът е отличен пробиотик. Той подобрява храносмилането и възстановява полезната микрофлора на организма, понеже съдържа шест вида полезни бактерии Lactobacillus и четири вида бифидобактерии.

Медът е естествен антидепресант. Смята се, че хората, които го приемат сутрин, по-лесно се справят със синдром на хроничната умора, която е особено разпространена сред жителите на големите градове. Те са по-малко агресивни, раздразнителни и по-малко податливи на различни стресови ситуации.

Медът се грижи за ума. Вместо обичайния сандвич със сирене или колбас сутрин е по-добре да се яде малко мед. Протеиновите храни, които стимулират мускулната активност, са нужни на тялото едва към 11-12 часа. От 7 до 9 часа на преден план са нуждите на мозъка. Медът е най-добрият начин да му се даде добра мощност за старта на деня.

Колко да ядем?

За профилактика при възрастните може да се ядат по 60-100 грама на мед на ден в отделни дози, като тази сума се раздели с 4-6 порции. За децата дозата се намалява наполовина.

Започнете деня си по-добре само с една чаена лъжичка мед, разтворена в 100 г топла вода. В горещата той губи своите лечебни свойства. Тази медовина се препоръчва на празен стомах около 30 минути преди закуска и преди миенето на зъбите.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -