Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика

PRINT
хапче лекарства

При лечение с антибиотици заедно с болестотворните бактерии винаги се унищожават и полезните, живеещи в червата на човека. Това нарушава баланса на естествената микрофлора и в 5-40% от случаите може да провокира диария, обяснява д-р Даниела Стоянова, гастроентеролог от ВМА.

За възстановяване и нормализиране на богатството на микроогранизми в червата е препоръчително приемане на пробиотици по време и след антибиотично лечение, въпреки че липсва стандартен подход как да стане това (колко дълго, с какви пробиотици, в какви дози).

Млечнокисели бактерии, бифидобактерии и дрожди

Пациентите, рискови за усложнения от антибиотичната терапия, са:

  • използващите широкоспектърни групи антибиотици (хинолони, цефалоспорини);
  • възрастните хора;
  • онкоболните;
  • пациенти, приемащи медикаменти, намаляващи секрецията на стомашна киселина;
  • пациенти, лекуващи се в болнични условия.

Най-честите видове микроорганизми, използвани като пробиотици, са млечнокиселите бактерии (лактобацили, сред тях и нашия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, лактококи, стрептококус термофилус), бифидобактериите, както и някои дрожди (захаромицети).

Ново: пробиотиците ни защитават успешно от грипа!

Пробиотици или синбиотици

хапче лекарстваПазарът изобилства с различни препарати и формули на прием (таблетки за смучене, капсули, прахчета), най-често съдържащи повече от един вид. Освен това има комбинирани препарати, които съдържат в допълнение специални въглехидрати (наречени пребиотици), благотворни за развитието на самите полезни бактерии, живеещи в червата – тези препарати се наричат синбиотици.

Пробиотиците повишават ефекта на антибиотиците, тъй като потискат активността на болестотворните бактерии, пречат на проникването им в организма и повишават локалния имунитет. Добавянето на пробиотици може да намали с 50% вероятността за поява на антибиотик-обусловена диария, но трябва да започнете приема им не по-късно от 72-ия час от началото на антибиотичната терапия. Разбира се, антибиотиците унищожават и част от пробиотичните бактерии, ето защо между приема на антибиотика и пробиотика трябва да има пауза от най-малко 2-4 часа.

Дрождите са издръжливи на антибиотици

Това не важи за издръжливите на антибиотици дрожди (захаромицети). За възстановяване на нормалната флора се препоръчва приемът на пробиотика да продължи 1-3 седмици след спирането на антибиотика.

Дозировките са упоменати на опаковката на всеки пробиотичен продукт; важно е да го съхранявате според инструкциите на производителя, за да се запази активността на съдържащите се в него живи микроорганизми.

Желателно е да го приемате с храна, защото тя създава подходяща среда в стомаха. В допълнение не забравяйте да консумиране естествени продукти, богати на полезни бактерии, на първо място качествено българско кисело мляко или други продукти на млечнокиселата ферментация.

Свързани теми: С инхалация може да се приемат и антибиотици

Какви са причините за хроничната дисбактериоза?

Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи

Вредни ли са антибиотиците?

СНИМКА: ТК

[Общо: 115    Средно: 3.1/5]
Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика беше последно модифицирана от: февруари 21st, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *