вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика

Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика

При лечение с антибиотици заедно с болестотворните бактерии винаги се унищожават и полезните, живеещи в червата на човека. Това нарушава баланса на естествената микрофлора и в 5-40% от случаите може да провокира диария, обяснява д-р Даниела Стоянова, гастроентеролог от ВМА.

За възстановяване и нормализиране на богатството на микроогранизми в червата е препоръчително приемане на пробиотици по време и след антибиотично лечение, въпреки че липсва стандартен подход как да стане това (колко дълго, с какви пробиотици, в какви дози).

Млечнокисели бактерии, бифидобактерии и дрожди

Пациентите, рискови за усложнения от антибиотичната терапия, са:

  • използващите широкоспектърни групи антибиотици (хинолони, цефалоспорини);
  • възрастните хора;
  • онкоболните;
  • пациенти, приемащи медикаменти, намаляващи секрецията на стомашна киселина;
  • пациенти, лекуващи се в болнични условия.

Най-честите видове микроорганизми, използвани като пробиотици, са млечнокиселите бактерии (лактобацили, сред тях и нашия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, лактококи, стрептококус термофилус), бифидобактериите, както и някои дрожди (захаромицети).

Ново: пробиотиците ни защитават успешно от грипа!

Пробиотици или синбиотици

хапче лекарстваПазарът изобилства с различни препарати и формули на прием (таблетки за смучене, капсули, прахчета), най-често съдържащи повече от един вид. Освен това има комбинирани препарати, които съдържат в допълнение специални въглехидрати (наречени пребиотици), благотворни за развитието на самите полезни бактерии, живеещи в червата – тези препарати се наричат синбиотици.

Пробиотиците повишават ефекта на антибиотиците, тъй като потискат активността на болестотворните бактерии, пречат на проникването им в организма и повишават локалния имунитет. Добавянето на пробиотици може да намали с 50% вероятността за поява на антибиотик-обусловена диария, но трябва да започнете приема им не по-късно от 72-ия час от началото на антибиотичната терапия. Разбира се, антибиотиците унищожават и част от пробиотичните бактерии, ето защо между приема на антибиотика и пробиотика трябва да има пауза от най-малко 2-4 часа.

Дрождите са издръжливи на антибиотици

Това не важи за издръжливите на антибиотици дрожди (захаромицети). За възстановяване на нормалната флора се препоръчва приемът на пробиотика да продължи 1-3 седмици след спирането на антибиотика.

Дозировките са упоменати на опаковката на всеки пробиотичен продукт; важно е да го съхранявате според инструкциите на производителя, за да се запази активността на съдържащите се в него живи микроорганизми.

Желателно е да го приемате с храна, защото тя създава подходяща среда в стомаха. В допълнение не забравяйте да консумиране естествени продукти, богати на полезни бактерии, на първо място качествено българско кисело мляко или други продукти на млечнокиселата ферментация.

Свързани теми: С инхалация може да се приемат и антибиотици

Какви са причините за хроничната дисбактериоза?

Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи

Вредни ли са антибиотиците?

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -