Вредни ли са антибиотиците?

PRINT
проф. Тодор Кантарджиев

Настроенията срещу антибиотиците са неоправдани, защото това са групата лекарства наред с ваксините, спасили най-много човешки живот, казва проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Употребата им в България е на средно за ЕС ниво като интензивност. Най-много от тази група лекарства се пият в Германия и Франция. През последните години доста се говори за резистентност към антибиотиците. Тя е свързана с неправилната им употреба, а това означава главно две неща – прекалено изчакване с назначаването на антибиотик когато инфекциозното заболяване се развива, и от друга страна, даване на по-малки дози, отколкото е необходимо, обясни проф. Кантарджиев.

„През последните години някои антибиотици се започнаха да се дават по-рядко, толкова рядко, че престават да действат. Нашите майки бяха дисциплинирани и ни будеха през нощта, за да ни дадат хапчето точно през 6 часа, ама ни минаваше. Докато сега с новите схеми то се изписва през 12 или дори 24 часа и то антибиотик, който обикновено след 3-4 часа не присъства в организма на пациента, защото се изхвърля с урината. По тази причина през последните години се стигна до небивало носителство на бетахемолитични стрептококи при децата, а те са причинители на ангината, на скарлатината и глумеронефрита. Това е, защото не се спазва интервала за даване на антибиотик, както и изискването за минимална продължителност на лечението. Старото правило гласеше – да се пие поне пет дни. Когато не се спазват тези две неща, антибиотикът става неефективен“, пояснява микробиологът. Допълва, че има антибиотици, които наистина могат да се вземат 3-5 дни и вършат работа, колкото други подобни лекарства успяват едва за 7-10 дни. Важното било това да се знае от лекарите и да се използва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да пием правилно антибиотиците 
Антибиотиците са част от лечението на розацея 
Нова молекула може да замени антибиотиците
Бактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици 

Правилната диагностика е от ключово значение за назначаването на правилния антибиотик. У нас обаче е истинска рядкост лекар да поиска изследване на секрет от гърлото или кръвна проба за установяване на причинителя на инфекцията. Лечението се назначава само по външни признаци, а ако не даде резултат, се дава втори медикамент, после трети и така докато някой подейства на пациента.

„Ако не се знае видът на микробите, лекарствата се изписват напосоки и това е една от причините да се създава резистентност, а не самото пиене на антибиотици“, коментира проф. Кантарджиев. Според него е грешка, че лекарите толкова рядко дават материал за микробиологично изследване. Дори в момента инфекцията да е само вирусна, ще се види какви бактерии дебнат за пролука в имунитета. Така ако се получи усложнение, докторите ще знаят кой е „виновникът“. Самото изследване не е скъпо, но джипитата вероятно се съобразяват с ограниченията, налагани от здравната каса. Друга причина да не се искат изследвания е, че това не се учи по обща медицина, а и не се спазват стандартите. Например ако във Великобритания дете вдигне над 38 градуса температура, задължително му се взема кръвна проба за изследване. Според проф. Кантарджиев тази практика у нас не може да се въведе.

Българите все по-рядко се самолекували с антибиотици. Това се дължи на строгия режим по продажба на тези медикаменти. Хората първо търсят лекарства за смъкване на температурата и срещу болки в гърлого и това според специалиста е добре.

Настроенията при употребата на антибиотици се люшкали от едната крайност в другата. Едно време педиатрите препоръчвали дори ако детето е с настинка, да се даде антибиотик за презастраховка. Сега пък някои лекари отричали антибиотиците като лоши лекарства. Когато не се дават навреме, се стига до лекарски грешки и дори до смъртни случаи, предупреждава проф. Кантарджиев. Започне ли инфекцията да се усложнява – например при грип температурата не спада до 3-ия ден и не настъпва подобрение, а храчките станат гнойни – значи дори да е била вирусна, е станала бактериална. При такива усложнения само медикаменти срещу температура, хомеопатия не помагат.

[Общо: 23    Средно: 3.4/5]
Вредни ли са антибиотиците? беше последно модифицирана от: февруари 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *