С инхалация може да се приемат и антибиотици

PRINT
инхалация хрема настинка

Инхалациите са признат и доказан в практиката лечебен метод при проблеми с гърлото и дихателните пътища. Полезното вещество прониква в гърлото и дихателните пътища при вдишване под формата на пара. Предимството е, че лесно се прилага в домашни условия.  Най-елементарният начин за това е в с вряща вода да се постави лечебно вещество, а след това болният да вдишва, като внимаваа да несе изгори.

На пазара има и  готови инхалатори –  с електрически ток или ултразвук, които са на достъпни цени.

Инхалациите най-често се прилагат при фарингити (възпалено гърло), ринити (хреми), риносинуити (възпаление на носната и околоносните кухини), ларингити (възпален гръклян), ларинготрахеити, бронхити, бронхопневмонии, белодробен абсцес и др, обяснява проф. Георги Едрев, специалист по УНГ. Най-често инхалациите се използват при заболявания на носа, синусите, гърлото и гласните струни. Малките парообразни частици добре проникват и облекчават състоянието на болните.

Кои са класическите препарати за инхалация

В съда горещата вода може да се добавят не само билки или соли, а и лекарства. Възможно е да се разтворят дори мощни антибиотици. Но тук веднага възниква въпрос – ако човек е алергичен към антибиотиците, какво прави? В началото на втората половина на миналия век антибиотици и сулфонамиди често се използваха за инхалации.

Сега тези лекарства се прилагат само в краен случай поради тежки алергични реакции и привикване на организма към локалното им въздействие, пояснява проф. Едрев. След отрезвяване от модата с антибиотици дойде ред на инхалиране на пчелни продукти. При тях също се оказаха тежки алергични реакции, защото не се знае от какви цветове пчелите са събирали продуктите и с какви препарати е въздействано на растенията.

Класически препарат за инхалации остават етерични масла, различни соли и минерални води. При тях алергиите са значително по-малко (главно към етеричните масла). Едни от най-полезните за инхалиране са бикарбонатните разтвори. Като се има предвид, че възпалителната реакция променя засегнатата среда в кисела, то използването на алкални разтвори (сода бикарбонат) нормализира алкално-киселинното равновесие и подпомага оздравителния процес. Например в резервоара на инхалатора се поставят 5-10 мл еднопроцентен бикарбонатен разтвор, който болният диша от 5 до 10 минути. Дишането е с равномерно темпо, за да не му се завие свят на пациента.

Ако в дома няма инхалатор, в тенджера с половин до 1 литър вода се слагат 1-2 супени лъжици сода бикарбонат, главата се покрива с кърпа и от безопасно разстояние пациентът вдишва парите 5-10 минути. Същите манипулации се правят с минерални води, билки, треви, растения (листа или плодове). Накрая трябва да кажем, че инхалациите са спомагателен, но не основен лечебен метод. Същинската терапия се назначава от лекуващия лекар.

Свързани теми: Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката

Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Как да лекуваме детския бронхит?

СНИМКА: ДАК

[Общо: 9    Средно: 3.2/5]
С инхалация може да се приемат и антибиотици беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *