Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

PRINT
хрема настинка грип

Носът ми е постоянно запушен, макар че няма секрет като при хрема. Много хора се оплакват от такива симптоми. Това може да е синузит, но най-често е хронична хипертрофична хрема, обяснява проф. Георги Едрев, специалист по УНГ.  Неговите пациенти отговаряли, че нямат хрема, но грешали. „Хремата е наименование на болестта, като понятието синузит, менингит и т.н. Мнозинството хора под хрема разбират секрецията от носа, която е симптом на хремата. С други думи, сополът не е хрема, а нейна проява“, пояснява специалистът.

Друга причина за запушен нос е изкривената носна преграда. В началото не се усеща, защото едната носна половина е по-широка и човек диша през нея. По-късно широкото празно пространство се заема от удебелена лигавица (нарича се компенсаторна хипертрофия). И носната проходимост двустранно се блокира. Носът е сложно устроен орган, защото само така може да задържи и обработи вдишвания въздух като своеобразен филтър, а не да го пусне студен, замърсен и сух към белите дробове. Налице са множество слузни жлези и слузта по силата на гравитацията отива в гърлото и ние непрекъснато я преглъщаме.

Острите инфекции (вируси, бактерии) нарушават тази секреция, блокират нормалния ход на слузта към гърлото и затова хората под хрема разбират изтичането на течност от носа. При хроничната хипертрофична хрема обаче тя се увеличава и ние преглъщаме по-голямо количество слуз, а сутрин се давим и храчим в банята.

В най-горната част на носната кухина са разположени обонятелните клетки. При запушен нос обонянието страда, защото въздухът не достига до тях и по-късно те атрофират. Възниква въпросът: от какво се причинява хипертрофията на носната лигавица. Най-честа причина е алергията и на второ място прекомерно използване на носни капки. Ако е налице изкривена носна преграда, трябва оперативна корекция. При рано взети мерки дишането и обонянието могат да се подобрят или възстановят. Но при запуснати случаи обонянието липсва.

Друго, което трябва да се знае, е т.нар. носен цикъл. През няколко часа едната носна кухина диша активно, а другата почива. Ако се случи стеснената кухина от кривата преграда да диша активно, не се получава и човек си помага с носни капки. За съжаление най-хубавите капки (които добре отпушват носа) имат вредни странични действия и затова не бива да се използват повече от 3-5 дни. Прекаляването с употребата им води до сърцебиене, прескачане на сърцето и до развитие на хронична хипертрофична хрема.

Хомеопатичните лекарства в тези случаи са безполезни. Много пациенти се явяват при лекар с думите: имам стар синузит и не мога да дишам, и са разочаровани, когато им се каже, че болестта не е синузит, а хронична хрема. Може да има придружаващ хремата синузит, но това не е правило, защото лечението е различно, обобщава проф. Едрев.

Свръзани теми: Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката 

Как да приготвим пилешка супа срещу настинка

Болно гърло може да промени захапката при децата

СНИМКА: ТК

[Общо: 62    Средно: 2.9/5]
Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *