петък, 19 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХранене при анемия - как да си набавим желязо и витамини

Хранене при анемия – как да си набавим желязо и витамини

Анемията е едно от най-честите заболявания на кръвта. Медицината познава над 10 вида, но няколко са най-разпространени. Желязонедоимъчна анемия (най- разпространеният вид) – за хората с този тип анемия понякога се казва, че имат „уморена кръв“. Най-честата причина е загубата на кръв. При жените желязо и червените кръвни клетки се губят при кървене от тежки и дълги менструални цикли и след раждане.

При анемия трябва да се обърне специално внимание на храната

Месото, рибата, яйцата, млечните продукти, обогатените с желязо храни са най-добрите източници на желязо. Бременността може да предизвика такъв вид анемия, ако не се приема достатъчно желязо, за да поддържа натоварения организъм и нероденото бебе. Възможно е да приемате достатъчно желязо с храната, но да имате проблеми с усвояването му по-ради заболявания – болест на Крон, глутенова ентеропатия (цьолиакия), или при прием на някои медикаменти.

Тялото се нуждае от витамин В12, за да произведе червените кръвни клетки

Този витамин е нужен и на нервната система, за да работи тя нормално. Витамин В12 дефицитна анемия (пернициозна анемия) се появява най-често при хора, чиито тела не са е състояние да абсорбират витамин В12 от храната поради автоимунно заболяване. Причината често може да са чревни проблеми – витаминът се произвежда само от бактерии и гъбички в гастро-интестиналния тракт. Затова и витаминът се среща естествено преди всичко в животински продукти. Възможно е обаче витамин В12 да се открие и в някои подложени на ферментация вегански храни като темпе, иисо, екстракт от бирена мая за мазане, тофу и зърнени закуски (мюсли).

Лечението зависи от причината. Ако състоянието дава основание да се мисли, че от „на ръба“ преминава в заболяване, лекар ще определи терапията. Може да се наложи да бъдете лекувани инжекционно с витамин В12 или да вземате хапчета с витамин В12.

Полезно е да се знае, че богати на кобаламин (другото име на витамин В12) са мидите. В 100 г сготвени миди се съдържат 98,9 мкг на витамин В 12. Друг пълноценен източник е черният дроб, като с най-високо съдържание е телешкият – 83,1 мкг в 100 г. Сготвеният октопод ще ви зареди с 36 мкг витамин В12. Следват сготвеният краб, омарите (44% от препоръчителния дневен прием) и скаридите (24% от препоръчителния дневен прием).

Не трябва да пропускаме и яйцата – кокошето (около 50 г) ще ви донесе 0,36 мкг (6% от ПДП) витамин В12. Най-богати на кобаламин са гъшите яйца (122% от ПДП за брой), следвани от патешките (63%), пуешките (22%) и пъдпъдъчите (2%).

Фолиеводефицитна анемия е възможна, ако не консумирате достатъчно фолиева киселина, при проблеми с усвояването на витамин В9 и през третото тримесечие от бременността, когато тялото се нуждае от допълнително количество фолиева киселина за развитието на нервната система на плода.

Умората и световъртежът са характерни за анемията

Причината е усилената работа на сърцето, което се опитва да помпа повече кръв, за да компенсира липсата на кислород в нея. Лечението изисква внимателен етио-логичен подход. Що се отнася до храненето, избирайте храни, богати на желязо, мед, витамин С. Такива са тъмнозелените зеленчуци, сиренето, яйцата, морските продукти и рибата. Включвайте в менюто си черен дроб, крехко говеждо и овнешко, риба, яйчен жълтък, сушени плодове, соеви продукти и меласа. Приемайте големи количества лук, чесън, фасул, грах, ядки, семена, зеленолистни зеленчуци и билки (магданоз, коприва, листа от кориандър и глухарче). Употребявайте храни, богати на витамин С, за да стимулирате усвояването на желязо от организма.

Д-р Райна Стоянова, специалист по хранене и диететика

Свързани публикации

2 коментара

  1. Детето е с таласемия бета минор и е на 4г.5м.Моля за съвет!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -