четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБилки влияят на ефекта от лекарства за сърце, тромби и кашлица

Билки влияят на ефекта от лекарства за сърце, тромби и кашлица

Много хора вярват, че растителните препарати са напълно безобидни, тъй като са натурални. Затова с охота посягат към тях, за да облекчат някои симптоми и оплаквания. Повечето билки наистина могат да са една по-мека алтернатива на синтетичните лекарствени средства и почти нямат странични ефекти, стига да се прилагат уместно.

Не трябва обаче да се забравя, че някои растителни вещества могат да влязат във взаимодействие с лекарствата, които вземате. Затова когато купувате хранителни добавки в аптеката, попитайте фармацевта за такива възможни  ефекти.

Ето само някои от тях:

Жълт кантарион и противозачатъчни

Жълтият кантарион помага при леко депресивни настроения. Той активира определени ензимни системи в черния дроб и червата, чрез които се разграждат и усвояват много медикаменти. Отпадните продукти се изхвърлят от организма. По този начин жълтият кантарион намалява ефекта от хапчетата за сваляне на холестерола като симвастатин, противозачатъчните и препарата теофилин за астма.

Гинко билоба и лекарства за разреждане на кръвта

Препаратите с гинко билоба помагат при проблеми с оросяването и паметта. Наред с това повлияват и вискозитета (гъстотата) на кръвта. В комбинация с медикаменти за разреждането на кръвта, които се дават при риск от образуване на тромби, те може да повишат риска от кървене. Няма пълна яснота доколко силен е този ефект. Ако обаче приемате всекидневни някаква доза аспирин (ацетилсалицилова киселина) или фенпрокумон, питайте дали може да вземате и гинко.

Мащерка и препарати за кашлица

Билки, които действат отхрачващо като мащерка, иглика и бръшлян се ползват традиционно при кашлица. Те втечняват секрета от дихателните пътища и улесняват изхвърлянето му с кашлицата. Все пак избягвайте да ги комбинирате с лекарства за потискане на дразнещата кашлица като декстрометорфан (Dextromethorphan). Тези медикаменти имат противоположното действие на билките. Можете да ги комбинирате, но по следния начин – сутрин билките като стимулатор на изкашлянето, а вечер – лекарството, което успокоява рефлекса на кашлицата.

Майчин лист и лекарства за сърце

Билката сена или майчин лист се използва като лаксатив (против запек). При честа употреба обаче тя влияе върху запасите от сол и течности в тялото. Организмът губи повече калий. Това може да усили ефекта от лекарството за сърдечна слабост дигитоксин и така да провокира нежелани ефекти. Потърсете съвет от лекар или фармацевт, когато комбинирате различни медикаменти и билки.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -