вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоГлавоболието може да е свързано с аневризма или друг съдов проблем
Array

Главоболието може да е свързано с аневризма или друг съдов проблем

Упоритото главоболие може да е заради работата на бюро и вдървената поза на тялото, когато с часове работим на компютъра. Това разкри д-р Ирен Петрова от Клиниката по неврология на Александровска болница. Вижте какво съветва още специалистът за изследванията, с които се поставя точната диагноза, и възможностите на съвременните терапии. 

Кои са причините за главоболието, което е по-изразено и често се повтаря?

Когато симптомите са свързани с проблеми в шийните прешлени, главоболието се нарича цервикогенно. То може да е свързано и с дълги часове работа в офис, неподходяща позиция на главата, лоша поза при седене и гледане на телевизия. Неудобна поза в легнало положение, която изкривява гръбнака, също може да доведе до оплаквания.

Понякога главоболието може да е заради някаква елементарна причина – късогледство, далекогледство или астигматизъм. Някои възпалителни заболявания в областта на лицето (фронтални и максиларни, синуити), проблеми със зъбите и ушите също могат да го провокират. В Клиниката по неврология най-често се лекуват случаи на мигрена. Може да има комбинирано главоболие – мигренозно с тензионно или цервикогенно, когато се преплитат няколко заболявания.

Обикновено хората опитват първо да си помогнат сами с обезболяващи  хапчета. Трябва обаче да се има предвид, че те може да имат странични ефекти – проблеми в стомашно-чревния тракт или алергии. Терапията при упоритото главоболие е строго индивидуална, затова няма гаранция, че ще помогне. Хората имат различна генетична предразположеност, различна поносимост към дадена болка – някои хора търпят много, други въобще не могат да търпят. Моят съвет е оплакванията да не се подценяват.

Бихте ли пояснили, кога човек трябва да иде на лекар?

Главоболието може да променя характера си – симптомите се променят като сила и тежест. Потърсете лекар и ако оплакванията зачестяват, появят се неврологични симптоми като нарушение на зрението, слабост, изтръпване в ръка или крак. Или пък ако терапията, на която се е подложил пациентът, няма ефект.

При мигренозно главоболие могат да зачестят пристъпите и да са с по-голяма продължителност. Това също е повод за преглед. При усложнени мигрени с нарушения в зрението и бързопреходни хемипарези може да се открият съдови аномалии или аневризми. Понякога такава аневризма може да доведе до фатален край, ако не са направени навременни изследвания като магнитен резонанс с ангиография. Установи ли се навреме аневризма, може да се направи операция и да се предотвратят големи усложнения, дори фатален край. Така че човек трябва да се отнася внимателно към здравето си.

Кои методи се използват за изясняване на диагнозата?

Кръвните изследвания са първото, което се прави. Те могат да ни ориентират дали става дума за анемичен синдром, възпалителен процес или да породят съмнение за туморен процес. При кръвните изследвания се следи утайката – СУЕ, също така левкоцитите, които могат да бъдат променени и повишени. Следим също тромбоцитите, защото когато са променени, също може да има неприятни последици. При много кръвни заболявания – левкози, може да се окаже, че има инфилтрати в мозъка. Важни са също чернодробните ензими, промяната в бъбречната функция – уреа, креатинин. Понякога бъбречни и чернодробни промени  могат да водят до главоболие.  При съмнение могат да се пуснат и туморни маркери – за установяването на някои туморни процеси, които след това могат да дадат метастази в мозъка.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -