петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно15 съвета за добро здраве от фармацевти

15 съвета за добро здраве от фармацевти

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето, по този случай столичните магистър-фармацевти излязоха с 15 проверени и полезни съвети за добро здраве.

#1 Редовната профилактика е начин да останем в добро общо здравословното състояние, ще спести разходи и ще предотврати бъдещи страдания. Означава поне веднъж в годината да посетите личния си лекар и да направите препоръчителните за възрастта профилактични прегледи и изследвания.

#2 Ограничете рисковите за здравето фактори – движете се повече, хранете се пълноценно (повече прясна храна, по-малко захар и мазнини). Съобразете менюто с общото си здравословно състояние, погрижете се да имате спокоен сън, не пушете, не злоупотребявайте с алкохол, проследявайте редовно здравните си показатели.

10 ползи от ходенето пеша за фигурата, мозъка и очите

#3 Помнете, че приемането  без лекарско предписание на лекарства, които се отпускат само с рецепта от лекар, е опасно за здравето.

#4 Не употребявайте самоцелно или своеволно антибиотици, неправилната употреба на тези лекарства води до появата на резистентни бактерии. Така в бъдеще антибиотиците ще бъдат неефективни и няма да могат да помогнат при борбата с множество заболявания.

Как да пием правилно антибиотиците

#5 Съобщавайте за нежелани лекарствени реакции – за целта може да се обърнете към медицински специалист (лекар или магистър-фармацевт), като му споделите своите подозрения и оплаквания.

#6 Спазвайте точно предписанията относно лекарствената терапия и не се самолекувайте – може да се получат нежелани взаимодействия между препарати (медикаменти или добавки, билкови смеси), които сами решите да вземате.

Защо лекарствата понякога не действат

#7 Прекъсването на лекарствената терапия по-рано от предписаното води до елиминиран на ефекта от лекарството.

#8 Не преотстъпвайте или препоръчвайте предписан на лекарствен продукт на друг човек без консултация с медицински специалист и изследвания. Това, което е добре за вас, може да навреди на друг човек.

#9 Направете лично здравно досие – на себе си и на своите близки. Вземете обиконвена папка, в която да съхранявате резултати от изследвания, амбулаторни листове от прегледи, епикризи, болнични епикризи, предписания за лекарствена терапия и др. медицински документи.

Три рецепти за дезинфектант в домашни условия

#10 Хигиената е важна не само по време на епидемии. В пандемията стана ясно, че повишеното внимание към чисти ръце и дезинфекция на замърсени повърхности (например дръжки на врати, плоскости в помещения с повече хора)  могат да предпазят вас и околните от множество инфекции.

#11 При първи симптоми на дадено заболяване – не чакайте, а се обърнете към медицински специалист, за да предотвратите усложнения и по-тежко протичане на заболяването.

#12 Непроверената информация в интернет не може да замести консултацията с медицински специалист, а купуването на лекарствени продукти от сайтове за безплатни обяви и анонимни потребители може дори да навреди.

Страхова невроза и паник атаки – лекарства и други терапии

#13 Не подценявайте психичното здраве и се грижете за душевния си комфорт, а при необходимост се обърнете към медицински специалист за подкрепа и помощ. Движете се повече, разхождайте се сред природата, отделяйте време на семейството и любимите си занимания, за да е здрава и душата.

#14 Инвестирайте в здравето си, за да имате по-високо качество на живот – винаги е по-лесно да се предпазите, отколкото да лекувате! Грижата за здравето и здравните услуги струват скъпо на обществото и отделния пациент в цял свят, това важи и за страните, в които има „безплатно здравеопазване“. То е безплатно, защото пациентът не доплаща пряко, но финансирането му се извършва чрез различни данъци, осигуровки, застраховки, които отново са от пациентите, обществото, данъкоплатците.

#15 Най-безопасните и ефективни „лекарства“ за Вашето здраве са усмивките, чистата съвест, добрите приятели и любовта. За тях готова рецепта няма, но е научно доказано е, че се работят в полза на здравето и дълголетието.

Помнете, че винаги може да потърсите допълнителен съвет или консултации магистър-фармацевта в аптеката, която посещавате!

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -