събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоХранене15 ползи от куркума и куркумин

15 ползи от куркума и куркумин

Куркумата е основна подправка в кърито. Тя обаче е също така ценна билка, която служи за помощно средство при редица болести. Има много проучвания, които доказват, че лечебният ефект се дължи основно на съединението в нея – куркумин.

Ето най-честите приложения на куркумата, описани от Станимир Михов, който има блог за хранене и фитнес.

Куркумата помага да свалим килограми

  Използването на куркума за отслабване може да помогне да се предотврати натрупването на килограми и да се контролират нивата на кръвната захар. За да е наистина ефективна, тя обаче трябва да се използва като част от пълна програма за отслабване, която включва здравословно хранене и упражнения.

  Според проучванията куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, помагат да се предотврати образуването на зрели мастни клетки. В резултат се намалява честотата на заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло. Вече има и хранителни добавки с куркума. Хората ги търсят като помощ при диета за отслабване. Те съдържат над 10 пъти по-голяма концентрация на веществото куркумин в сравнение с натуралната подправка.

  Подобно на много заболявания, затлъстяването се характеризира с усилени възпалителни процеси в организма. Куркумин доказано модулира голямо разнообразие от клетъчни функции. Така редуцира вредните възпалителни процеси.

  Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни свойства за лечение

  Използва се в Индия от хиляди години и като лечебна билка, заради съединения, които се наричат куркуминоиди. Има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант. Съдържанието на куркумин в куркумата не е толкова високо – около 2-7% от теглото. А при проучванията, които сочат лечебен ефект, се използва екстракт на полезното вещество – средно около 1 грам дневно.

  Трудно е да се достигнат тези нива само с помощта на куркума като подправка към храната. Освен това подправката се абсорбира слабо в кръвта. Ако подправяте храната си с черен пипер, това ще помогне и за абсорбацията на куркумина. Става благодарение на вещество в пипера – пиперин.

  Куркуминът е мастноразтворим. Добре е да се приема с храна, богата на мазнини, за още по-добро усвояване от организма.

  Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

  Способността на организма да се справя с възпаленията е важна, за да сме здрави. Чужди организми непрекъснато ни атакуват и имунните клетки трябва да поправят щетите от тях. Без противовъзпалителни способности на организма, различните патогени (бактерии, вируси, гъбички и други) могат лесно да навредят на организма.

  Хроничното общо възпаление влияе на редица болести като сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болестта на Алцхаймер и някои дегенеративни състояния. Всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, помага и за предотвратяването, дори лечението на тези заболявания.

  Оказва се, че куркуминът има мощни противовъзпалителни свойства. Tой е толкова мощен, че може да съперничи на някои лекарства, които гонят такава цел. В няколко проучвания неговата ефективност е сравнявана с противовъзпалителните фармацевтични лекарства. Големият плюс е, липсват странични ефекти.

  Куркумата подкрепя антиоксидантния капацитет на тялото

   Оксидативното увреждане е един от механизмите, които стоят зад стареенето. Свързва се и с редица други заболявания. Свободните радикали (вредни вещества, които попадат в организма с храната или заърсяването на околната среда) взаимодействат с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК.  Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира вредните свободни радикали поради химическата си структура.

   Активното вещество в куркумата освен това повишава собствените антиоксидантни ензими на тялото. Куркуминът действа срещу свободните радикали по два различни начина: Блокира ги директно и стимулира антиоксидантните механизми на тялото.

   Куркуминът подобрява мозъчната функция

    Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават. Един от основните двигатели на този процес е невротрофичният фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка.

    Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон. Някои от тях включват хронична депресия и болестта на Алцхаймер. Интересното е, че куркуминът може да увеличи мозъчните нива на BDNF. По този начин, екстракт от билката, може да е ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и такива свързани с намалена мозъчна функция поради стареене.

    Куркуминът пази от сърдечни заболявания

     Сърдечните заболявания са невероятно сложни и съществуват голям брой фактори, които допринасят за тях. Куркуминът може да помогне за обръщане на много стъпки в процеса на развитие на сърдечни заболявания.

     Основната полза на куркумина, когато става дума за здравето на сърцето, е подобряването на функцията на ендотела – лигавицата на кръвоносните съдове. Ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност да се регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и други сходни фактори.

     Едно проучване показва, че куркуминът може да е ефективен, колкото физически упражнения, а друго, че той работи по сходен начин като медикамента Аторвастатин.

     Куркумата може да помогне в битката с рака

      Ракът е злокачествено заболяване, при което се наблюдава неконтролируемо делене на клетките. Туморите са много видове. Имат обаче и общи свойства.  някои от които изглеждат засегнати от суплементирането с куркумин.

      Изследователи изучават куркумина като полезно вещество за лечение на рак. Тя може да повлияе на растежа, развитието и разпространението на раковите заболявания на молекулярно ниво. Проучванията показват, че активното вещество в куркумата може да намали ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове в туморите), метастази (разпространение на рак), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки.

      Може би куркуминът ще се използва заедно с конвенционалното лечение на рак един ден. Твърде рано е да се каже със сигурност, но изглежда обещаващо и това е интензивно проучвано през последните години.

      Пази и помага при Алцхаймер

      Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света. За съжаление все още няма напълно доказала се успешна терапия за болестта. Затова профилактиката е важна.

      Възпалението и окислителното увреждане играят основна роля в болестта на Алцхаймер. Куркуминът има благоприятен ефект и за двете.

      Една от ключовите особености на болестта на Алцхаймер, е натрупването на протеинови възли, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки (проучване). Дали куркумин наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер, трябва да бъде проучвано допълнително.

      Пациенти с артрит и болки в ставите реагират много добре на куркумин

      Артритът е често срещан проблем. Има няколко различни типа, но повечето от тях включват някакво възпаление и болки в ставите.

      Като се има предвид, че куркуминът е мощна противовъзпалителена билка, има логика, че може да е в помощ при артрит. Няколко проучвания доказват, че това е вярно.

      В проучване на пациенти с ревматоиден артрит, е установено, че куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство по предписание (проучване).

      Много други проучвания разглеждат ефектите на куркумина върху артрита и отбелязват подобрения в различни симптоми.

      Куркуминът има невероятни ползи срещу депресията

       Проучвания показват, че активното вещество в куркумата, може да е силен натурален антидепресант. Провело се е контролирано проучване върху 60 пациента, разделени на случаен принцип в три групи. Едната група е взимала прозак (антидепресант), втората група е взимала 1 грам куркумин на таблетки, а третата е взимала прозак и куркумин в комбинация. След 6 седмици е отсъдено, че куркуминът е довел до подобрения, сходни до тези на антидепресанта прозак. Групата, която е приемала комбинация между прозак и куркумин, е имала най-добри резултати.

       Куркуминът стимулира мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин, което също може да повлияе положително срещу депресията.

       Куркуминът може да забави стареенето

       Щом основната съставка на куркумата може да помогне за предотвратяването на сърдечни заболявания, рак, болестта на Алцхаймер и редица други болести и състояния, то тогава ползите й за дълголетието са безспорни.

       Поради тази причина, куркуминът стана много популярна хранителна добавка против стареене. Но като се има предвид, че окисляването и хроничното възпаление се смятат за основни фактори при стареене, то куркуминът може да допринесе и с допълнителни ползи отвъд самото предотвратяване на конкретно заболяване.

       Ползи при разстройство, лошо храносмилане и киселини в стомаха

        Куркуминът отдавна е доказал ефективността си при храносмилателни разстройства, включително лошо храносмилане. Способността му да стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур помага за по-лесното смилане на храната.

        Куркуминът облечкава и симптомите, съпътстващи влошеното храносмилане – подуване и газове, защото има противовъзпалителен ефект, влияещ благоприятно върху червата.

        Смята се, че чрез подобряване на храносмилането, куркумата може да спомогне допълнително за загубата на излишно тегло и отслабване. Също така съдържа големи количества нишестета и диетични фибри, които спомагат допълнително за здравословното храносмилане.

        Кардиозащитен ефект и понижаване на лошия холестерол

         Както куркуминът, така и куркумата са изследвани и доказали се при намаляването на лошия холестерол – LDL и общите нива на холестерол в кръвта. Нивата на триглицериди (съхранявани мазнини) също са били редуцирани при приема на куркумин.

         Проучване показа, че добавянето на куркумин към храната, в продължение на осем седмици, успешно намалява VLDL (липопротеин с много ниска плътност), LDL (липопротеин с ниска плътност), общ холестерол и триглицериди. Също така се наблюдава повишено молекулно разграждане (катаболизъм) на холестерола.

         Забавяне на диабета

         Сред хора страдащи от преддиабет, е установено, че суплементирането с куркумин може да забави началото на диабет тип 2. Това се доказва при едно проучване в рамките на 9 месеца, където участниците от 2 групи са приемали куркумин на таблетки или плацебо капсули.

         Малко над 16% от хората приемали плацебо хапчето, са диагностицирани с диабет тип 2 до края на проучването. Нито един от участниците, приемали куркумин като хранителна добавка, не са получили диагноза за диабет тип 2 до края на 9 месечното проучване.

         Лечение на проблеми с кожата

          Традиционното медицинско приложение на куркумата в Индия и Малайзия включва приготвянето на паста, която се нанася върху кожата – за лечение на кожни проблеми като възпаления, гъбични инфекции, натъртвания, ухапвания от насекоми, както и за инфекции на очите, разраняване на устата и инфектирани лезии.

          Редактор Ина Димитрова

          Свързани публикации
          - Реклама -

          ПОПУЛЯРНИ

          НОВИ

          - Реклама -