четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКаква е разликата между артрит и артроза?

Каква е разликата между артрит и артроза?

Ревматоидният артрит принадлежи на групата на възпалителните ставни заболявания. Тези болести се изразяват с възпаление на ставата. Има обаче разлика между артрит и артроза, макар че за много хора са едно и също нещо. Артритът е възпаление на ставата и е с по-неблагоприятна прогноза. Докато артрозата е по-известна като шипова болест. При нея с течение на годините в хрущяла настъпва естествена промяна – той изтънява и по костния край се разраства ръб под формата на шип.

Причината за артрита е неизвестна. Лекарите не знаят защо, но знаят какво става във възпалената става. Не може да се атакува причинителя, защото не се знае. Специалистите се опитват да се намесят в нарушените процеси и патологичните вериги, които предизвикват болестта, като им въздействат. Целта е да се възстанови вътрешното равновесие на организма. Възможно е заболяването да е генетично заложено, но се отключва под въздействие на неизвестни засега фактори от външната среда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шиповете засягат не само хрущяла, но и цялата става
Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза
36-годишен стресна лекари – имал шипове като на 85-годишен дядо
Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?

Ревматоидният артрит се лекува с така наречените синтетични и биологични средства, които променят болестната активност. Биологичните са много скъпи и по света много хора също не могат да се лекуват с тях. Затова здравните системи осигуряват лечението и то не се плаща от болните.

Кортикостероиди помагат артритът да се овладее в началото

Адекватното, своевременно и ранно и агресивно лечение спасява болните от инвалидност. Болестта се овладява рано и болните не бива да се притесняват от това, че им се дават кортикостероиди. Те са известни още като „мостова терапия“ между началото на болестта и ефекта, който идва на третия месец. След това дозите се намаляват. Те помагат бързо да се овладее болестта и забавят прогреса й.

Всеки трябва да намери своя ревматолог и да не сменя лекар с лекар. Един лекар трябва да изведе лечението от начало до край и да бъде отговорен както за активите, така и за пасивите от това лечение. Доверието между лекаря и пациента е абсолютно необходимо условие за ефекта от провежданата терапия.

Съвременният консенсус за лечението на ревматоидния артрит казва, че „лечението е споделено решение между лекаря и болния“. Лекарят съветва, но болният решава сам. Много често пациентите казват: „Както кажеш, докторе“. Не – вие ще кажете. Аз съветвам, вие избирате, защото тялото е ваше, болестта и останалото здраве също е ваше. Затова вие вземате решението.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -