четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеШиповете засягат не само хрущяла, но и цялата става

Шиповете засягат не само хрущяла, но и цялата става

Остеоартрозната болест, или по-известна като „шипове“, е най-честото ставно заболяване при човека. То обхваща 15% от населението, като навършилите 70 г. имат минимум една локализация на артрозна болест, казва д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. Шиповете са дегенеративно ставно заболяване, което зачестява с нарастване на възрастта, а прицелната тъкан на увреждане на ставата е хиалинният хрущял.

Хиалинният хрущял служи за „амортисьор“ на натоварванията

Поради това започва да се износва сравнително рано през живота на човека – след 30-годишна възраст, но за съжаление е възможно и доста по-рано. В хрущяла липсват кръвоносни съдове и единственият му начин за „хранене“ е при движение, когато образно казано „се изстисква“ вътрешната обвивка на ставата и хранителните вещества отиват към хрущяла. Когато човек не се движи, хрущялът на практика гладува и в резултат на това той може да се изхаби още след 20-30-годишна възраст. Прекалената физическа активност пък може да претовари ставата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове
В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния
Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза
36-годишен стресна лекари – имал шипове като на 85-годишен дядо

Затова професионалните спортисти и хората, практикуващи тежък физически труд, имат ранно изхабяване на хрущялното покритие на ставите. Наднорменото тегло също води до съсипване на хрущяла. Интересен е фактът, че всеки 1 кг над нормата означава 4 кг натоварване на коленните и тазобедрените стави. При остеоартрозата освен хрущяла се засягат цялата става и околоставното пространство – предимно колагенови структури. Заболяването се диагностицира предимно сред жените. При артрозната болест може да бъде засегната всяка става – ставите на гръбнака и всички стави на горните и долните крайници, но най-често боледуват колената. Понякога шиповете се появяват и наследствено, отбелязва д-р Несторова.

Изследване с ехограф дори при лека болка

д-р Родина Несторова ревматологЗаболяването не може да бъде открито в ранните му стадии, защото хрущялът не само няма кръвоносни съдове, но не е снабден и с нерви, които да алармират за болка. Затова при наличие на болка, дори без видим оток, е добре да се направи ехографско изследване на ставата, за да се определи има ли оток вътре в нея или в околоставните тъкани. По преценка на лекаря се прави и рентгенова снимка. Лечението се провежда с хранителни добавки, хиалуронова киселина, колагенови инжекции. До операция се стига, когато настъпилата артроза е в късен стадий и хрущялът е напълно изконсумиран. Най-честият оперативен метод е поставянето на изкуствена става. Възстановяването е индивидуално при всеки и настъпва средно за около месец след операцията с помощта на физиотерапия.

Ревматоидният артрит е възпалително ставно заболяване, което може да започне във всяка възраст, включително детската. Локализацията е много различна от тази при шиповете. При артрита се засягат китките на ръцете, но не и крайните стави на пръстите. При артрозата не се засягат китките, а основата на палеца. Остеопорозата пък е болест на костите, при която има намаление на количеството и качеството на костната тъкан. Това води до намаляване на здравината на костта, което означава, че рискът от счупване се увеличава. Статистиката сочи, че всяка втора жена и всеки пети мъж са застрашени от поне една фрактура заради остеопороза до края на живота си. У нас жените с остеопороза са 426 000, като лекуващите се сред тях са едва 13 000. За мъжете в България все още не се води статистика. Според медицината на 25-30 г. човек достига своята пикова костна маса. Оттам нататък започва бавното й разграждане, което става незабележимо. При мъжете натрупаната костна маса до 25-годишна възраст е по-висока от тази при жените. Затова при тях остеопорозата е по-рядко срещана.

При жените намалението на костната плътност започва средно на 50 г. с настъпването на менопаузата и спирането на производството на естрогени. Стимулиращи разграждането на костната плътност са алкохолът и тютюнът. Най-честите фрактури са на прешлените. Ранното откриване на заболяването е от особено значение за прилагане на своевременно лечение, с което рязко спада вероятността от фрактура. Изследването става с рентгенов апарат, с който се измерва плътността на бедрената кост и лумбалните прешлени. Освен това се изследват кръв и урина. При установяване на болестта разходите за лечението варират от 15 до 70 лв. месечно. В тежките случаи на болестта се прави и операция, която е безплатна за пациента, но той трябва да плати консумативите. Например за остеосинтеза пациентът плаща около 1300 лв, а за изкуствена става около 3000 лева. Непосилната цена е причина някои хора да се откажат от операция, в резултат на което се обездвижват и стават по-податливи на редица заболявания, като пневмонии, белодробна емболия, тромбофлебит. Други болести също могат да доведат до остеопороза – това са ревматоиден артрит, псориатичен артрит, хиперфункция на щитовидната жлеза, захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност, анорексия и др. Има и лекарства, които могат да доведат до остеопороза, например кортизонът, с който се провежда голяма част от лечението на ревматичните заболявания.

Профилактика на остеоартрозата

Превенцията на остеопорозата трябва да започне още от вътреутробното развитие. Бременната жена трябва да приема достатъчно млечни продукти, протеини, зеленчуци и плодове. След това детето също трябва да спазва здравословен режим на хранене, за да може костната му маса да се изгражда. Основна роля в профилактиката играе приемът на калций с храната и излагането на слънце ежедневно през целия живот. Специалистите препоръчват на жените, при които е настъпила менопауза, независимо дали е ранна или не, да проверят костната си плътност, тъй като остеопорозата започва без симптоми. Болката идва след настъпване на фрактурата. За здрави кости специалистите препоръчват физическа активност по 30 мин. поне 4 пъти седмично, в менюто да бъдат включени плодове, зеленчуци и храни, богати на протеини, калций (всички млечни продукти), витамин Д (освен от храната – риби треска, сьомга, скумрия, яйца, също и поне 15 минути на ден излагане на слънце), витамин К (грах, зелен фасул, домати), семена, зехтин, зърнени храни, като задължително трябва да се поддържа нормално телесно тегло.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -