сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМедът пази от депресия, укрепва паметта

Медът пази от депресия, укрепва паметта

За да запазим бистра паметта си и здрава психиката си на стари години, трябва да заменим захарта в менюто с мед. Това показва проучване на новозеландски учени. Те провели експеримент с животни, при който станало ясно, че медът подобрява паметта и намалява тревожността, която можее да доведе до депресия.

В продължение на година учени от университета Вайкато в Хамилтън държали опитни плъхове на диета с различни източници на глюкоза – една от групите гризачи употребявала мед, друга – захароза, а третата била хранена с продукти, които не съдържат захар. След това животните били подлагани на различни задачи, като специалистите оценявали пространствената им памет и нивото на тревожност.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Медът пази зъбите от кариеси
8 причини за хапваме редовно мед
Семпла закуска сутрин = стройна фигура
Център „Джон Хопкинс”: Раковите клетки могат да се уморят от глад

В хода на експеримента станало ясно, че най-благоприятно влияние на животните оказвал медът. Плъховете, които консумирали пчелния продукт, прекарвали два пъти повече време в експерименталния лабиринт, тоест нивото им на тревожност било по-ниско от това на гризачите, които били на диета със захароза. Животинките на мед не се страхували да отидат в сложните места на лабиринта и при тях забележимо по-добре се проявявала пространствената памет.
Учените предполагат, чередовната употреба на мед намалява нивото на безпокойство и подобрява паметта на фона на процесите на стареене на организма. Благотворното влияние на меда е сравнимо с това на други антиоксиданти.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -