четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАлергията се лекува с имунотерапия

Алергията се лекува с имунотерапия

Какво представлява алергията

Алергията е отговор на анормална реакция на имунната система след контакт с чужди субстанции, наречени алергени. Алергените, в повечето случаи безвредни за голяма част от хората, се приемат като опасни от чувствителните хора и провокират алергична реакция.
Алергията е изключително инвалидизиращо заболяване с последствия върху дневните активности, като посещението на училище или работа /затруднения в съня, чувство на постоянна умора и т.н./ Качеството на живот на алергичните пациенти е сериозно влошено.

Световната здравна организация оценява, че до 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Алергичният ринит засяга 500 милиона души в световен мащаб. Това заболяване се увеличава в повечето страни, особено на места, които досега са показвали много по-ниски и средни нива на разпространение. 15 – 20% от европейското население страда от тежка форма на алергичен ринит. В Европа, 10 – 20% от подрастващите на възраст от 13 до 14 години страдат от тежък алергичен ринит и това разпространение се увеличава в повечето развити страни.

При децата под 4-годишна възраст, 40 % от екземите са свързани с хранителна алергия, която, от своя страна, може да прогресира в респираторна. 17% от случаите на астма са свързани с хранителна алергия.

Две трети от децата с екзема имат прояви на алергичен ринит. 50 % от децата с алергичен ринит, с напредване на възрастта, развиват астма.

Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система

Основни симптоми на алергия

Има някои основни оплаквания, за които хората с алергия споделят:

• те се изморяват лесно;
• много често имат нарушения на съня;
• в училище или на работното място продуктивността им е намалена;
• ограничават социалната си активност.

Механизмът на алергията включва два етапа:

• първа фаза, фаза на чувствителност, през която имунната система разпознава чуждата субстанция като алерген;
• втора фаза, алергична фаза, която се отключва при следващ контакт с чуждата субстанция.

Кои са причините за поява на алергия

Промяната в околната среда и начина на живот, урбанизацията, замърсяването, тютюнопушенето /независимо дали е активно или пасивно/ и промените в хранителните ни навици влияят за развитието на алергия. Замърсяването на въздуха причинява респираторни заболявания.

Важно е да се отбележи, че замърсителите на въздуха не са причина за проява на алергия, но изглежда са допринасящи фактори. Няколко скорошни изследвания използват различни подходи за измерване замърсяването на въздуха, като показват връзка между замърсяването и развитието на алергии и астма. В допълнение, рискът от смърт от респираторни причини е три пъти по-висок в градовете с най-високи концентрации на озон в сравнение с тези с най-ниски.

Напоследък все повече експерти се обявяват в подкрепа на „хигиенната хипотеза“. Приема се, че тъй като децата са твърде защитени в ранна детска възраст и още при първите контакти с патогени имунната система се активира.

Доказано е, че разпространението на алергични заболявания е по-слабо сред децата, живеещи в многодетни семейства и водещи „селски“ начин на живот /където има близост с животните или по-нисък стандарт на хигиена/.

Алергия при деца – перете често плюшените играчки, без саксии в стаята

Проява на различни видове алергия

1. Алергичен ринит или алергичен риноконюнктивит :

– бистра носна секреция;
– запушен нос с по-голяма или по-малка тежест;
– кризи на внезапно кихане;
– сърбеж на носа и/или на небцето;
– много често конюнктивит под формата на сълзене, зачервяване и изтръпване на очите.

Ако не бъде лекуван, алергичният ринит може да се задълбочи или да прогресира в алергична астма.

2. Алергична астма

• затруднения в дишането, с чувство на притискане на гръдния кош;
• суха кашлица;
• свиркащо дишане.

3. Кожни алергии /екзема, уртикария/

• зачервявания и сърбеж в областта на лицето, кожата на главата и по кожните гънки /свивките на колената, свивките на лактите/

Понякога, част от симптомите на алергията може да се изразяват в стомашни болки и чувство на парене. Всички тези оплаквания продължават, докато човек е в контакт с алергичната субстанция.

Как се поставя диагнозата

С цел установяване кой алерген е отговорен за отключване на алергичните симптоми специалистите алерголози:

– разпитват относно историята и давността на алергията на пациента /и на неговото семейство/,: симптомите, прием на лекарства и начин на живот /среда, навици и др.;
– извършват кожно-алергични тестове: извършват се върху предмишницата на ръката, върху здрава кожа в асимптомен интервал, като се използват стандартизирани разтвори на алергенни екстракти /полени на треви, дървета, кърлежи на домашния прах, животни, плесени, храни и др.);
– биологични тестове могат да бъдат допълнително извършени, с цел да се потвърди диагнозата.

Периодът от края на есента и началото на зимата /от октомври до февруари/ е най-подходящото време за диагностициране на алергиите с помощта на кожно-алергични тестове. Те са най-специфичният, евтин, лесен за изпълнение и несвързан с никакви рискове метод в алергологията. Разбира се, ако диагнозата трябва да се изясни спешно – например симптомите са много изрязени и влошават качеството на живот, тестовете и изследванията се провеждат веднага, уточнява д-р Марияна Мандажиева, специалист по алергология и УНГ. В Медицински център „Искър“ (Телефон 0877 58 90 40, София, ул. Искър 22) тя прави комплексна преценка на състоянието и назначава ефикасно лечение според симптомите и индивидуалните особености на алергията.

Имунотерапия лекува алергия за 6 месеца

Методи за тестуване

Днес се прилагат следните методи за кожно-алергично тестуване:

• кутанни проби: проби с убождане и проби с одраскване;
• интракутанни проби: инжектиране на алерген в кожата;
• епикутанни проби: проби с нанасяне на алергена върху кожата.

Тестовете с убождане на кожата /„prick-тест“/ са нова техника при извършване на кожно-алергичните проби. Те определят наличието на специфични IgE антитела в кожата спрямо поемани при вдишване алергени, вкл. акари от домашен прах, полени, котешки и кучешки пърхот, но може да се използва и за тестуване на алергия спрямо хранителни вещества, инсектни отрови и лекарства. Положителен резултат се отчита при подуване и зачервяване на кожата с определени размери. При „prick-тестовете“ се нарушава само епидермалния слой на кожата, поради което липсва болезненост и това е по-удобният метод за приложение при децата. Върху предмишницата на ръката се поставят капки от алергенни екстракти. През тях с ланцета се правят убождания на епидермалния слой на кожата. Убождането се прави бързо и е последвано от леко въртеливо движение около оста на ланцетката. Пациентът трябва да запази хоризонтално положение на ръката до отчитане на резултата /20 мин/.
Лечение на алергиите

Лечението на алергията е на 3 етапа

д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГ
д-р Марияна Мандажиева, алерголог и УНГ

1. Избягване на алергена

Вземат се всички възможни мерки за отстраняване на алергена или поне намаляване на времето на контакта му с алергичния пациент. Това е първата стъпка с цел подобряване симптомите на алергията, преди да бъде предприето медикаментозно лечение, посочва д-р Мандажиева.

2. Лечение на симптомите

Лечението, наричано „симптоматично“, може да бъде приемано локално /капки, сироп, спрейове/ или системно /таблетки, капсули/ и то се провежда по време на периода на оплакванията. Тези медикаменти действат срещу симптомите, маскирайки алергичните реакции, без да ги потискат. Примери за „симптоматично“ лечение: антихистаминови средства, кортикостероиди. В случаите, в които отстраняването на алергена е невъзможно и медикаментозното лечение не е довело до подобрение в състоянието на пациента, се прилага т.нар. алергенна имунотерапия.

3. Лечение на причината или алергенна десенсибилизация

Десенсибилизацията е единственото лечение, което лекува причината за болестта.
Алергенната имунотерапия е единственият начин за лекуване на причините на болестта. Методът на алергенната имунотерапия се състои в приемане на добре пречистени и стандартизирани алергени, чието количество постепенно се увеличава, докато се развие толеранс на организма.

След достигане на максимално поносимата доза /индивидуална за всеки пациент/, лечението продължава с подържаща доза за период от 3 до 5 години.
Десенсибилизацията позволява да се получи значимо и продължително намаляване на алергичните реакции по отношение на изявата на симптомите от носа, очите и бронхите.

Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен /субкутаннен, подкожен/ и сублингвален път /приложение под езика/:

• субкутанното приложение на алергена се извършва в лекарски кабинет от медицински персонал;
• сублингвалното приложение се състои във всекидневно поставяне на капки от алергенни ваксини под езика.

Лечението се провежда вкъщи според предписанията на алерголога. Сублингвалната терапия позволява:
– бързо достигане на подържащата доза (улеснен протокол на лечение);
– удобен начин на приложение – капките се поставят под езика сутрин преди закуска;
– много добър профил на безопасност: както при деца, така и при възрастни пациенти.

Предимства на десенсибилизиращата терапия относно подобряване качеството на живот

– намалява или премахва симптомите в дългосрочен план;
– намалява приема на симптоматични лекарствени средства за лечение на алергията;
– избягва се развитието на чувствителност към други алергени;
– предотвратява прогресията на алергичния ринит в астма.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -