неделя, 4 декември, 2022
- Реклама -
НачалоАлергия при деца - перете често плюшените играчки, без саксии в стаята
Array

Алергия при деца – перете често плюшените играчки, без саксии в стаята

Д-р Тихомир Мустаков е завършил медицина в София през 1988 г. Има две признати специалности – по педиатрия и по алергология и клинична имунология. Специализирал е в Холандия, Полша и Италия. Работи като  старши асистент в Клиниката по алергология и клинична имунология в УМБАЛ „Александровска“, където завежда детско-юношеския кабинет.    

Д-р Мустаков, да започнем с един естествен за сезона въпрос – увеличават ли се децата с алергични оплаквания?

Да, защото пролетта е времето на цъфтежа и въздухът е наситен с полени, които за много хора са алергени. Освен това, през този сезон се размножават активно и микрокърлежите или акарите, както още се наричат те. Има обаче и един трети фактор, за който по-малко се мисли и говори – в тези месеци излизат на пазара и ранните парникови зеленчуци, които също натоварват организма със съдържащите се в тях алергени и токсини. Това са причините, които,  общо взето водят малките пациенти в кабинета на алерголога. Ако към тях прибавим и факта, че при някои деца през зимата са били назначавани антибиотици по повод на някаква инфекция, то това е още една предпоставка, която благоприятства появата на алергия. Важно е да се знае също така, че честите вирусни инфекции са допълнителен фактор за развитие на алергия.

Кои са най-важните компоненти на превенцията на алергиите, които трябва да се знаят и прилагат?

Естествено, най-добре би било да не се допусне развитието на алергична пренастройка на имунната система. За съжаление обаче хората с такъв тип реактивност се увеличават, роля за което играят както генетичните фактори, така и тези от околната среда. При вече алергичните индивиди е важно да се избягва контакта с патогенните за тях алергени. В природата това са прашецът на дърветата и тревите, спорите на плесените. В жилищата основните алергени са домашнопраховите микрокърлежи, плесените, козината на домашните любимци. Пердетата, подовите настилки и мебелите да бъдат изработени от материали, които могат да се мият и изтупват лесно, за да не задържат прах. Трябва да се обръща внимание на завесите, мокетите, килимите, покривките на леглата. Плюшените играчки трябва да са ограничен брой и да се поддържат обезпрашени. В спалните не трябва да има саксийни растения. Много внимателно следва да се подбират и перилните и почистващите продукти, като след прилагането им тъканите или повърхностите се изплакват обилно с чиста вода и да не се сушат в затворени помещения.

Много важна част от профилактиката на алергичните болести е ранната им диагностика и лечение. Поради тази причина е важно при подозирана алергична причина за симптомите – повторяемост на оплакванията, връзка ос определена среда, сезон, храна или обстановка пациентите да бъдат насочени за консултация с алерголог. Това е така, защото въпреки, че всеки лекар има компетентността и правото на изпише противоалергично лекарство, именно алерголозите имат задачата и подготовката да установят наличието на алергия с максимално подходящите за конкретния пациент и конкретните симптоми изследвания.

Освен това, те могат да преценят и дали е подходящо и необходимо провеждането на специфична имунотерапия с лечебни алергени, което е основното за момента патогенетично лечение на алергията. При вече установена алергия към сезонни алергени, например полени, е важно на базата на информацията за периода на активност на съответните растения, пациентите да проведат медикаментозна профилактика. Тя е максимално ефективна, ако бъде започната около седмица преди цъфтежа на растенията, към които е алергичен пациентът.

Известно е, че алергичният ринит и бронхиалната астма са най-честите причини за отсъствие от училище. Експерти в областта твърдят, че диагнозата понякога закъснява с 5-6 години, докато детето попадне при точния специалист. А това е загуба на ценно време, което преминава в лутане и безполезно, неправилно лечение. Защо е така?

Понякога е въпрос на лоша информираност на родителите, на ирационални страхове от диагнозата, на предразсъдъци, на инерция. Каквато и да е причината, трябва да се знае, че всяко отлагане причинява вреди, които по-късно е трудно да бъдат компенсирани. Затова е важно да има информационни разяснителни кампании, както е важно личните лекари и педиатрите навреме да насочват децата към алерголог или пулмолог и да изискват от родителите активност и адекватно отношение  към здравето на децата им.

Алергичният ринит например много често се подценява, а е добре известно, че недиагностициран и нелекуван, в много случаи той благоприятства появата на бронхиалната астма. На свой ред, ако остане нелекувана, астмата много бързо може да увреди бронхите, при което настъпва т. нар. “бронхиално ремоделиране” – процес на структурно променяне на бронхите, който с напредването си предизвиква хронично-прогресиращия ход на астмата. Важно за профилактиката и лечението на астмата е и съставянето на подходящ диетичен и двигателен режим, създаването на хипоалергенна жизнена среда на пациента.

Не е ли парадокс това, че във времето на модерната инхалационна терапия с небулайзери, нито един здравен кабинет в детска градина или училище (там, където ги има) не разполага с такова устройство, няма и подготвен медицински персонал за реакция при необходимост от такава манипулация?

Не мисля, че е парадокс, по-скоро е закономерност. В заведенията, които споменахте, липсват дори и далеч по-прости и по-евтини средства, отколкото са небулайзерите. Инхалаторната кортикостероидна терапия с небулайзери е революция в нашата специалност, тя има благоприятен ефект при деца с астма при минимални странични действия. Само допреди две десетилетия ние провеждахме същото лечение с таблетки и схеми с 4-5 кратен прием в денонощието, като винаги се сблъсквахме с нежеланите системни ефекти на кортикостероидите.

Днес имаме възможност да ги прилагаме в стократно по-малки дози, само 1 или 2 пъти в денонощието, а технологията на разпрашаване на лекарството позволява то да проникне възможно най-дълбоко в зоната, поразена от болестния процес, без да засяга ненужно други органи и системи. Тъй като заговорихме обаче и за училищни кабинети, ще допълня още нещо – наближаваме топлия сезон, когато опасността от ужилвания от пчели и оси става съвсем реална. Винаги се препоръчва на хора със животозастрашаващи алергични реакции към тях, в това число и деца, да носят в себе си самоинжектори – “писалки” за инжектиране на адреналин – каквито за съжаление у нас изобщо не се продават. Поради това в здравните кабинети в детските и учебните ни заведения обаче такива няма.

Ето защо искам да отправя призив към компетентните институции да осигурят средства за тези кабинети – за подготовка на медицински персонал, за поддържането им и за редовното им зареждане с уреди и консумативи. И инхалаторите, и средствата срещу алергичен шок след ухапване от насекоми са необходимост, а не каприз. Това трябва да се разбере добре и да се предприемат необходимите действия. Защото борбата със социално значимите болести се провежда от обществото, т. е., от всеки от нас, които съставляваме това общество.

Невена Попова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -