събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюАлергия при деца - перете често плюшените играчки, без саксии в стаята

Алергия при деца – перете често плюшените играчки, без саксии в стаята

Д-р Тихомир Мустаков е завършил медицина в София през 1988 г. Има две признати специалности – по педиатрия и по алергология и клинична имунология. Специализирал е в Холандия, Полша и Италия. Работи като  старши асистент в Клиниката по алергология и клинична имунология в УМБАЛ „Александровска“, където завежда детско-юношеския кабинет.    

Д-р Мустаков, да започнем с един естествен за сезона въпрос –

увеличават ли се децата с алергични оплаквания?

Да, защото пролетта е времето на цъфтежа и въздухът е наситен с полени, които за много хора са алергени. Освен това, през този сезон се размножават активно и микрокърлежите или акарите, както още се наричат те. Има обаче и един трети фактор, за който по-малко се мисли и говори – в тези месеци излизат на пазара и ранните парникови зеленчуци, които също натоварват организма със съдържащите се в тях алергени и токсини. Това са причините, които,  общо взето водят малките пациенти в кабинета на алерголога. Ако към тях прибавим и факта, че при някои деца през зимата са били назначавани антибиотици по повод на някаква инфекция, то това е още една предпоставка, която благоприятства появата на алергия. Важно е да се знае също така, че честите вирусни инфекции са допълнителен фактор за развитие на алергия.

Кои са най-важните компоненти на превенцията на алергиите, които трябва да се знаят и прилагат?

Естествено, най-добре би било да не се допусне развитието на алергична пренастройка на имунната система. За съжаление обаче хората с такъв тип реактивност се увеличават, роля за което играят както генетичните фактори, така и тези от околната среда. При вече алергичните индивиди е важно да се избягва контакта с патогенните за тях алергени. В природата това са прашецът на дърветата и тревите, спорите на плесените. В жилищата основните алергени са домашнопраховите микрокърлежи, плесените, козината на домашните любимци. Пердетата, подовите настилки и мебелите да бъдат изработени от материали, които могат да се мият и изтупват лесно, за да не задържат прах. Трябва да се обръща внимание на завесите, мокетите, килимите, покривките на леглата. Плюшените играчки трябва да са ограничен брой и да се поддържат обезпрашени. В спалните не трябва да има саксийни растения. Много внимателно следва да се подбират и перилните и почистващите продукти, като след прилагането им тъканите или повърхностите се изплакват обилно с чиста вода и да не се сушат в затворени помещения.

Много важна част от профилактиката на алергичните болести е ранната им диагностика и лечение. Поради тази причина е важно при подозирана алергична причина за симптомите – повторяемост на оплакванията, връзка ос определена среда, сезон, храна или обстановка пациентите да бъдат насочени за консултация с алерголог. Това е така, защото въпреки, че всеки лекар има компетентността и правото на изпише противоалергично лекарство, именно алерголозите имат задачата и подготовката да установят наличието на алергия с максимално подходящите за конкретния пациент и конкретните симптоми изследвания.

Помага ли имунотерапията

Освен това, те могат да преценят и дали е подходящо и необходимо провеждането на специфична имунотерапия с лечебни алергени, което е основното за момента патогенетично лечение на алергията. При вече установена алергия към сезонни алергени, например полени, е важно на базата на информацията за периода на активност на съответните растения, пациентите да проведат медикаментозна профилактика. Тя е максимално ефективна, ако бъде започната около седмица преди цъфтежа на растенията, към които е алергичен пациентът.

Известно е, че алергичният ринит и бронхиалната астма са най-честите причини за отсъствие от училище. Експерти в областта твърдят, че диагнозата понякога закъснява с 5-6 години, докато детето попадне при точния специалист. А това е загуба на ценно време, което преминава в лутане и безполезно, неправилно лечение. Защо е така?

Понякога е въпрос на лоша информираност на родителите, на ирационални страхове от диагнозата, на предразсъдъци, на инерция. Каквато и да е причината, трябва да се знае, че всяко отлагане причинява вреди, които по-късно е трудно да бъдат компенсирани. Затова е важно да има информационни разяснителни кампании, както е важно личните лекари и педиатрите навреме да насочват децата към алерголог или пулмолог и да изискват от родителите активност и адекватно отношение  към здравето на децата им.

Алергичният ринит например много често се подценява, а е добре известно, че недиагностициран и нелекуван, в много случаи той благоприятства появата на бронхиалната астма. На свой ред, ако остане нелекувана, астмата много бързо може да увреди бронхите, при което настъпва т. нар. “бронхиално ремоделиране” – процес на структурно променяне на бронхите, който с напредването си предизвиква хронично-прогресиращия ход на астмата. Важно за профилактиката и лечението на астмата е и съставянето на подходящ диетичен и двигателен режим, създаването на хипоалергенна жизнена среда на пациента.

Инхалаторна кортикостероидна терапия с небулайзери

Не е ли парадокс това, че във времето на модерната инхалационна терапия с небулайзери, нито един здравен кабинет в детска градина или училище (там, където ги има) не разполага с такова устройство, няма и подготвен медицински персонал за реакция при необходимост от такава манипулация?

Не мисля, че е парадокс, по-скоро е закономерност. В заведенията, които споменахте, липсват дори и далеч по-прости и по-евтини средства, отколкото са небулайзерите. Инхалаторната кортикостероидна терапия с небулайзери е революция в нашата специалност, тя има благоприятен ефект при деца с астма при минимални странични действия. Само допреди две десетилетия ние провеждахме същото лечение с таблетки и схеми с 4-5 кратен прием в денонощието, като винаги се сблъсквахме с нежеланите системни ефекти на кортикостероидите.

Днес имаме възможност да ги прилагаме в стократно по-малки дози, само 1 или 2 пъти в денонощието, а технологията на разпрашаване на лекарството позволява то да проникне възможно най-дълбоко в зоната, поразена от болестния процес, без да засяга ненужно други органи и системи. Тъй като заговорихме обаче и за училищни кабинети, ще допълня още нещо – наближаваме топлия сезон, когато опасността от ужилвания от пчели и оси става съвсем реална.

“Писалки” за инжектиране на адреналин – за кого са необходими

Винаги се препоръчва на хора със животозастрашаващи алергични реакции към тях, в това число и деца, да носят в себе си самоинжектори – “писалки” за инжектиране на адреналин – каквито за съжаление у нас изобщо не се продават. Поради това в здравните кабинети в детските и учебните ни заведения обаче такива няма.

Ето защо искам да отправя призив към компетентните институции да осигурят средства за тези кабинети – за подготовка на медицински персонал, за поддържането им и за редовното им зареждане с уреди и консумативи. И инхалаторите, и средствата срещу алергичен шок след ухапване от насекоми са необходимост, а не каприз. Това трябва да се разбере добре и да се предприемат необходимите действия. Защото борбата със социално значимите болести се провежда от обществото, т. е., от всеки от нас, които съставляваме това общество.

Невена Попова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -