понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПрегледайте се безплатно за туберкулоза тази седмица

Прегледайте се безплатно за туберкулоза тази седмица

Туберкулозата е коварно заболяване, което ес свързва преди всичко със заболяване на белия дроб. Тя обаче може да засегне всеки орган в човешкия организъм. При това „жълтата гостенка“ продължава да бъде сериозен проблем в България. Туберкулозният бактерий се открива дори при малки деца, а лечението е трудно и продължително. Понякога болестта може да протича скрито и да се изяви с усложнения.

Затова навременната диагноза е изключително важна. От Министерство на здравеопазването обявиха, че в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза стартират безплатни прегледи за туберкулоза от 19 до 23 юни 2017 г „Дни на Отворени врати”. Списък на лечебните заведения с адреси – вижте по-долу. 

Тази инициатива се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”. Програмата е към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на дните на Отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

Кампанията откри над 1000 болни от туберкулоза и 3650 с латентна форма на болестта

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 93 509, като бяха открити 1 039 лица с туберкулоза и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция. По време на проведените през месец март 2017 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 3 392. 37 от тях се оказват с туберкулоза и са насочени своевременно за лечение. 189 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и  за популяризиране на здравословния начин на живот.

Списък на болниците за безплатни прегледи

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -