понеделник, 29 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИмунотерапия лекува алергия за 6 месеца

Имунотерапия лекува алергия за 6 месеца

Алергията е лечима в повечето случаи, а от януари НЗОК ще реимбурсира 50% от новата имунотерапия с капки  за пациентите с бронхиална астма, съобщи д-р Мария Стаевска, алерголог. В момента НЗОК не покрива разходите за този тип етиологично т.е. насочено към причината лечение. Ефектът от нея е подобен като при тази инжекциите. Има обаче и разлики.

Според лекари при инжектирането има риск от странична алергична реакция – местна или разширена и дори анафилактичен шок. Освен това процедурата е по-травмираща, особено за децата. Предимствата на новата терапия с капки е, че или няма странични ефекти или те са минимални – лек сърбеж или леко подуване под езика. Тя е удобна – пациентът сам дозира необходимото лекарство и не се налага посещение при лекаря. Много хора дори не знаят, че алергията може да се излекува напълно в немалък процент от случаите, допълва д-р Стаевска, като в останалите се постигат дълготрайни ремисии т.е. безсимптомни периоди (напр. 7-8 години).

Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система

Лечение на алергия с капки под езика

Капките ще лекуват респираторни алергии, алергичен ринит и бронхиална астма. Основният виновник за тях са поленовите алергени и микрокърлежите (акари), поясни д-р Стаевска. Имунотерапията е много успешна също и при алергия към домашни любимци. Някои хора предпочитат да се лекуват, вместо да се лишат от тяхното присъствие.

Не е необходимо премахването на дразнителя – алергена, в периода, когато се провежда терапията, поясни д-р Стаевска. Първоначално се дават лекарства, които само потискат неприятните симптоми. Например при астма се предписва инхалаторен кортикостероид, а при сенна хрема – спрейове или антихистаминови хапчета. В този период пациентът може да постигне добро състояние, но пълно излекуване е възможно само с имунотерапията. Двата вида лечение се застъпват за определен период от време, докато имунотерапията промени реактивността на имунната система и нуждата от подтискащи алергията лекарства отпадне.

Имунната система се пренастройва, за да се блокира нейната свръхреакция. Целта е да се понася дразнителя, т.е. да се получи имунологичен толеранс при пациентите. Обикновено към 4-я – 6-я месец ефектът на имунотерапията започва да се проява и поддържащите лекарства могат да се спрат или намалят. Към първата година от една целогодишна терапия ефектът вече се проявава напълно.

Имунотерапията започва с ниска доза, постепенно се повишава

Препаратът е с две различни концентрации – начална и поддържаща. Започва се с началната, за да се минимализират страничните ефекти, след което се продължава с поддържащата, на която се остава дълго време за да се затвърди ефекта. Успеваемостта е доста висока. По мои лични впечатления в над 90% от случаите оплакванията силно намаляват, а при около 80% изобщо напълно изчезват, пояснява д-р Стаевска.

При полинозата (сенната хрема) обикновено след 4-6 месечно лечение през първата година пациентите съобщават за съвсем леки оплаквания, които на втората изчезват. Дали ще се постигне пълно излекуване и кога ще стане това, зависи от степента на сенсибилизация. При някои става малко по-трудно, необходими са по-високи дози. Това преценява лекуващият лекар. Повечето пациенти обаче реагират положително на терапията.

Нелекувана, алергията може да отключи астма

Какво е кръстосана алергия

Нерядко пациентите имат кръстосани алергии. Ако си алергичен към едно растение, реагираш и на други, обясни д-р Стаевска. В България най-разпространена е тревната алергия от май до юни. Тогава летят пухчетата на тополите и понеже те се виждат, хората несправедливо ги обвиняват, а всъщност виновниците са невидимите полени на житните растения.

По принцип е възможно препаратите за имунотерапия да се смесят още във фабриката при производството и да се изготви индивидуална поръчка за пациента. У нас обаче не се намерило правно основание за регистрацията на подобно лекарство, приготвено за конкретен потребител. Това не е особено голям проблем, уверява д-р Стаевска. В България алерголозите изписват отделни единични препарати или стандартни смеси като е възможно за да се покрие целия спектър алергени пациентите да приемат 2 или 3 препарата, обикновено разделени на сутрешни, обедни или вечерни приеми.

Най-много от пациентите й страдат от тревните полени, на второ място са брезите и на трето – пелинът от групата на плевелите алергени. За съжаление има пациенти, които реагират и на трите вида дразнители. При тях полинозата започва от ранна пролет и свършва чак през есента. Заради затоплянето на климата алергичните се радват на свобода през все по-малко дни в годината. Това се чувства по-осезаемо по Средиземноморието, а в България ми се струва, че още не са настъпили големи промени, казва лекарката.

Имунотерапията се различава от антихистаминовата

Хистаминът е вещество, което има ключова роля за възникването на алергичния процес. Блокирането на неговите рецептори от антихистаминовите препарати потиска симптомите, но това не води до излекуване. Хистаминът води до сърбежи и отоци, до хрема и зачервяване на очите.

„Много често пациентите идват разочаровани при мен и казват: Лекувах се, но като спрях лекарствата, всичко започна отново. Ако използваме само този подход, пациентите ще трябва да се лекуват непрекъснато. Имунотерапията е единственото лечение, което има ефект, след като се спре. Има проучвания, които доказват, че поне през следващите 7-8 г. симптомите не се завръщат“, коментира д-р Стаевска. Ефектът може да е дори по-дълготраен, просто засега изследванията не са продължили по-дълго.

Невинаги диагнозата се поставя още при първото посещение на специалист. Много хора например се оплакват от хронична кашлица. Първоначално подозренията са били за белодробен проблем, но се оказва алергична хрема. Някои пък знаят, че страдат от сенна хрема, но смятат, че понеже не се лекува, няма нужда да ходят по консултации. За да се установи към какво е алергичен пациентът, специалистът прави кожно-алергични проби тест с леки убождания на кожата между китката и лакътя, където се накапват различни стандартизирани алергени.

Много рядко се появяват пациенти с алергия към нещо, за което няма тест. Мъж например реагирал на гербери и това било професионална алергия – човекът отглеждал цветята в оранжерия и имал много близък контакт с тях. Подозрението паднало върху тях и наложило да донесе цветен прашец, за да се направи препарат за теста. „Това обаче е рядък случай. Типичните симптоми на алергичния ринит са запушване на носа, кихане, сърбеж и воднист секрет“, казва специалистката.

Алергияга се отключва при хора, които генетично са предразположени, но важна роля има и съвременният начин на живот. Основата е променената имунна система, но когато тогава човек влезе в контакт с алергени, се появяват неприятните симптоми. Замърсяването на въздуха прави полените по-агресивни. Наблюдението им под микроскоп разкрива, че по тях са полепнали частици фин прах. Друг проблем е стерилният начин на живот в съвременното общество. Напоследък се дискутират и много други причини като възможен дефицит на витамин D, пояснява д-р Стаевска.

Ина Димитрова

СНИМКА: СТАЛЕРЖЕН

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -