Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове

PRINT
Антон Вълев Педиатрична аптека Ерудита

Калцият безспорно е минерал с важно значение за много процеси в организма. Затова и много хора го приемат на таблетки, главно за здрави кости. Трябва обаче да се знае, че има риск от предозиране, предупреждава фармацевтът Антон Вълев. Приет с хапче или с храната, минералът преминава през червата и достига кръвта.

„Само че специалистите се стремят към високи нива на калция не в кръвта, а в костите. За това е необходим витамин D, а също и да се знае хормоналният статус на човека. Има съвременни проучвания, които разкриват един парадокс: колкото повече приемаме калций, толкова повече той излиза от костите. Високото ниво на калций, особено пък приемът късно вечер, води до това, че той не се усвоява, а се концентрира в бъбреците“, коментира Антон Вълев.

В комбинация с хранене, което създава кисела среда в организма (меню с много месо например), се образуват камъни в бъбреците – оксалати и фосфати. Те не могат да се разтворят сами, помага само разбиване. Много високото ниво на калций води и до калциева токсичност при сърдечния мускул. Затова трябва да сме наясно, когато приемаме калций, дали го приемаме, защото някой ни е казал така, или лабораторно е установено, че нивата на минерала в кръвта са ниски, допълва фармацевтът.

За да повишим усвояването на калция от храната, можем да приемаме шуслерови соли 1 (калциум флуоратум ) и 2 (калциум фосфорикум), витамин D. Само че с пиенето на този витамин през лятото трябва да се внимава, защото има риск от предозиране – благодарение на интензивната слънчева светлина и печенето на слънце, той се образува по естествен път в организма.

Особено преди печене на слънце през отпуска трябва да се спрат дори добавки като рибеното масло, които са богати на витамин D, иначе има риск от хипервитаминоза, предупреждава фармацевтът.

Има и билки с благоприятно действие върху костите –една от тях е трабузан, известна още като „бабини зъби“. Шуслеровите соли пък са разредени по хомеопатичен способ, така че няма риск от предозиране. „Не трябва пациентите да се отравят с калций. Не е вярно, че при намалена костна плътност просто трябва да гълтат повече от този минерал. Ключовата дума е умереност – не бива да има както калциев дефицит, така и калциева интоксикация“, съветва специалистът. Трябва да се внимава с дозите, тъй като при таблетките често се препоръчват 800-1000 мг калций, което е 20 пъти от дневната доза и е опасно.

Предозирането на минерала стои в основата на шиповете. „Всички случаи на микротравми в областта на гръбначния стълб или около ставите са свързани с малки локални кръвоизливи. При високи нива на калций се получава калциране и вкостяване, което ние виждаме като шипове. Може човек да е вдигнал нещо по-тежко – получава се микротравма и организмът започва да я изолира“, казва Вълев.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 7    Средно: 3.6/5]
Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *