вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГълташ калций на хапчета - рискуваш шипове

Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове

Калцият безспорно е минерал с важно значение за много процеси в организма. Затова и много хора го приемат на таблетки, главно за здрави кости. Трябва обаче да се знае, че има риск от предозиране, предупреждава фармацевтът Антон Вълев. Приет с хапче или с храната, минералът преминава през червата и достига кръвта.

„Само че специалистите се стремят към високи нива на калция не в кръвта, а в костите. За това е необходим витамин D, а също и да се знае хормоналният статус на човека. Има съвременни проучвания, които разкриват един парадокс: колкото повече приемаме калций, толкова повече той излиза от костите. Високото ниво на калций, особено пък приемът късно вечер, води до това, че той не се усвоява, а се концентрира в бъбреците“, коментира Антон Вълев.

В комбинация с хранене, което създава кисела среда в организма (меню с много месо например), се образуват камъни в бъбреците – оксалати и фосфати. Те не могат да се разтворят сами, помага само разбиване. Много високото ниво на калций води и до калциева токсичност при сърдечния мускул. Затова трябва да сме наясно, когато приемаме калций, дали го приемаме, защото някой ни е казал така, или лабораторно е установено, че нивата на минерала в кръвта са ниски, допълва фармацевтът.

За да повишим усвояването на калция от храната, можем да приемаме шуслерови соли 1 (калциум флуоратум ) и 2 (калциум фосфорикум), витамин D. Само че с пиенето на този витамин през лятото трябва да се внимава, защото има риск от предозиране – благодарение на интензивната слънчева светлина и печенето на слънце, той се образува по естествен път в организма.

Особено преди печене на слънце през отпуска трябва да се спрат дори добавки като рибеното масло, които са богати на витамин D, иначе има риск от хипервитаминоза, предупреждава фармацевтът.

Има и билки с благоприятно действие върху костите –една от тях е трабузан, известна още като „бабини зъби“. Шуслеровите соли пък са разредени по хомеопатичен способ, така че няма риск от предозиране. „Не трябва пациентите да се отравят с калций. Не е вярно, че при намалена костна плътност просто трябва да гълтат повече от този минерал. Ключовата дума е умереност – не бива да има както калциев дефицит, така и калциева интоксикация“, съветва специалистът. Трябва да се внимава с дозите, тъй като при таблетките често се препоръчват 800-1000 мг калций, което е 20 пъти от дневната доза и е опасно.

Предозирането на минерала стои в основата на шиповете. „Всички случаи на микротравми в областта на гръбначния стълб или около ставите са свързани с малки локални кръвоизливи. При високи нива на калций се получава калциране и вкостяване, което ние виждаме като шипове. Може човек да е вдигнал нещо по-тежко – получава се микротравма и организмът започва да я изолира“, казва Вълев.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -