В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния

PRINT
хирургия

Нов инструментариум позволява неврохирурзите от „Пирогов“ да правят четири пъти по-малък разрез при гръбначни операции – вместо 30 см само 7 см.  Оборудването струва близо 100 000 лв., а с него вече са оперирани 7 пациенти с изключително добри резултати, заяви доц. Николай Габровски, водещ наш неврохирург, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ и национален консултант по специалността.

То може да се използва при различни операции: на тумори на гръбначния стълб от различен произход („тръгнали“ от костите, от самия гръбначен мозък или вторично метастазирали), при гръбначно-мозъчни травми, при дегенеративни заболявания като популярните шипове, както и при някои видове дискови хернии. „Ако преди се нуждаехме от достъп до целия засегнат сегмент на гръбнака и правехме големия разрез от 25-30 см, в момента извършваме операцията през много малки отвори и така достигаме зоната, в която се намира проблемът“, обясни Николай Габровски. Освен това благодарение на новата апаратура се осигурява и по-добра видимост в дълбочина. „Всичко това ни дава възможност да намалим оперативната травма за пациента“, каза още доц. Габровски.

Половината пациенти са подходящи за миниинвазивна хирургия

В половината от случаите той и колегите му ще продължат да прилагат класическата т.нар. отворена хирургия. Но другите близо 50% от хирургичните интервенции могат да се извършат по новия, щадящ пациента и минимално инвазивен метод. Хирурзите използват новото „оръжие“ срещу тежки гръбначни болести като листеза (разместване на прешлени в областта на кръста), които в момента класически се овладяват с големи отворени операции. „Времето и при двата вида хирургия е едно и също. Поредният плюс при новия метод обаче е, че съкращава периода за възстановяване на пациента“, посочи доц. Габровски. Просто казано – при хирургия с модерния инструментариум адските болки от шиповете и притискането намаляват още в първия ден след операцията, докато при традиционната операция са нужни 5-6 дни.

Новата техника гарантира още: по-малко кръвозагуба, по-малко възпалителни усложнения и най-вече бързо връщане у дома и на работа.За съжаление здравната каса не поема консумативите, влагани при гръбначни операции нито по новия, нито по стария метод. А нужните медицински изделия за една операция струват между 5000 и 7000 лв. Пациентите питали доц. Габровски дали след като се подложат на скъпото лечение (и по двата начина), то ще е окончателно. Отговорът зависи от основното заболяване – когато е тумор, възможно е да се наложи втора операция.

82-годишен пациент имал масивна странична дискова херния. Усещал силни болки в кръста заради притискането на нервите, ставал много трудно и можел да лежи само със свити крака. На втория ден след операция с новото оборудване мъжът започнал да става и да ходи. Защо хората с шипове рано или късно стигат до неврохирурга? „Със сигурност има наследствена предразположеност, защото сме се сблъсквали с млади хора с много износен гръбнак и с възрастни, при които той е съхранен. Т.е. наблюдава се индивидуална предразположеност“, отговори доц. Габровски. Начинът на живот и наличието на микротравматизъм като тежка физическа работа или ако кръстът на съответния човек е поставян под непрекъсната тежест също оказват влияние. В тези случаи организмът реагира с разрастване на кости, лигаменти (съединително-тъканна ивица) или с ошипяване. Ето все пак някои основни правила как да опазим кръста здрав:

✓ Пазете кръста си. Много важно е, ако се вдигат тежести, това да става чрез преместване на тежестта върху краката и с изправен гръб.

✓ Осигурете по-добра ергономия у дома и на работното място. Т. е. изберете си матрак за правилна поза при сън и удобен стол за офиса. На всеки час ставайте от него и променяйте позицията на гърба си.

✓ Препоръчително е да намирате време за физическа активност за поддържане на мускулатурата.

✓ Освободете се от наднорменото тегло. Разбира се, че ако сте с 30 или 40 кг повече, това неминуемо ще се отрази на гръбначния стълб и няма защо да се чудите, ако ви боли кръстът.

✓ При оплаквания най-важното е да потърсите квалифицирана помощ, защото медицината вече разполага с много надеждни спасителни методи. А големите клинични центрове предлагат богато разнообразие от терапии, т.е. осигурена е възможността за прилагане на най-пълноценното лечение.

✓ Хората често казват: „Заболя ме кръстът и си сложих ластичен колан“. Само че той трябва да се използва за ограничен период от време – до няколко седмици. Причината е, че продължителната употреба на колана води до отслабване на мускулатурата на корема и на гърба. А тя е от изключително значение за нормалния стоеж и за здравето на гръбначния стълб.

✓ Погрешно е да се препоръчва дълго обездвижване при болки в кръста. Напротив – ако състоянието не се подобрява до дни и седмици, вероятно причината за това е по-сериозна и трябва да се потърси специалист.

Свързани теми: Болките в гърба и врата – плексит или радикулит?

Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 14    Средно: 2.8/5]
В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *