Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

PRINT

Болките в гърба и кръста са сред най-разпространените страдания, казва доц. д-р Христо Желязков, ръководител на клиниката по неврохирургия в Университетска болница „Св. Георги“. Честотата на разпространение на заболяването се потвърждава и от Световната здравна организация, според която 70% от хората имат проблеми с гръбнака и се налага да бъдат лекувани с медикаменти или оперативно.

Проблемите може да се появят и в доста млада възраст, защото със завършване на растежа започват и дегенеративните процеси в организма. Явно еволюцията ни е посрещнала неподготвени да ходим изправени, а като се добавят липсата на физическа активност и дългото стоене на компютъра в последно време, оплаквания имат и хора, ненавършили 30 години, посочи доцентът.

Дисковата херния може да се появи и в млада възраст

Неврохирурзите разделят проблемите с гръбнака в 2 групи – дискови хернии и стенози /стеснения/. Симптомите на първата се появяват в по-млада възраст, когато дискът не е износен напълно, провокирани са най-вече при тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети. При дисковата херния могат да се притиснат нервните коренчета и да се появят неврологични симптоми, като промени в чувствителността или в двигателната дейност.

СЗО твърди, че това заболяване най-лесно се диагностицира. Болката в крака показва, че страда един сегмент от гръбнака, а образното изследване само потвърждава диагнозата.

Стенозата засяга ядрото на диска

Втората група гръбначни заболявания се появяват в по-напреднала възраст, когато ядрото на диска е дегенерирало и изсъхнало. При тях не се наблюдава класическата клинична картина, а се говори за изшипявания и стенози на дисковете.

Най-честата причина за стенозата са дегенеративните изменения на прешлените. При спондилоартрозата намалява хрущялната тъкан, която покрива костите в областта на прешленните ставички. Това предизвиква дразнене на костта и образуване на шипове. Може да се наблюдава и намаляване на височината на междупрешленните дискове, което от своя страна води до хипертрофия на връзките. Всеки един от тези процеси води до стесняване на пространството, в което са разположени нервните коренчета и до тяхното притискане.

Симптоми на стенозата са чести падания, непохватност, болка и трудности при ходене, изтръпване, гъделичкане, топли вълни по краката, намалена чувствителност. При повечето пациенти те се засилват с възрастта.

Терапията започва с медикаменти

Ако обаче провежданото лечение и предписаната физиотерапия не дадат резултат в рамките на месец и половина, а най-добре до 3 седмици, вече може да се мисли за оперативна интервенция. Това означава, че има притискане на нервни окончания, което не може да се излекува с медикаменти.

Имали сме пациенти, които идват при нас с много силни болки и решението за операция е взето само за седмица, каза доц. Желязков. Той подчерта, че с операцията се постига облекчение за пациента, но не и пълно излекуване. Хирургичната интервенция не е магия, а е само част от терапията. Напоследък в медицината все по-често се говори за качество на живот, а тази манипулация повишава оперативната активност на човек, отбеляза специалистът.

Спорт и движение укрепват гръбнака

Основната профилактика на болките в гръбнака е движението, изтъкна доц. Желязков. Неговият съвет е да се спортува всеки ден поне по половин час, като комплексът включва гимнастика за укрепване мускулатурата на гърба.

Важни са и прегледите при неврохирурга. В пловдивската клиника през май бяха проведени безплатни прегледи, които са посетени от 100 души. Над 50% от консултираните са насочени за допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата, а 10% веднага са пратени към операционните. Предвиждаме тези прегледи да станат регулярни – поне няколко пъти в годината, за да имат гражданите лесен достъп до специалист, обеща шефът на клиниката.

Свързани теми: Физиотерапия при артрит и ендопротези

9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 8    Средно: 3.3/5]
Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза беше последно модифицирана от: юни 14th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *