вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолките в гърба - най-често заради дискова херния или стеноза

Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

Болките в гърба и кръста са сред най-разпространените страдания, казва доц. д-р Христо Желязков, ръководител на клиниката по неврохирургия в Университетска болница „Св. Георги“. Честотата на разпространение на заболяването се потвърждава и от Световната здравна организация, според която 70% от хората имат проблеми с гръбнака и се налага да бъдат лекувани с медикаменти или оперативно.

Проблемите може да се появят и в доста млада възраст, защото със завършване на растежа започват и дегенеративните процеси в организма. Явно еволюцията ни е посрещнала неподготвени да ходим изправени, а като се добавят липсата на физическа активност и дългото стоене на компютъра в последно време, оплаквания имат и хора, ненавършили 30 години, посочи доцентът.

Дисковата херния може да се появи и в млада възраст

Неврохирурзите разделят проблемите с гръбнака в 2 групи – дискови хернии и стенози /стеснения/. Симптомите на първата се появяват в по-млада възраст, когато дискът не е износен напълно, провокирани са най-вече при тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети. При дисковата херния могат да се притиснат нервните коренчета и да се появят неврологични симптоми, като промени в чувствителността или в двигателната дейност.

СЗО твърди, че това заболяване най-лесно се диагностицира. Болката в крака показва, че страда един сегмент от гръбнака, а образното изследване само потвърждава диагнозата.

Стенозата засяга ядрото на диска

Втората група гръбначни заболявания се появяват в по-напреднала възраст, когато ядрото на диска е дегенерирало и изсъхнало. При тях не се наблюдава класическата клинична картина, а се говори за изшипявания и стенози на дисковете.

Най-честата причина за стенозата са дегенеративните изменения на прешлените. При спондилоартрозата намалява хрущялната тъкан, която покрива костите в областта на прешленните ставички. Това предизвиква дразнене на костта и образуване на шипове. Може да се наблюдава и намаляване на височината на междупрешленните дискове, което от своя страна води до хипертрофия на връзките. Всеки един от тези процеси води до стесняване на пространството, в което са разположени нервните коренчета и до тяхното притискане.

Симптоми на стенозата са чести падания, непохватност, болка и трудности при ходене, изтръпване, гъделичкане, топли вълни по краката, намалена чувствителност. При повечето пациенти те се засилват с възрастта.

Терапията започва с медикаменти

Ако обаче провежданото лечение и предписаната физиотерапия не дадат резултат в рамките на месец и половина, а най-добре до 3 седмици, вече може да се мисли за оперативна интервенция. Това означава, че има притискане на нервни окончания, което не може да се излекува с медикаменти.

Имали сме пациенти, които идват при нас с много силни болки и решението за операция е взето само за седмица, каза доц. Желязков. Той подчерта, че с операцията се постига облекчение за пациента, но не и пълно излекуване. Хирургичната интервенция не е магия, а е само част от терапията. Напоследък в медицината все по-често се говори за качество на живот, а тази манипулация повишава оперативната активност на човек, отбеляза специалистът.

Спорт и движение укрепват гръбнака

Основната профилактика на болките в гръбнака е движението, изтъкна доц. Желязков. Неговият съвет е да се спортува всеки ден поне по половин час, като комплексът включва гимнастика за укрепване мускулатурата на гърба.

Важни са и прегледите при неврохирурга. В пловдивската клиника през май бяха проведени безплатни прегледи, които са посетени от 100 души. Над 50% от консултираните са насочени за допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата, а 10% веднага са пратени към операционните. Предвиждаме тези прегледи да станат регулярни – поне няколко пъти в годината, за да имат гражданите лесен достъп до специалист, обеща шефът на клиниката.

Свързани теми: Физиотерапия при артрит и ендопротези

9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -