събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКое причинява пигментните петна?

Кое причинява пигментните петна?

Пигментните петна са често срещани и представляват здравословен и козметичен проблем за много хора. Наричат се мелазма. От тях много рядко страдат  млади хора. Пигментните петна се появяват след 35 г., при бременност и излагане на UV лъчи.  Мелазма произлиза от гръцката дума Melas, която означава черен.

Състоянието е характерно за хората с по-тъмна кожа

и е много по-често срещано при жените. Мелазмата е прекомерно произвеждане на меланин от меланоцитите (пигментните клетки) и струпването му в дадени участъци от кожата. Пигментните петна се различават по форма и големина, имат резки очертания, гладки са на пипане, а като цвят варират между жълтеникаво, бежово, сиво-кафяво, тъмнокафяво. Появяват се най-често по горната част на лицето и по-рядко по брадата и шията. Особеното при тях е, че са симетрично разположени.

Различават се три вида мелазма в зависимост от вида на пигментните петна: цент-рофациална (най-често срещана – засяга челото, носа, бузите и горната устна), пеперудо-образна (засяга носа и бузите), мандибуларна (долната челюст). Пигментните петна създават по-скоро емоционален дискомфорт, т.е. те са повече козметичен проблем, отколкото здравословен.

Какво причинява мелазма?

Освен на ултравиолетовите лъчи, петната може да се дължат и на употребата на някои козметични продукти, на анемия, прием на контрацептиви и някои лекарства, хормонален дисбаланс, генетична предразположеност, дисфункция на щитовидната жлеза.

Премахването на пигментните петна е трудно и продължително, а успехът зависи от това колко надълбоко в кожата са разположени петната, какъв вид са и т.н. Трябва да се консултирате с дерматолог, ендокринолог, гинеколог и др., които да диагностицират основния здравословен проблем, причиняващ пигментни петна. С цел намаляване на пигментните петна трябва да избягвате излагането на слънце. А по време на бременност не използвайте никакви избелващи и терапевтични продукти, както и не се подлагайте на различни процедури при премахване на петната. В този период се препоръчва единствено прием на витамин С и В-комплекс.

Свързани теми: Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Американец се оказа с виолетов тен след самолечение

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -