сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКаква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце

Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце

Изборът на фактора (SPF ) в слънцезащитните кремове става в зависимост от типа кожа, казва д-р Анастасия Миланова, дерматолог. При здрава кожа, устойчива на заболявания, в градски условия е достатъчен слънцезащитен фактор 30. Той показва защитата срещу UVB лъчи. Вече се оказа, че е също толкова важна да се гледа каква е защитата и от UVA лъчите. Излъчвани от слънцето, те са 1000 пъти по-интензивни от UVB лъчите.

д-р Анастасия МилановаТипът кожа е определящ при избора на защита

Освен това могат да предизвикат различни кожни тумори, увреждане на колагена, еластина и да индуцират различни алергични реакции в организма, разказва д-р Миланова. Тя съветва потребителите да четат внимателно етикета. При различните заболявания и състояния се препоръчват различни пропорции на филтрите срещу двата вида ултравиолетови лъчи.

Например при чувствителна кожа, склонна към екземи, се препоръчва пропорция от SPF 50 срещу UVB лъчи, а срещу UVА лъчи – SPF 22. Когато кожата е склонна към розацея, факторът за UVB лъчи трябва да е SPF 50+, а за UVА лъчи – SPF 33. При склонна към акне UVB се препоръчва SPF 30, а за UVА – SPF 13.

Как да се пазим срещу стареене

Ако целта е защита на кожата срещу стареене – при UVB лъчи е необходим SPF 30, а при UVА лъчи – SPF 30. При детска кожа д-р Миланова препоръчва съответно SPF 50 при UVB лъчи и SPF 22 при UVА лъчи. За малчуганите са подходящи по-скоро физични, а не химични филтри. Между двата филтъра има разлика.

При химичните самата субстанция поема като хромофор част от лъчите и ги превръща в топлина, която се излъчва в пространството. В ролята на физични филтри са главно титаниев диоксид и цинков оксид. Те отразяват слънчевата светлина, когато са намазани на равномерен слой върху кожата и я отблъскват. Новите разработки са насочени към това частиците да стават все по-миниатюрни, за да се избегне обичайното сега побеляване на кожата от кремове с физикални филтри.

Физикалният филтър се предпочита при децата

И двата вида са добри. Физикалният се предпочита при децата, тъй като тяхната кожа е по-дразнима, казва дерматологът. Тя е като сито, по-пропусклива е, и всички субстанции, които се мажат върху нея, навлизат по-дълбоко и могат да провокират алергична реакция. Затова при малките се предпочитат механичните филтри, които са физически инертни.

При възрастни пациенти с нечувствителна кожа може да се използват и двата вида, може и комбинирани препарати, които съдържат и химични, и физикални филтри. За чувствителните кожи има специално разработени химични филтри. Желателно е слънцезащитният крем първо да бъде тестван, за да се види дали все пак няма да има реакция. Изследванията обаче сочат, че не толкова химичните филтри, а консервантите, ароматите в лосионите са алергени, пояснява дерматоложката.

Плътността на крема е свързана със слънцезащитата

Различните типове кожа трябва да използват различни текстури, съветва още д-р Миланова. При мазни кожи са подходящи флуидите, а сухите – по-плътни кремове. Плътността на крема обаче също имат отношение към слънцезащитата. По-мазните кремове имат по-добра фотозащита. Това се отнася както за кремовете за лице, така и за препаратите за цяло тяло.

Ако вече има изгаряне, има начини да се справим по-лесно с него. За бърз резултат се използва комбинация от соли 3 и 8. Таблетките се разтварят на каша с малко вода, която се втрива на мястото на изгарянето, казва специалистът. Може да се приложи и пантенол гел за успокояване на изгарянето. При силен сърбеж и тежка алергия може да се приложат и антихистамини, но пък тези медикаменти спадат към лекарствата, които повишават чувствителността към слънчевите лъчи.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -