неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗнаете ли какво да правите при топлинен удар?

Знаете ли какво да правите при топлинен удар?

В горещините много хора прекарват дълго под преките слънчеви лъчи, забравяйки за опасностите от изгаряния, топлинен удар, повишено кръвно налягане, обезводняване и възможни загуба на съзнанието. Симптомите на слънчевото изгаряне са различни – от порозовяване на кожата, която започва да гори до зачервяване, когато тя се подува, покрива с мехури и става крайно болезнена, посочва д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11 ДКЦ София.

Слънчевите изгаряния не са безобидни. Те водят не само до преждевременно стареене на кожата и развитие на фотодерматит – алергия към слънчевите лъчи, но и до намаляване на зрението и понякога дори до онкологични заболявания. За да се предпазим, е добре да използваме слънцезащитни кремове. Защитете и очите си от увреждащите слънчеви лъчи със слънчеви очила с предпазен филтър, съветва д-р Георгиев. Проява на топлинен удар са главоболие, виене на свят, повръщане, треска, загуба на зрение, повишаване на температурата на тялото до 40°. За да помогнем до пристигането на екип на Бърза помощ, човекът трябва да се постави на по-хладно и проветриво място, да му се разкопчеят или свалят дрехите, главата да се държи вдигната, да се постави влажен компрес на челото, да се даде чаша вода с 1 лъжичка сол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип“ 
Повръща ли детето, може да е топлинен удар 
10 храни, с които да се спасим в жегата 

В горещините, когато лигавицата на носа е много суха или кръвта нахлува към главата поради повишеното артериално налягане, е възможно и носово кръвотечение. Най-добре е да се легне, като главата се постави на висока възглавница, или да се седне така, че горната половина на тялото да бъде леко наклонена назад, а в носа да се поставят марлени или памучни тампони, намокрени с кислородна вода, казва още лекарят. Между веждите можете да поставите носна кърпа, напоена със студена вода, или парче лед от хладилника. Изпотява-нето в горещо време се увеличава. Заедно с потта тялото ни губи микроелементи и водно разтворими витамини – С, В1, В2, В6 и РР. Задължително е да се пият повече течности. Най-подходяща е минералната вода.

Яжте свежи салати, сурови плодове и зеленчуци

Избягвайте да консумирате тежки храни, месо и мазни пържени храни, които биха забавили метаболизма ви. Доматите ни осигуряват до 40% от нужните ни количества витамин С и 20% от дневната норма от витамин А. Освен това доматите съдържат и ликопен, който е мощен антиоксидант и предпазва от рак и болести на сърцето. Листните зеленчуци съдържат протеини, желязо, антиоксиданти, витамините С, В и А и фибри. Динята е с най-висока концентрация на ликопен, който е мощен антиоксидант и намалява нивата на холестерола. Предотвратява сърдечно-съдовите заболявания. Тя съдържа 92% вода, хидратира организма и поддържа умствената дейност, бодрост и паметта в горещините.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -