петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАлкохолът - един от виновниците да дебелеем

Алкохолът – един от виновниците да дебелеем

Чаша студена бира или вино е предпочитан начин за разхлаждане и релакс в топлите летни дни. Много хора обаче не си дават сметка, че консумацията на алкохол за тонус и настроение всъщност крие много рискове – на първо време за фигурата, а в дългосрочен план и за здравето.

Често не осъзнаваме, че с напитките приемаме много калории,

които допринасят за трупане на наднормени килограми. Още по-зле, когато чашите са повечко една след друга. Биреното коремче не било от бирата, а от мезето към нея – успокояват се често хората на маса. Истината обаче е друга – алкохолът е почти толкова калоричен, колкото са и мазнината – при него 1 грам има 7 ккал, а мазнината – 9 ккал. Чаша бира от 300 мл доставя на организма 130 ккал. Затова и Европейският парламент наскоро призова производителите на алкохол, включително бира и вино, да включат в етикетите и данни за калоричността на продуктите си.

Европейските политици искат хората да бъдат по-добре информирани за рисковете от наднормено тегло, свързани с консумацията на алкохол. След броени дни в Европейския парламент предстои гласуване по искането за вписване на калориите върху етикетите на алкохолните напитки. И без да е алкохолик, човек може да приеме твърде много калории от бирата, виното или концентратите, които пие, коментира диетологът Андреас Пфайфер от Берлинската болница „Шарите“.

Как се отразява всекидневната консумация на две чаши, провериха учени в мащабно проучване от 2011 г. При мъжете тя допринася категорично за по-голямо телесно тегло. И при двата пола били измерени по-големи обиколки на талията. „Любителите на бирата имаха по-голям корем. Тази зависимост се установи, макар и по-слабо, при любителите на виното“, обявява един от авторите на проучването – Мануела Бергман от Германския институт за проучване на храненето.

Не само калориите на самия алкохол влияят за качването на килограми. Той има и друг ефект – стимулира апетита и ни кара да губим чувството на контрол върху това, какво сме изяли. Първото, което се разгражда в организма обаче, е алкохолът. Това става преди всичко в черния дроб. Учените подозират, че в тези случаи приетите с храната калории се преработва по друг начин. Не на последно мяст експертите наблюдават променени нива на хормоните, които повлияват разпределянето на мазнините в тялото. В проучването Бергман документира, че жените, които си падали по алкохола, имали по-голямо натрупване на тлъстинки в талията, отколкото в ханша.

Коремното затлъстяване повишава риска от рак

Алкохолът сам по себе си повишава риска за определени видове рак. В добавка и мазнините по корема ни правят по-податливи към много други заболявания. Диетоложката се опасява, че обозначаването на калориите върху бутилките с бира и вино ще накара хората да ги приемат по-скоро като храна. Според нея е много по-важно да се пишат данните за алкохолното съдържание.

Много хора подценяват влиянието на алкохола за натрупването на излишни килограми, предупреждава проф. Манфред Зингер, цитиран от „Ди Велт“. За хората, които осъзнават значението на калориите, обозначаването им върху етикетите ще има значение, смята той. От неправителствената организация Foodwatch са скептични. Те дават за пример обозначаването на калориите върху хранителните продукти. Не всеки човек обръщал внимание, че те се отнасят за съвсем малки порции, например 100 г, а не за цялата опаковка. За обозначаването на калориите от алкохола върху етикета организацията още не е излязла със становище.

Рисковата консумация – над 2-3 чаши дневно

За рискова консумация се смята, ако жената пие повече от две чаши вино всеки ден, а мъжът – три или повече. Българите по принцип са доста толерантни към всекидневната консумация на алкохол. Смята се за нормално да изпише вечер 50-100 г ракия, а после някоя и друга бира или вино. Само че алкохолик се става и с бира, и с вино, предупреждава токсикологът д-р Людмила Нейкова. За зависимост от алкохола се говори, когато човек изпитва неустоимо желание да пие, не може да контролира количествата, които приема. Има и физически признаци на абстиненция, ако бъде лишен от дневната си доза. По-неприятното е, ако започне да пренебрегва семейството, приятелите и работата си. Губи интерес към занимания, които преди са го вълнували. Ако поне три критерия от изброените се отнасят до вас, значи имате зависимост от алкохола. Повечето хора осъзнават твърде късно, че имат проблем с алкохола и търсят помощ, когато той вече е увредил органи – бъбреци, черен дроб и др.

Източници: Die Welt

Focus.de

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -