Коремът расте заради навика да ядем основно веднъж дневно

PRINT
затлъстяване и диабет

Навикът да се яде основно един път дневно и то главно вечер води до натрупване на мазнини около корема, предупреждават медицински специалисти. Дори да ядете по-малко, ако го правите само веднъж дневно, това ще се отрази негативно не само на фигурата, но и на здравето, предупреждават учените.

„Биреното“ коремче не е само козметичен недостатък на фигурата. Често става основа за развитието на метаболитен синдром – комбинация от високо кръвно, наднормена кръвна захар и висок холестерол). Рискът за съдови инциденти – инфаркт или инсулт, нараства значително.

Когато искат да запазят фигурата си, хората обикновено се вторачват в броенето на калории и размишления кои са най-добрите диети. Малко се обръща внимание на факта, че има значение и на колко порции през деня се приема храната. Сега учени от Университета в Охайо отново предупреждават, че трябва да се яде често на малки порции. Прескачането на хранене води до големи колебания в нивата на инсулина и кръвната захар, съобщава Zee News.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Талия над 84 см издава метаболитния синдром 
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 
Кое изследване открива диабета? 
Дебел и здрав? Мисията невъзможна 

Лабораторни тестове с опитни мишки потвърдили, че ако те изяждат цялата си дневна дажба наведнъж, развиват резистентност към инсулина (хормон, който участва в усвояването на кръвната захар). Черният дроб постепенно спирал да реагира на инсулина, който подава знак дробът да спре производството на глюкоза (захар). Излишната захар, която попадала в кръвта на мишките, се превръщала в мазнини. Мишките в експерименталната група, които били поставени на строга диета, първоначално отслабвали в сравнение с контролната група, която имала неограничен достъп до храна. Гризачите обаче възстановявали теглото си веднага щом наваксвали с калориите в дневния си рацион. В края на изследването те почти достигнали теглото на мишките от контролната група.

Лошата новина за любителите на вечерното наяждане, е, че мишките, които първоначално се хранели само веднъж дневно, останали с повече мастна тъкан в областта на корема дори когато вече можели да се хранят колкото и когато поискат. Коремното затлъстяване е свързана с инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Източник: Zee News

[Общо: 3    Средно: 4/5]
Коремът расте заради навика да ядем основно веднъж дневно беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *