вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКоремът расте заради навика да ядем основно веднъж дневно

Коремът расте заради навика да ядем основно веднъж дневно

Навикът да се яде основно един път дневно и то главно вечер води до натрупване на мазнини около корема, предупреждават медицински специалисти. Дори да ядете по-малко, ако го правите само веднъж дневно, това ще се отрази негативно не само на фигурата, но и на здравето, предупреждават учените.

„Биреното“ коремче не е само козметичен недостатък на фигурата. Често става основа за развитието на метаболитен синдром – комбинация от високо кръвно, наднормена кръвна захар и висок холестерол). Рискът за съдови инциденти – инфаркт или инсулт, нараства значително.

Когато искат да запазят фигурата си, хората обикновено се вторачват в броенето на калории и размишления кои са най-добрите диети. Малко се обръща внимание на факта, че има значение и на колко порции през деня се приема храната. Сега учени от Университета в Охайо отново предупреждават, че трябва да се яде често на малки порции. Прескачането на хранене води до големи колебания в нивата на инсулина и кръвната захар, съобщава Zee News.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Талия над 84 см издава метаболитния синдром 
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 
Кое изследване открива диабета? 
Дебел и здрав? Мисията невъзможна 

Лабораторни тестове с опитни мишки потвърдили, че ако те изяждат цялата си дневна дажба наведнъж, развиват резистентност към инсулина (хормон, който участва в усвояването на кръвната захар). Черният дроб постепенно спирал да реагира на инсулина, който подава знак дробът да спре производството на глюкоза (захар). Излишната захар, която попадала в кръвта на мишките, се превръщала в мазнини. Мишките в експерименталната група, които били поставени на строга диета, първоначално отслабвали в сравнение с контролната група, която имала неограничен достъп до храна. Гризачите обаче възстановявали теглото си веднага щом наваксвали с калориите в дневния си рацион. В края на изследването те почти достигнали теглото на мишките от контролната група.

Лошата новина за любителите на вечерното наяждане, е, че мишките, които първоначално се хранели само веднъж дневно, останали с повече мастна тъкан в областта на корема дори когато вече можели да се хранят колкото и когато поискат. Коремното затлъстяване е свързана с инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -