петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниЛайката намалява смъртността при жените с 29%

Лайката намалява смъртността при жените с 29%

Лайката – една от най-широко използваните в цял свят билки, намалява смъртността при жените с цели 29%. При това става дума за смъртност по най-различни причини и от различни заболявания.

Любопитният факт е установен в рамките на проучване сред 1677 мъже и жени, осъществено от експерти на Университета в Тексас. Те са наблюдавани в продължение на 7 г., пише The Daily Mail. 14% от доброволците обичали да пият чай от лайка.

Интересното е, че подобен ефект – намаляване на риска от смърт, не е наблюдаван при мъжете. Причината за това не е известна, въпреки че по принцип жените пият чай от лайка по-често от мъжете. В анализа експертите са взели под внимание фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, включително здравето и начина на живот на участниците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вещество в лайката спира раковите клетки 
Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката 
Кои са най-лековитите билки 

Изследователите все още не могат да кажат със сигурност, защо лайката е толкова полезна за жените. Въпреки това, последните проучвания показват, че популярната билка понижава нивото на кръвната захар, помага при нарушено храносмилане, тревожни разстройства и усложнения на диабета. Освен това лайката е антиоксидант, притежава анти-бактериални, противовъзпалителни и антитромбоцитни (пречи на образуването на тромби) свойства и понижава холестерола.

Източник: The Daily Mail

 

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -