вторник, 14 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДебел и здрав? Мисията невъзможна

Дебел и здрав? Мисията невъзможна

Пълен и здрав, казваха навремето нашите баби. Медицината днес вече знае, че силата и издръжливостта на организма нямат нищо общо с пълната фигура. Даже напротив – наднормените килограми бавно, но необратимо увреждат кръвоносните съдове и органите. Как точно, разкрива в. „Билд“. Кръвно налягане: Сърцето (1) изпомпва сърцето и я изпраща към вените. Кръвното налягане се покачва с възрастта, но въздействието му върху организма не стават по-безобидни. Като нормално се смята стойност 120 за горна граница и 80 за долна. Ако горната граница се вдига над 140, а долната над 90, лекарите говорят за хипертония. Този лимит може да бъде свален с 5 единици надолу, ако има и допълнителни рискови фактори като диабет или смущения в обмяната на веществата. Високото кръвно уврежда стените на съдовете и ги прави чупливи. Рискът от инфаркт или мозъчен инсулт (2) се увеличават.

Наднормено тегло: По-важна от показанията на кантара е обиколката на талията. Сантиметърът минава малко над пъпа. При наднорменото тегло е важно как са разпределени излишните килограми, тъй като мазнините в тялото имат различна тежест с оглед на риска за здравето. Възглавничките по ханша и бедрата създават по-малко проблеми. Най-опасна е мазнината по корема (3). Тя се отлага на това място най-вече при хора, които малко се движат. Тази мазнина отделя много вредни вещества, които провокират възпаления и в дългосрочна перспектива водят до диабет или съдови заболявания.

При диабет тип 2, известен още като старчески, стойностите на кръвната захар надвишават 110 мг на децилитър. Нормално панкреасът – задстомашната жлеза (4), произвежда хормона инсулин. Той спомага клетките да усвояват отделената в кръвта захар. При старческия диабет обмяната на инсулина е нарушена. Захарта в кръвта не попада в клетките. Ако диабетът не се лекува, нервите се увреждат и тъканите загиват. Тип 2 влияе и на малките кръвоносни съдове като тези на очите (5), затова диабетиците са застрашени от ослепяване или отказ на бъбреците.

Нарушения на мастната обмяна: При лоши стойности на мазнините в кръвта на първо място се споменава холестеролът. Все пак е добре да се знае, че има два вида холестерол. Лошият се обозначава със съкращението LDL, а добрият – с HDL. Добрият пречи на плаката да се отлага по стените на кръвоносните съдове, а по този начин предпазва и от атеросклероза (6). За критични стойности лекарите говорят, когато HDL стойностите при мъжете са под 40 мг на децилитър, а при жените – под 50 мг на децилитър. Други важни стойности на мазнините в кръвта, които трябва да се следят, са триглицеридите. Критични са тези над 150 mg/dl. Прекалено високите нива на тлиглицеридите сгъстяват кръвта, водят до отлагане на много мазнини в черния дроб (7), а панкреасът може да се възпали.

Графика: в. „Билд“

Ключови думи: наднормено тегло, затлъстяване, диабет, черен дроб, холестерол

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -