четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюЖена открила, че има рак на маточната шийка едва в шестия месец

Жена открила, че има рак на маточната шийка едва в шестия месец

Лили Асенова е член на ръководството на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Както повечето активисти на пациентското движение и тя самата се е сблъсквала болестта – в случая рака на маточната шийка. Помолихме я да разкаже кои са най-важните неща, които всяка жена трябва да знае за профилактиката.

Лили, ти самата си се преборила успешно с рака на маточната шийка. Как се случи?

Бях много млада, тогава не се знаеше много за тези неща. Прохождаше и самото пациентско движение. Гинекологичният преглед обаче в онези години бе задължителен, ако работиш. Не те допускат до работното място, ако един път в годината не си направиш такъв преглед и нямаш цитонамазка. Точно бях родила дъщеря ми. Отидох на прегледа съвсем на шега. Тогава живеех в Пелово, Пловдивско. След като резултатите бяха готови, от диспансера ми изпратиха писмо да се явя незабавно. Оказа се, че имам 4-та група папаниколау. Това е предраково заболяване. Беше огромен шок. Четях писмото и си мислех: „Тук има грешка!“

Въпреки това отидох при гинеколожката, която ми взе цитонамазката. Тя ми обясни, че няма нищо страшно в случая, че ще има лечение, но ме изпрати при онкогинеколог. Той откри, че причинителят наистина е HPV вируса. За такова нещо дотогава не бях чувала! Върнах се вкъщи и се зарових с книги, за да разбера какво е това човешки папилома вирус. Искам да подчертая, че ако при изследванията се открие нещо съмнително, трябва да се отиде не при обикновен гинеколог, а при правилния специалист – онкогинеколог. В Пловдивския диспансер тогава ми казаха, че трябва да ме оперират по метода конизация. В такъв момент много важно е да се мобилизираш и да действаш. Аз обаче отидох при проф. Христо Цветански, онкогинеколог в раковата болница. Той ми спести лутания и губене на време за самото лечение. Предложи ми първо медикаментозно лечение, но то не помогна и все пак се стигна до операция. Слава богу, мина успешно, дори се разминах с лъчетерапия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

Гинекологът д-р Велев: Преглед веднъж на 1 г., цитонамазка – на 2 г.

Как да тълкуваме резултати от цитонамазка

Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

И оттогава си се посветила на пациентските проблеми?

Оттогава проблемите на болните от рака на маточната шийка са ми присърце. Знам какви са страховете им, защото самата съм ги изпитала. Минах дълъг път като лечение, но то преобърна много неща в живота ми. Насочих дъщеря ми, която стана известен модел в чужбина, как да живее здравословно. Помагам на всички жени, които са се обърнали към асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Приемам цялата им болка и винаги им казвам, че няма страшно. Въпросът е човек да се мобилизира и ще види потенциала в себе си, за който досега не е подозирал, че притежава. Ще разбере, че може да се справи. В наше време ракът не е присъда, а диагноза, която се лекува. При съвременното развитие на медицината човек може да се справи.

Доби ли представа ако не беше отишла тогава на лекар, какво щеше да се случи?

Добих представа после от работата си с други жени, при които болестта е открита много късно. За съжаление, здравната култура на българката не е на висота. Казах и преди, че тогава държавата се грижеше за тези профилактични прегледи. Но живеем в други времена. Човек трябва първо сам да се погрижи за себе си и тогава държавата помага.

Жените, които са в напреднал стадий, колко години не са ходили на гинеколог?

Има случаи, когато жени, родили деца, не са ходили да се прегледат по 5-6, че и повече години. Някои не са стъпвали при гинеколог по 15 г. Най-опасното при онкогинекологичните заболявания е, че те настъпват тихо и без симптоми. Когато вече се появят симптоми, вече е фатално.

Познаваш ли такива жени?

Да, ще дам пример с 27-годишна жена. Много млада, а вече има ужасно кървене. Направиха й операция, започнаха химиотерапия, но всичко е в метастази. Дано да има сили да продължи напред и да се справи. Понякога се случват чудеса. Но жалко, че толкова късно е отишла на лекар.

Разкажете и за други случаи.

Ваша колежка, журналистка, си отиде на около 40 г. Усещала, че има нещо, но от страх не се консултирала с онкогинеколог. Това е страшно. Остави дете сираче. Има случаи, когато умират жени на 24-25 г. Всеки ден една българка си отива от рака на маточната шийка. Има дори бременни в шестия месец, които имат проблеми. Отиват на лекар, правят си пълни изследвания и се установява, че са с рак. Стига се дотам, че трябва да направят аборт по медицински причини. Да загуби бебето, защото то може да бъде с увреждания. Лекарите в този момент се борят първо за живота на майката. Жалко е, когато жени си отиват от чиста немарливост. Лекуват се по екстрасенси, с мехлеми, а не отиват на лекар! С билки можеш да си помогнеш, но те не заместват традиционната медицина при онкологичните заболявания. Статистиката сочи, че в момента във всяко българско семейство има болен с тумор. Но кой знае защо много хора мислят, че на тях това няма да им се случи. Това е фатална нагласа.

Какво представлява конизацията като метод на лечение?

Прави се с пълна упойка, но вече може и стационарно, без да се лежи в болница. Има критичен период при излизане от упойка, а на пациентката се поставят тампони. Ако всичко е наред, жената си отива вкъщи и идва след няколко дни на преглед. Това е много много сполучлив метод и при млади жени с напреднал стадий. Шийката на матката се изрязва във вид на конус, оттам и името – конизация.

Пречи ли тази операция после да имаш деца?

Не, но не е желателно, особено ако жената е над 29 г. Вероятността за успех и при ин витро намалява. Затова обръщам внимание на майките, които имат дъщери – имунизирайте ги. Има ефективна ваксина, а за откритието, че човешкият папилома вирус причинява рака на маточната шийка. Нашите усилия като пациентска организация е да информираме хората, че има такава възможност.

Има ли настроения срещу ваксините?

Да, точно затова се опитваме да убедим хората, че си струва. Някои си мислят, че като ходят на йога и ядат здравословно, това е достатъчно. Но не е така. Ако не бяха ваксините, не само определени групи, а цялото население в България щеше да бъде засегнато от епидемията от морбили миналата година, от хепатити и други сериозни заболявания. Ефектът от една имунизационна кампания няма да е мигновен. Ще дойде след 5-10 г. Ако сега на момичетата масово се направи ваксината срещу рака на маточната шийка, след десетина години болните драстично ще намалеят. По-важното е, че ще бъдат спасени човешки животи!

Как оценяваш сексуалната култура на младите? Сега информация има много.

Много е ниска. Папилома вирусът се предава само и единствено по полов път. Мъжете са „пощальони“, но при тях остава по-скрито. Важно е в какво състояние е и имунната система.

Използването на презерватив гарантира ли, че папилома вирусът няма да се предаде?

Не, не гарантира. Пълна информация може да се получи в гинекологичния кабинет. Има и много кампании за предпазването в секса. Важно е и в семейството да се говори по тези теми. Много родители се чувстват неудобно да говорят с децата си по тези теми, а не знаят колко много ще допринесат за здравето им по този начин.

Какво бихте препоръчали като профилактика?

Гарантирано предпазване от рака на маточната шийка става по два начина: ваксиниране още преди започването на полов живот за момичетата, а после – редовното посещение на гинеколога за цитонамазка и HPV тест поне веднъж годишно. Има и още нещо много важно – мъжете трябва да ходят с партньорките си на гинекологичния преглед. Там ще разбере, че той също трябва да се лекува. Иначе тя взема лекарства, нещата се оправят, а после с един сексуален контакт отново се заразява. Ваксината е включена в имунизационния календар, но се поема от пациентите. Опитваме се да постигнем тя да е безплатна поне за желаещите да си я направят, дори да не е задължителна.

Някои жени смятат, че скромният сексуален живот – един-двама, или дори трима партньори, им гарантира, че няма да пипнат вируса. Така ли е?

Дори партньорът да е само един в живота, гаранция няма. Този единствен може да е вирусоносител. Вирусът е широко разпространен! Затова подчертавам, че и мъжете трябва да си обръщат внимание. След време те пък страдат от простата и др. Никой не се замисля, че нелекувана инфекция на младини, след години удря в простатата. Увеличава се и броят на мъжете с болна простата.

Какво ти споделят жените, при които болестта е открита в тежък стадий?

Съжаляват, че не са отишли по-рано. Винаги се опитвам да им помагам чисто човешки. Предлагаме им и психологическа помощ. Правим и курсове. Много жени осъзнават, че не е толкова важно да ходиш редовно на фризьор или козметик, колкото да си направиш профилактичен преглед. Всяко момиче, започнало полов живот, трябва да знае, че е потенциален пациент.

– Обикновената цитонамазка достатъчна ли е като начало?

– Да. Ако се наложи допълнително лечение, личният гинеколог ще насочи жената. Важното е тя да има личен гинеколог. Една цитонамазка показва много неща. Има болни жени, които ми казват: да, ама аз ходих на преглед и ми казаха, че нищо няма. Да, но не са си направили цитонамазка! Не може само с преглед. Тя е включена в пакета на здравната каса – една се полага веднъж в годината безплатно. Трябва още да се работи за здравната просвета. Така, както жените разбраха, че трябва да ходят на профилактика за рака на гърдата, така трябва да осъзнаят, че е необходима и цитонамазката. Ракът на маточната шийка е второто по значимост онкозаболяване при жените.

Може би и лекарите са длъжници към пациентите. Какво мислят жените?

Много от тях са недоволни, че не им се обяснява. Не им обръщат достатъчно внимание. Аз мога отговорно да потвърдя, че за съжаление е така. Гледат да ти мине престоя в болницата, да те запишат в тетрадката и да станеш, да си отидеш. Най-лошото е, че дори да се открие нещо съмнително, ако не си достатъчно осведомен в тази област, лекарят няма да те потърси и да ти обърне внимание. Няма система за профилактика. Лечението може да се сравни с това при рака на гърдата. Ако туморът е в по-голям обем, се прави химиотерапия, за да може да се стопи. Голям тумор не се е оперира, трябва да се свие до 2-3 мм. След това се прави химио- или лъчетерапия. Специалистите от старата школа сядаха и говореха с пациента – какво да се прави като лечение, дават съвети за партньора, питат имаш ли си гинеколог, какво правиш за здравето си. Ето това липсва на днешните лекари, които са загубили контакт с пациентите си. Станали са администратори. Съветвам хората да внимават, когато ползват информация от интернет, защото понякога тя може да обърка хората. Да гледат кой дава съветите.

Автор Ина Димитрова

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -