вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНай-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

От 1 ноември общопрактикуващите лекари могат да изписват безплатно ваксината срещу човешките папилома вируси, които причиняват рака на маточната шийка, на 12-годишните момичета. Заболяването е доста разпространено в България, която е на първо място по смъртност от него в целия ЕС. У нас са регистрирани два препарата, изборът е на пациента. Ваксината е препоръчителна, тоест поставя се само с информираното съгласие на родителите. Доц. Никола Василев, началник на онкогинекологичната клиника във ВМА (на снимката), коментира основните въпроси, които майките задават.

доц. Никола ВасилевДо каква степен двете ваксини срещу папилома вируси пазят от рак на маточната шийка?

Двете ваксини имат 100% доказана ефективност срещу три от четири случая на предракови изменения на маточната шийка. Те са предизвикани от типове 16 и 18 на папиломния вирус. Освен това, четиривалентната ваксина предпазва от половопредавани брадавици, предизвикани от вирусни типове 6 и 11. Половопредаваните брадавици не са рак и не се превръщат в рак. От своя страна, бивалентната ваксина е ефективна срещу 93 % от всички предракови изменения на маточната шийка, независимо кой вирусен тип ги е причинил.

Колко дълго трае защитата?

В световен мащаб ваксината се прилага сравнително отскоро и на този въпрос можем да отговорим само на базата на математически модели. Специалистите очакват, че защитата ще трае достатъчно дълго, може би цял живот. Засега нямаме основания да не им вярваме. Ако бъдещето ги опровергае, след 10 или 12 години ще се наложи повторна ваксинация, какъвто е случаят с ваксината срещу тетанус.

Защо ваксината се прави безплатно само на 12-годишните?

Всяко налагане на възрастова граница в медицината е повече или по-малко произволно. Изборът на 12-годишни момичета е повлиян от аргумента, че на тази възраст повечето българчета не са започнали да водят полов живот. Дано да е така. Ограничението се налага от финансови съображения.

Колко са дозите, в какъв период се поставят?

Дозите са три, поставят се в интервал от шест месеца.

Има ли смисъл да се ваксинира момиче, което вече е имало полов контакт?

Ваксината е високоефективна при момичета и жени, които все още не са имали полов контакт. Ефективността й е по-ниска при половоактивни жени. Затова и цената на ваксината при такива жени не се поема от обществени фондове. Но ако половоактивна жена или момиче избере да се ваксинира, ползата от ваксинацията многократно ще надвиши евентуалните рискове.

Защо не се ваксинират и момчетата?

Всеки гражданин, независимо от пола му, може да се посъветва с лекар, после да си купи от аптеката ваксина и да се ваксинира, ако желае това. Заплащането на ваксината от обществени фондове се базира поне на две изисквания: подлежащият на ваксина контингент да е застрашен от съответното заболяване и самото заболяване да засяга голям брой хора. Момчетата нямат матка и във връзка с това не са застрашени от рак на маточната шийка. Те са застрашени от други беди, причинявани от същия вирус, например от рак на пениса, ануса и носоглътката, но тези заболявания са твърде редки, за да оправдаят крупна инвестиция на обществени средства.

Вярно ли е, че в някои страни вече са се отказали от прилагането на ваксината срещу HPV?

Ваксината срещу HPV се прилага във всички страни от ЕС, в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, повечето латиноамерикански страни, бившата югославска република Македония и т.н. Отказване има, но не в държави, а в общности. Отделни католически енории в Канада, например, отказват да прилагат ваксината с аргумента, че тя ще поощри ваксинираните момичета да се отдадат на безразборни полови контакти, което е грях.

Безопасна ли е ваксината? Какви са доказателствата?

Ваксината е точно толкова безопасна, колкото са всички съвременни високотехнологични ваксини. Доказателства за това са събрани по драконовските критерии на правителствени и международни институции, които следят за безопасност на лекарствените продукти. Тези критерии наистина са драконовски и всеки опит за заобикалянето им от страна на производителите означава съдебни процеси за космически суми.

Какви са възможните странични ефекти?

Доколкото ги има, най-честите странични ефекти се проявяват на мястото на убождането и не са тежки: зачервяване, подуване, сърбеж, болка. Такива странични ефекти могат да съпътстват всяка инжекция, ваксина или нещо друго. Важно е да знаем, че веднага след поставяне на ваксина срещу НРV е възможно да се появи прималяване в прав стоеж. След инжектиране на ваксината не бива да бързаме да се изправяме, добре е да останем в седнало или легнало положение за двайсетина минути.

В youtube има клипчета, в които хора разказват, че дъщерите им са пострадали от ваксини – развиват някакви синдроми, аутизъм. Има ли такъв риск?

Със сигурност част от ваксинираните десетки милиони дъщери са пострадали и от битов инцидент, например порязване при белене на картофи. Значи ли това, че ваксината предразполага към битови инциденти?

Съдържа ли ваксината живак? А алуминий?

Ваксината не съдържа живак. Разтворителят на много ваксини, включително на ваксината срещу HPV съдържа алуминиев хидроксид, но това не значи, че ваксината съдържа алуминий. Нали си спомняме, че на химически език „Н“ значи водород? Все едно да кажем, че обикновената вода съдържа взривоопасния газ водород, защото химическата й формула е Н2О.

Какво съдържа всъщност препаратът в инжекцията?

Папиломният вирус се състои от ДНК, разположена в капсула. И двете ваксини съдържат белтъчни молекули, които влизат в състава на вирусната капсула. Тези молекули не са взети от смлени или обработени по друг начин вируси, те нямат нищо общо с природния вирус. Получени са чрез генно инженерство. По тази причина и двете ваксини не съдържат вирусна ДНК. Именно вирусната ДНК прави вируса жизнеспособен и му дава възможност да се заселва в човешките клетки и да предизвиква рак или друго заболяване. Следователно ваксините не са в състояние да предизвикат нито едно от заболяванията, които предизвиква истинският вирус – включително рак.

Трябва ли да се прави някакъв преглед на момичето преди имунизация?

Ако момичето или жената до момента няма полов живот, не е необходим предваксинационен гинекологичен преглед или лабораторни тестове за HPV.

Има ли противопоказания, например някакво хронично заболяване?

Широко известно противопоказание за тази ваксина е бременността (която, разбира се, нито е заболяване, нито е хронична). Постепенно се натрупват данни за жени, които са ваксинирани без да знаят, че са бременни. Лично аз съм попадал на няколко такива случая. Бременността и раждането на тези жени са протекли без усложнения и бебетата им към момента са живи и здрави. Независимо от това все още е в сила правилото, че ваксината не бива да се прилага по време на бременност. Едно друго правило, а именно че на ваксиниране срещу който и да било микроорганизъм подлежат здрави, а не болни индивиди е в сила и за тази ваксина.

Наистина ли папилома вирусите са толкова разпространени?

Наистина. Даже са по-разпространени отколкото мислехме неотдавна. По последни сметки излиза, че в около 90 % от хората вирусът гостува поне веднъж в живота им.

Част от инфектираните жени се самоизчистват от вирусите, защо тогава трябва да се ваксинираме?

Тази част, за която говорите, за щастие е много голяма. Ако не беше така, 90 % от жените щяха да се разболеят от рак на маточната шийка. Хората се заразяват, после се самоизчистват, после пак се заразяват, пак се самоизчистват и т.н. Точно тук е смисълът от ваксинацията – тя създава стабилен имунитет, който пречи на следващо заразяване. Престоят на вируса от зараза до самоизчистване и от нова зараза до ново самоизчистване не създава стабилен имунитет.

Какви са признаците на рака на маточната шийка в ранния стадий?

Уви, ракът на маточната шийка няма никакви характерни признаци нито в ранен, нито в по-напреднал стадий. В късните стадии има симптоми, които са тежки, но пак не са характерни, т.е. могат да бъдат предизвикани и от други заболявания, при това не само гинекологични и не само ракови.

Каква е заболеваемостта, смъртността от този вид тумор в България?

Годишно към 1000 българки се разболяват от рак на маточната шийка, а между 300 и 400 българки годишно умират от тази болест. Това на някой може да му се стори много, а на друг – малко, но е жалко да загиват толкова жени, ако болестта може да се предотврати.

Свързани теми:

Всеки случай на пострадал от ваксини се разследва

Какви са страничните ефекти от ваксините

Жена открила, че има рак на маточната шийка едва в шестия месец

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -