Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

PRINT

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания. Лечението му е трудно, особено когато се открие в напреднал стадий. Затова ролята на профилактиката е много голяма. Доц. Никола Василев, един от най-изтъкнатите наши онкогинеколози, коментира някои важни въпроси, свързани с това заболяване. Кога и как става заразяването с папилома вируси, как се стига до появата на тумор в шийката на матката са част от въпросите, които той коментира в интервюто.

Доц. Василев, каква е разликата между скрининг и профилактика? Какво включва едното и какво другото?

– Между профилактичен и скринингов преглед има разлика. При скрининга, който тръгва сега, е предвидено само вземането на цитонамазка. Това е достатъчно. При профилактика тя също се прави, но гинекологът дава и индивидуална консултация на жената. Колпоскопията не е задължителна. Тя се използва като уточняващ метод – ако жената има някакво отклонение от нормата в цитонамазката.

цитонамазкаЛекари в София твърдят, че от страната идват пациенти с уж първа група цитонамазка, а се оказват трета… Колко често се регистрират такива грешки?

– Точно така е. Но го има и обратното – пациентки идват с мнение за трета група, а се оказват първа. Голяма част от консултативната ми дейност е да разубеждавам жени, които вече са убедени, че трябва да се лекуват оперативно. Среща се както хиподиагностика, така и хипердиагностика. По тези показатели е неуместно да правим разграничение между столицата и провинцията. Грешки са възможно както на едното, така и на другото място.

На какво се дължат тези грешки?

– Главно на субективния фактор. Има и обективни – техниката остарява, а също и използваните консумативи. Важно е оцветителите да са качествени, а понякога са с изтекъл срок на годност. Една от грешките, че само въз основа на резултат от цитонамазка жените биват насочвани към агресивна терапия – обгаряне на раничка или операция. Специално за операциите решаващ е само хистологичният анализ на парченце тъкан – биопсия.

Как да тълкуваме резултати от цитонамазка

Защо се трупат настроения срещу първичната профилактика, т.е. ваксините?

– Мисля, че у хората все повече нараства самосъзнанието за тяхната лична територия и правото вземането на решения да бъде тяхно и на никой друг. Такива настроения намират израз най-вече в интернет. Но като влизате във форумите, можете да откриете ценни съвети, но и и страшни глупости.

Вие имате ли доверие на ваксината срещу папилома вируси?

– Аз имам доверие на ваксините въобще. Лично съм си направил над 20 ваксини, защото съм работил в чужбина.

Възможно ли е, както твърдят някои, да има смъртни случаи вследствие на новата ваксина?

– Причинно-следствена връзка категорично не е доказана. При направени 80 милиони дози статистически има няколко души, починали във времето след поставяне на имунизацията. Това е ясно, щеше да ги има в подобна група и ако не беше правена ваксина. Смъртта им не се свързва по никакъв начин с ваксината.

Ваксината само за момичета ли е? Може ли да се прави и на жени?

– Принципно е доказано, че след 50 г. организмът реагира по-неефективно на ваксини. Възможно е да се имунизират и жени, които са започнали полов живот. При тях обаче първо трябва да се направи ДНК тест за наличието на папилома вируси. Ако е положителен, се изчаква. В Гърция например реимбурсират ваксината дори до 24-годишна възраст.

Ваксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет

Кога препоръчвате ДНК тест за папилома вируси, който е по-различен от цитонамазката?

лаборатория кръвни изследвания хомоцистеин– Първо, при жени с полов живот, които искат да се ваксинират. Те не трябва да са заразени към момента на имунизация. Второ – при комбиниране с цитонамазка и отрицателен резултат, жената може да се изследва чак след 5 г., а не след 2-3 г. Освен това тестът има значение, когато се лекуват някои изменения. Когато има определен цитологичен и хистологичен резултат и положителен резултат от теста, обемът на оперативната дейност е малко по-голям, отколкото ако тестът е отрицателен.

Колко бързо се развива във времето ракът на маточната шийка?

– Понякога той се развива бързо, имах наскоро пациентка на 24 г. с рак. Може да се каже не колко години най-малко, а до колко години се развива той – отговорът е до 15 г. Това означава, че между персистираща упорита инфекция с папилома вируси и предрак има 3 г., а до самия инвазивен рак – още до 12 г. Тези срокове обаче са индивидуални и понякога са много по-кратки. Предракът обаче не е нещо елементарно. Той може от трета степен да претърпи обратна регресия до първа степен.

Има ли връзка между хормоналната стимулация преди ин витро и нарастването на случаите на рак на яйчниците?

– Много се говори за това. Имаше едно изследване, което показа, че има ръст при този вид тумори. После излезе друго, което го опроверга. Това, което е доказано, е, че ако след неуспешно ин витро жената случайно забременее по естествен път, тази бременност най-често е неуспешна.

Автор Ина Димитрова

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 27    Средно: 3.1/5]
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV беше последно модифицирана от: юни 13th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *