сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПлатинени спирали лекуват инсулт с аневризма

Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

Как се лекува инсулт при спукана аневризма с помощта на платинени спирали, показа италианският специалист д-р Луиджи Делайе пред лекари от „Пирогов“. Подобни операции вече са правени при пациенти във ВМА и болница „Токуда“, но като цяло са нови за България. Аневризмата е най-често срещаната малформация на мозъчните съдове, обясни доц. Никола Габровски (на снимката), началник на неврохирургията в „Пирогов“. На дадено място стената на съда е изтънена, образува се подутина или мехур, в който кръвта навлиза и допълнително повишава налягането. Рискът аневризмата да се спука не е малък, въпреки че има хора, които си живеят с нея, без изобщо да подозират, че имат такава малформация.

Няма ли кръвоизлив, липсват и симптоми

Това поясни доц. Габровски. Смята се, че 4-6% от населението има такъв дефект на мозъчните съдове – аневризма. За него обикновено се разбира, чак когато се стигне до кръвоизлив в мозъка. Тогава болният усеща внезапно и силно главоболие, може да изпадне и в кома. Около 30% от пациентите със спукана аневризма умират до 24 часа по думите на доц. Габровски.

На оцелелите сега се предлага само хирургическо лечение с отваряне на черепа. Мястото на скъсването се защипва с платинен клипс. Възстановяването обаче било дълго, продължава с месеци.

При новия метод до аневризмата се стига с катетър през бедрената артерия

Това разказа пред журналисти д-р Делайе, който работи по метода почти от самото му създаване преди 11 г. от друг италиански специалист – Гидо Гулиелми. Така се достига до аневризмата с ендоваскуларни (вътрешносъдови) методи, които сега се използват за поставяне на стент след инфаркт. На мястото, където аневризмата се е издула, започва разгъване на платинена спирала. Тя запълва кухината и образува нещо като тапа върху пробойната в мозъчния кръвоносен съд. Здравината му се нормализира.

Новата технология се прилага рутинно в много европейски страни, но у нас не се поема от касата, тъй като не е включена в клиничните пътеки. Предимствата му са големи. Пациенти, подложени на ендоваскуларно лечение, имат 22,6% по-нисък риск от смърт или сериозно увреждане заради аневризмата в рамките на следващата година, показват проучвания.

Лечение преди аневризмата да се е разкъсала

Възстановяването е най-бързо, ако се пристъпи към лечение на аневризмата, преди тя да се е разкъсала, единодушни бяха лекарите от „Пирогов“. Проблемът е, че тъй като симптоми липсват, пациентите рядко научават, че имат такава малформация. Понякога тя се открива случайно при изследване на скенер по друг повод.

Но дори ако вече е имало мозъчен инцидент (инсулт), при който пациентът е оцелял, лечението с платинени спирали помага той да се върне сравнително бързо към нормалния живот. Гаранциите, че скоро няма да има втори кръвоизлив, са по-големи.

Двата метода – хирургичния и ендоваскуларния са с различна философия, поясни доц. Габровски. При новия метод се работи под микроскоп с фина апаратура и техника, която стига до мястото. Опериращите направляват процеса отвън, липсва голям хирургичен разрез. Травмата е по-малка.

Няма ограничения при възрастта за ендоваскуларна операция, допълни д-р Делайе. Всеки случай се преценява индивидуално.

Рискове има и при тази процедура, както при всяка интервенция. Най-големият риск е спукването да стане по време на самата ендоваскуларна манипулация, но благодарение на микроскопските технологии резултатите са много добри, уверява доц. Габровски. Нелекувана, аневризмата е като бомба със закъснител, която всеки момент може отново да прокърви фатално.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -